PLANLAGT? Mange av den dreptes venner spekulerer i om flere kan være involvert i det som kan ha vært en ren henrettelse av en Young Guns-leder i denne bilen på Haugerud i går kveld.  Foto: JOHN T. PEDERSEN
PLANLAGT? Mange av den dreptes venner spekulerer i om flere kan være involvert i det som kan ha vært en ren henrettelse av en Young Guns-leder i denne bilen på Haugerud i går kveld. Foto: JOHN T. PEDERSENVis mer

- Hentet skuddsikker vest og to pistoler før dødelig møte

Den drepte Young Guns-lederen Mohammed «Jeddi» Javed (28) prøvde å sikre seg mot angrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du tips om motivet for drapet? Send sms til 2400, epost til 2400@dagbladet.no eller ring/tekst 412 15 090 (rett til journalist).

(Dagbladet.no):Før det uventede drapet på Mohammed Javed (28) i går var det etter det Dagbladet.no erfarer planlagt en form for møte mellom de to involverte Young Guns-toppene og en tredjepart - trolig siktede Stig Millehaugen.

Javed skal imidlertid ha vært svært hemmelighetsfull tidligere samme dag, og flere andre Young Guns-medlemmer som visste om at «noe» skulle foregå skjønte først etter drapet at deres gode venn og «bror» var i akutt livsfare.

Trolig skutt i hodet
Men drapsofferet selv skal ha følt seg mer truet enn vanlig i forkant av situasjonen. Kort tid før han dro til det lysskye møtet oppsøkte han en av gjengmiljøets faste våpenleverandører i Osloområdet. Der skal han ha fått utlevert to 9 mm pistoler og en skuddsikker vest - det sistnevnte et sikkerhetstiltak Javed sjelden har benyttet.

«Tåler denne 4-5 skudd», skal Javed ha spurt leverandøren om vesten, og fikk bekreftende svar. Angivelig skal han fulgt opp med et retorisk spørsmål: «Men hva skjer om jeg blir skutt i hodet?». Akkurat det skal altså ha blitt utfallet seinere på kvelden, før gjerningsmannen eller -mennene satte fyr på bilen der Javed satt.

Samtidig kom den dreptes 29 år gamle kamerat via gangveier og i dyp snø løpende inn på en Esso-stasjon tre-fire hundre meter fra åstedet, der han ba betjeningen låse dørene og ringe politiet med en gang.

- En kamerat er skutt i hodet oppe ved T-banestasjonen, skal den overlevende og svært redde Young Guns-toppen ha sagt, før han etter kort tid ble plukket opp en sivil politibil.

Selv om nøkkelvitnet også fra før hadde hemmelig adresse, forteller velinformerte kilder at mannen nå er plassert på et hemmelig sted langt fra boligen hans.

Oslopolitiet vi ikke gå inn på hvilke våpenfunn som eventuelt er gjort etter drapet, utover at det er gjort flere interessante beslag i løpet av den innledende etterforskningen.

Planlegger hevn
Nære venner av den drepte Young Guns-lederen Mohammed Javed (28) er svært opprørt og i dyp sorg etter det gruoppvekkende drapet i Haugerudveien i går kveld. Omlag hundre personer var i 19-tida i kveld ved åstedet på Haugerud på en improvisert minnemarkering, der mange var sterkt preget av dødsfallet.

Samtidig har flere venner i snart et døgn drevet en form for parallell etterforskning av drapet. De kommer med direkte drapstrusler mot den eller de som sto bak det som for dem framstår som en ren henrettelse.

Bare de siste månedene hadde «Jeddi» eller hans nære venner vært involvert i en rekke forskjellige sammenstøt med blant andre B-gjengmedlemmer, og avdøde har de siste to-tre åra vært den enkeltpersonen som politiet har vært mest bekymret for - både i forhold til hva han selv kunne være i stand til å gjøre, og hva han kunne bli utsatt for. Javed blir av flere beskrevet som en mann med mange fiender, også utenfor gjengmiljøene.

Selv om den tidligere drapsdømte Stig Millehaugen (som nylig skiftet etternavn) i går ble pågrepet og siktet for forsettlig drap, føler  kilder i gjengmiljøet seg overhodet ikke sikre på hva som egentlig har foregått.

