- Hentet ut fange av fengsel mot betaling, hadde våpenlager og stjal strøm

Polititopper møter i Oslo tingrett tiltalt for grov korrupsjon.

TILTALT FOR KORRUPSJON: De to politimennene på 52 og 57 år står blant annet tiltalt for å ha utnyttet sin stilling og mottatt penger for å hente ut en næringslivsmann (46) 11 ganger mens han sonet en 60 dagers dom i Trøgstad fengsel for konemishandling. Foto: Arnljot Bringedal
TILTALT FOR KORRUPSJON: De to politimennene på 52 og 57 år står blant annet tiltalt for å ha utnyttet sin stilling og mottatt penger for å hente ut en næringslivsmann (46) 11 ganger mens han sonet en 60 dagers dom i Trøgstad fengsel for konemishandling. Foto: Arnljot BringedalVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Dette er bare noen av tiltalepunktene mot to polititopper på 52 og 57 år tilhørende Oslo politidistrikt. Begge er tiltalt for grov korrupsjon, mens 57-åringen i tillegg må svare for trygdebedrageri, tolljuks og ulovlig våpenbesittelse.

I dag startet den spesielle rettssaken mot mennene etter at de skal ha mottatt store pengesummer for å ha hentet ut en næringslivsleder (46) som sonet en mishandlingsdom i Trøgstad fengsel i 2005.

- Ute 11 ganger i løpet av 60 dager
46-åringen skal ha vært ute av fengselet 11 ganger i løpet av soningen.

- Han ble hentet i 10-tidas om morgenen og ført tilbake til fengselet ved 17-tida om kvelden, sa assisterende sjef Johan Martin Welhaven i Spesialenheten for politisaker, som er aktor i saken.

Ifølge tiltalebeslutningen skal de to politiførstebetjentene mottatt 75 000 kroner av 46-åringen. 52-åringen skal også ha gitt mannen taushetsbelagt informasjon til næringslivslederen om etterforskningen mot ham. Dette skal han ha mottatt 135 000 kroner for.

Ikke straffskyld
52-åringen er for tiden suspendert i sin jobb. Da han kom i Spesialenhetens søkelys jobbet han i hundepatruljen i Oslo politidistrikt. 57-åringen arbeidet i politiets beredskapstropp. Han er nå pensjonert.

Ingen av mennene erkjente straffskyld for tiltalene mot dem. De mener at eventuelle pengeoverføringer ikke har noe med mannens dom å gjøre, men avtaler i forbindelse med deres felles interesse for motorsport.

De tiltalte vil forklare seg nærmere om dette senere i saken.

Den 46 år gamle næringslivslederen står også tiltalt i Oslo tingrett. Han står tiltalt for å ha betalt de to polititoppene 135 00 kroner, 50 000 kroner og 25 000 kroner for at de skulle hente ham ut av fengsel og gi ham informasjon om etterforskningen mot ham.

Han nekter straffskyld etter tiltalen.

46-åringen og den 52 år gamle politimannen skal ha blitt kjent på 90-tallet i forbindelse med interesse for motorsport.

- Amatørmessig håndverk
Personen som satte Spesialenheten på saken er den samme kvinnen som næringslivslederen er dømt for å ha mishandlet, ifølge aktor i sin innledning i retten i dag.

Han fortalte i retten at saken mot de to politimennene er delt opp i tre separate saker. De resterende sakene gjelder i hovedsak den nå pensjonerte 57-åringen og hans kone - en 38 år gammel kvinne.

57-åringen er tiltalt for trygdebedrageri mot Nav. I 2007 skal han ha skadet en finger i sitt arbeid i politiet. Han ble sykmeldt og mottok sykepenger, men i samme periode skal han utført arbeid for et annet selskap. Ifølge tiltalen skal dette være lignende arbeid som han utførte i politiet.

Til sammen er det snakk om trygdepenger på cirka 130 000 kroner.

Mannen er også tiltalt sammen med sin kone for å ha tjuvkoblet strøm i deres hjem i Svelvik på nærmere 250 000.

- Dette ble oppdaget under en ransaking av deres hjem. Strømkoblingen var amatørmessig utført, sa aktor i sin innledning.

- Hentet konkurransebil ulovlig
De skal også ha unndratt tollavgifter da de hentet bildeler til Norge.

I tillegg er de tiltalt for å ha jukset med fortollingen da de kjøpte og hentet en Subaru Impreza konkurransebil til Norge fra England.

Ekteparet erkjenner ikke straffskyld.

- Hadde over 20 våpen hjemme
Den 57 år gamle pensjonerte politiførstebetjenten i beredskapstroppen er også tiltalt for ulovlig å ha oppbevart en rekke våpen og ammunisjon i sitt hjem:

14 pistoler, 2 revolvere, 1 salongrifle, 1 Schmeisser maskinpistol, 2 gasspistoler og 3 bokser pepperspray, 4 rammestykke, 6 piper og 5 glidestykker til pistoler, 1 pipe til U.S Karabin og 1 pipe til Soumi maskinpistol.

57-åringen erkjente delvis straffskyld for dette punktet.

Det er innkalt nærmere 50 vitner i saken som skal vare over fem uke.

PEKEFINGER MOT POLITIET Assisterende sjef i Spesialenheten for politisaker mener de to politimennene hentet ut fangen etter å ha mottatt betaling for det. Den tidligere dømte mannen står også tiltalt, sammen med den ene politimannens kone.. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
PEKEFINGER MOT POLITIET Assisterende sjef i Spesialenheten for politisaker mener de to politimennene hentet ut fangen etter å ha mottatt betaling for det. Den tidligere dømte mannen står også tiltalt, sammen med den ene politimannens kone.. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer