Hentet ut 60 000 personnumre

De unge mennene utviklet et program som tappet personnumre, adresser og kredittopplysninger fra Tele2.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet): I slutten av juli i 2007 hentet flere personer ut omtrent 60 000 personnumre med tilhørende personinformasjon fra Tele2s nettsider.

Med et lite program som ble lagt ut fritt tilgjengelig på internett kunne man skaffe til veie all informasjon man trenger for å stjele naboens identitet på nettet. Programmet fant korrekte fødselsnumre, og sporet opp tilhørende navn og adresse ved å utnytte den statlige nettportalen Altinn.no og Tele2.no.

Fem personer ble siktet for datainnbrudd. En av dem ble tidligere denne måneden dømt i Trondheim tingrett, mens en annen av dem må møte som tiltalt i Asker og Bærum tingrett. En tredje av dem har godtatt et forelegg på 10 000 kroner samt inndragning av en bærbar PC, mens de to siste har fått saken henlagt; den ene som intet straffbart forhold, den andre på grunn av bevisets stilling.

Av dommen fra Trondheim går det fram at det i slutten av 2007 ble lagt ut et program på nettstedet Freakforum som gjorde det mulig å hente ut personnummer, navn, adresse og kredittsjekk fra Tele2. Den tiltalte i Trondheim-saken utviklet en ny versjon av dette programmet, og ifølge dommen utviklet han det nærmest av faglig interesse. Han hentet ut opplysingene som et ledd i dette arbeidet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer