- Hentet slakterkniver og angrep sykehuset

6000 pasienter var overlatt til seg selv da politiet rømte. I natt forlot foreldre sine små på barneavdelingen for å forsvare dem mot væpnede ranere og voldsmenn.

BORGERVERN: Sykehuspersonell, pasienter og pårørende måtte beskytte seg selv mot kriminelle da politiet skygget banen. Foto: Ken Opprann
BORGERVERN: Sykehuspersonell, pasienter og pårørende måtte beskytte seg selv mot kriminelle da politiet skygget banen. Foto: Ken OpprannVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAIRO (Dagbladet): Da politiet rømte Egypts største sykehus i all hast natt til i går, sto Dr. Mohammed Sheljeb El-Diy tilbake med 6000 pasienter, et fullstappet likhus og en akuttavdeling som flommet over av skadde fra sammenstøtene med politiet.

Dagbladet møtte borgervernet som forsvarte byens svakeste i natt.

La igjen uniformene - Politifolkene som skulle beskytte oss tok av seg uniformene og gikk. Ordren må ha kommet fra høyeste hold, for det samme skjedde over hele byen, sier El-Diy til Dagbladet.

Han står med tunge øyelokk utenfor akuttmottaket på Kaselenyi sykehus, som er både offentlig og gratis for egyptere flest. 50 timer uten søvn har satt sitt preg på ansiktet.

- Jeg har vært i en krigssone. Da opptøyene startet fredag etter bønnen hadde vi fire blodposer på en halv liter hver. Samfunnets svakheter avsløres i disse dager, sier El-Diy.

Bare i løpet av fredag natt og lørdag morgen fikk legene inn 420 skadde på operasjonsbordet, mange med kuler i kroppen eller hagl fra politiets geværer i øyet.

De siste dagene har de fått inn 18 døde med skuddskader. Totalt har over 80 dødd under eller etter ankomst ved akuttmottaket.

Fikk 160 liter blod - Heldigvis donerte pårørende, leger og sykepleiere nok selv til at vi har klart oss. På 30 minutter fikk jeg samlet inn 160 liter blod.

Og det trengs.

Det var ikke tillatt å ta bilder inne på sykehuset, men synet som møter Dagbladet er blant annet hardt skadde pasienter på bårer og løpende sykepleiere.

PASSER PÅ: Sykehuset i Kairo var under angrep av kriminelle bander i natt. Foto: Ken Opprann
PASSER PÅ: Sykehuset i Kairo var under angrep av kriminelle bander i natt. Foto: Ken Opprann Vis mer

De håndknyttede gulvteppene i administrasjonsavdelingen er rullet sammen og ligger ikke i veien for bårer med hjul på.

Innsatsen er høy på det offentlige og gratis sykehuset. Men administrasjonen arbeider stort sett uten datamaskiner, selv om pc-skjermene er synlige på kontorpultene. De ødelagte og demonterte pc?ene står uhentet på gulvet.

Slakterkniver Men de største problemene startet i natt, da kriminelle og mobben konkurrerte med borgervernet om å regjere Kairos gater i fravær av politiet og militæret.

- Det ligger flere slakterhus i slummen utenfor sykehuset, så vi visste at mobben hadde lett til gang på våpen, sier Dr. Motaz Abulazm.

Bak ham på forværelset til kontoret ligger en politihjelm lett tilgjengelig.

En ensom militærpatrulje fikk i natt ansvaret med å patruljere rundt det 1800 meter lange og brede sykehuset. De ansatte fryktet at sykehuset var et lett mål for banditter.

Samlet leger og pårørende Litt over klokka ett i natt mobiliserte sykehuset det de hadde av folk. Leger som ikke trengtes på operasjonssalene, foreldrene som våket over sine små ved de 800 sengene på barneavdelingen og sykepleiere samlet i bakgården og spurt om de kunne forsvare sykehuset og pasientene.

- Vi lette rundt i alle etasjene etter redskaper på sykehuset vi kunne bruke som våpen. Folk knuste stoler for å lage klubber og fant politiets etterlatte batonger, sier El-Diy.

Også innlagte med lette skader bidro. Alle som grep til våpen fikk like capser, slik at de kunne kjenne hverandre igjen i mørket.

- Grupper ble sendt til portene og den lavere delen av muren som skiller oss fra byen, sier El-Diy, som er synlig stolt av både kollegene pasientene som stilte opp i natt.

- Vi så det i øynene deres. De var kriminelle og de var her for å drepe og rane, sier legen opprørt.

Knust brustein Når Dagbladet ankommer den sørlige utgangen vitner jernstenger og knust brostein om hvilke scener som utspilte seg bare få timer i forveien.

- De hentet slakterkniver og angrep sykehuset vårt. Vi svarte med stein, sier Dr. Abulazm.

Flere ganger klarte samlingen av pårørende leger og pasienter og forsvare seg mot væpnede banditter. Beskyttet av høye jernporter kastet de glassflasker, stein og jernstenger mot angriperne.

- Da ranerne ville angripe porten du ser bak meg så de at vi også hadde våre folk her. Da lot de oss endelig være i fred, sier El-Diy.

- Vil forsvare landet sitt - Det er godt å se at egyptere fremdeles vil forsvare landet sitt. Jeg er imponert over foreldrene som forlot sine små på barneavdelingen for ta kampen på utsiden av husene. Nå håper jeg det verste er over og at de militære beskytter oss, sier administrerende direktør Ahmed Farid, som leder det 200 år gamle sykehuset.

Han er på vei til en briefing i parlamentet, når han går ut av bilen sammen med livvaktene sine for å snakke med Dagbladets utsendte.

- Husk at vi er samfunnets termometer. Når det koker, så oppdager vi det først, fordi vi er et gratis helsetilbud som alle benytter seg av, sier Farid.

Sjekker alle Situasjonen ved sykehuset er fremdeles spent. Væpnede sivile vakter sjekker alle som ankommer sykehuset nøye. Bager må åpnes og sjekkes for bomber, kjøretøy og nummerskilt kontrolleres.

Det er langt opp til militærets profesjonalitet, som Dagbladet opplevde ved flere sjekkpunkter rundt Tahrir-plassen tidligere på dagen, men engasjementet er til gjengjeldt høyt.

Tapene dersom voldsmenn kommer seg inn til forsvarsløse syke og sårede mennesker kan raskt bli store.

BEKYMRET LEGE: - Det ligger flere slakterhus i slummen utenfor sykehuset, så vi visste at mobben hadde lett til gang på våpen, sier Dr. Motaz Abulazm. Foto: Ken Opprann
BEKYMRET LEGE: - Det ligger flere slakterhus i slummen utenfor sykehuset, så vi visste at mobben hadde lett til gang på våpen, sier Dr. Motaz Abulazm. Foto: Ken Opprann Vis mer
KAOS: Sykehuset i Kairo sto uten politibeskyttelse natt til i dag. Foto: Ken Opprann
KAOS: Sykehuset i Kairo sto uten politibeskyttelse natt til i dag. Foto: Ken Opprann Vis mer