Dagbladet.no er kjent med flere mulige motiver for drapet som nå versererer i ulike kretser i Oslos underverden. Mange tror, som politiet, at Stig Millehaugen utførte selve skytingen, men at det kan være en hittil ukjent oppdragsgiver eller medsammensvoren i kulissene.

- Det må ha vært planlagt, mener flere gjengmedlemmer, som ikke legger skjul på at «Jeddi» var deres viktigste leder og mentor.

- Det er alltid noen som står bak når noen blir drept på denne måten, sier en annen kilde i Young Guns-miljøet.

- Aner ikke
Noen av den dreptes venner som nå jakter på sannheten er straffedømte som tidligere har vist at de er i stand til å skyte for å drepe, og hevnlysten er svært stor. Samtidig frykter Young Guns-medlemmer i kveld for sitt eget liv, fordi de ikke vet med sikkerhet hvem som sto bak drapet, og dermed heller ikke hvem som eventuelt kan være ute etter å skade flere i samme gjeng.

Les også: - Vi erklærer full krig mot de som har gjort dette

DREPT: Mohammed Javed (28) var svært godt kjent i Oslos gjengmiljøer, men hadde også mange venner utenfor de kriminelle kretsene.  Foto: PRIVAT
DREPT: Mohammed Javed (28) var svært godt kjent i Oslos gjengmiljøer, men hadde også mange venner utenfor de kriminelle kretsene. Foto: PRIVAT Vis mer

Oslopolitiets gjengeksperter har etter drapet vært i kontakt med flere gjengmedlemmer for å roe gemyttene, og flere overilte planer om gjengjeldelse overfor mulige fiender har blitt avblåst. 

- Nå må de roe seg ned og tenke seg nøye om. Vi risikerer at de tolker ting sjøl, i helt feil retning, basert på magefølelse og gammelt uvennskap og foretar seg ugjerninger på bakgrunn av det. Det må ikke skje. Vi er like opptatt av å løse denne drapssaken som en hvilken som helst annen drapssak, og de må la politiet gjøre jobben sin, sier Eirik Jensen, lederen av oslopolitiets gjengprosjekt, til Dagbladet.no.

Etter det Dagbladet.no får opplyst må politiet blant annet iverksette omfattende sikkerhetstiltak rundt fengslingsmøtet i Oslo tingrett når Stig Millehaugen etter planen skal framstilles der på torsdag. Det er ventet at flere tunge kriminelle planlegger å dukke opp som tilhørere eller utenfor Tinghuset.

Dagbladet.no har de siste timene også vært i kontakt med flere personer i gjengmiljøene som rivaliserer med Young Guns. De gir inntrykk av at de ikke har noen formening om hva som var bakgrunnen for drapet på Haugerud - og i hvert fall ikke hvorfor det skjedde akkurat nå.

- Jeg aner ikke hva som har skjedd, det er helt sant. Jeg spekulerer selv, sier en sentral mann i B-gjengmiljøet til Dagbladet.no.

- Det kan egentlig ha vært hvem som helst. Men jeg har ikke fått med meg at han i det siste har vært borti noe som kan forklare dette, sier en annen i miljøet om «Jeddi» - et navn som alle i gjengmiljøene kjente svært godt.

Ennå ikke avhørt
Politiet hadde i ettermiddag planlagt avhør med siktede Stig Millehaugen, men det ble ikke noe av.

- Etter en samtale mellom siktede og hans advokat ble det klart at vi ikke får noe avhør før i morgen ettermiddag, sier Grete Lien Metlid, leder ved voldsavsnittet ved Oslo politidistrikt, til Dagbladet.no.

Hun mener det er grunnlag for å mistenke Millehaugen for drapet, men vil ikke gå inn på teoriene om mulige motiver. Samtidig oppfordrer hun gjengmedlemmer eller andre som sitter på om opplysninger å gå til politiet med dem i stedet for å handle ut fra dem på egen hånd.

Så langt har Millehaugen ikke erkjent straffskyld, og 39-åringen har agt til sin advokat Morten Furuholmen at han ikke har noen som helst kjennskap til drapet, og at pågripelsen må skyldes en misforståelse.

SIKTET: Politiet mener at Stig Millehaugen, omtalt som «Norges farligste mann», utførte drapet.  Foto: SCANPIX
SIKTET: Politiet mener at Stig Millehaugen, omtalt som «Norges farligste mann», utførte drapet. Foto: SCANPIX Vis mer