Nav-skandalen

Hentet ut av fengsel etter ni dager

Kalt inn til soning like før Nav-skandalen sprakk.

SONET: James Rogers (41) sonet trygdesvindeldommen i Sandeid fengsel i Rogaland. Men oppholdet ble kort. Foto: Jarle Vines / Wikimedia Commons
SONET: James Rogers (41) sonet trygdesvindeldommen i Sandeid fengsel i Rogaland. Men oppholdet ble kort. Foto: Jarle Vines / Wikimedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

James Rogers (41) ble for to uker siden plutselig hentet ut av fengselet før tida mens han sonet sin trygdesvindeldom på 60 dager.

- Midt på natta ble jeg vekket. «Du må pakke nå», sa de, forteller 41-åringen til Dagbladet.

41-åringen er en av minst fire som er domfelt i år, på tross av at Arbeids- og sosialdepartementet i desember i fjor ble varslet om at tolkningen av EU-regelverket for stønad under utenlandsopphold kunne være feil.

Da Rogers kom til soning denne måneden, var så vel departementet som Nav fullt innforstått med at reglene må endres. Men påtalemakten og Kriminalomsorgen ble ikke varslet om skandalen før denne uka.

Reiste til Norge

Familiefaren uttalte seg først til BA. Han ble i mars i år dømt for bedrageri av 224 625 kroner i arbeidsavklaringspenger, etter at Nav fant ut at han i stønadsperioden i 2015 og 2016 egentlig befant seg i London og ikke i Bergen da han fylte ut meldekortene.

Rogers, som nå er bosatt i den britiske hovedstaden, erkjente straffskyld under rettssaken i Bergen tingrett, men forklarte at han ikke skjønte at oppholdslandet utgjorde en forskjell for retten til stønad.

KRITISK: Advokat Olav Sylte mener NAV-avsløringen bare er toppen av isfjellet. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

9. oktober returnerte han til Norge på egen regning for å sone i Sandeid fengsel i Rogaland. Men oppholdet endte altså etter bare ni dager.

- Stor påkjenning

41-åringen er svært opprørt over den unødvendige belastningen han ble påført som følge av saken. Han sliter med dårlig helse, og var på ferie i London da ble lagt inn på sykehus der, i perioden han er straffet for i retten.

- Dette har pågått i over et år, og har vært en stor psykisk og følelsesmessig påkjenning. Det har vært virkelig, virkelig vanskelig for meg og familien, sier småbarnsfaren.

Han er svært kritisk til det norske rettssystemet, som har straffet ham og flere titalls andre på feilaktig grunnlag.

- Men det er bra at de innrømmer feil, og prøver å gjøre det godt igjen. Det viser at systemet virker, sier 41-åringen.

Nå er han i jevnlig kontakt med sin norske advokat Anette Vangsnes Askevold. Sammen skal de finne ut hvilke skritt de skal når det gjelder kompensasjon for belastningen ved den urettmessige straffeforfølgelsen.

- Pinlig for alle

Advokat Askevold er svært kritisk til at klienten ble innkalt til soning på et tidspunkt da departementet og Nav var innforstått med at tolkningen av EU-lovene var feil.

- Dette er ganske rystende, og pinlig for alle. Han måtte forlate små barn for å sone i Norge samtidig som han er syk, sier hun til Dagbladet.

Advokaten mener videre at saksbehandlingen fra Nav tillegges for stor vekt i rettsprosessen.

- Man er prisgitt at regelverket er riktig forvaltet i anmeldelsen, sier hun.

BI-professor Petter Gottschalk uttalte i Dagbladet tirsdag at Nav Kontroll leverer ferdig etterforskede saker til politiet, som ofte går igjennom i domstolen.

- Det dreier seg om ca. 800 saker i året, sa han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer