Hentet ut stivfrosne lik

Mange av de 121 menneskene om bord døde trolig før Helios-flyet styrtet i bakken. Så langt er 119 omkomne funnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 115 passasjerer og seks besetningsmedlemmer døde da Helios\' flight ZU522 fra Kypros dundret i bakken i et fjellområde nord for Aten i går.

Redningsarbeiderne som rykket ut til stedet fant ingen tegn til liv. I stedet måtte de konsentrere seg om å hente ut lik og kroppsdeler som lå spredt utover åssiden. 

Ifølge Hellas\' viseinnenriksminister Marko Yannakis er levningene av 119 omkomne funnet, melder CNN.

Nyhetsbyrået AP melder at bare 118 døde er funnet så langt. En av de tre som fortsatt er savnet skal være flyets tyske kaptein, Marten Hans Jurgen (50) fra Berlin. Andrepiloten, kypriotiske Pambos Haralambous, ble funnet død i i flyets cockpit.

«Spøkelsesfly»

Noen av de omkomne ble funnet i nærheten av brennende vrakdeler, og var påført ytre brannskader. De aller fleste var likevel gjennomfrosne da de ble funnet.

- Foreløpige undersøkelser av passasjerene viser at likene var stivfrosne, inkludert de som fikk huden brent av flammer fra vraket, sier en kilde i det greske innenriksdepartementet til BBC.

Innenriksminister Prokopis Pavlopoulos opplyste i dag til det statlige nyhetsbyrået Athens News Agency at mange - om ikke alle - om bord på ulykkesflyet kan ha vært døde allerede før flyet styrtet.

TRAGEDIE: Gårsdagens ulykke er den verste i gresk luftfartshistorie. Kun halepartiet av ulykkesflyet er fortsatt gjenkjennelig. Foto: SCANPIX/AP
TRAGEDIE: Gårsdagens ulykke er den verste i gresk luftfartshistorie. Kun halepartiet av ulykkesflyet er fortsatt gjenkjennelig. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Alle disse opplysningene styrker teorien om at dødskrasjen skyldes en teknisk svikt i flyets klimaanlegg, som gjorde at kabintrykket falt.

Dette kan føre til et voldsomt temperaturfall og oksygenmangel i flyet, og alle om bord kan ha omkommet av trykkfall, oksygenmangel og kulde lenge før styrten. I så fall kan flyet ha fortsatt i en ensom spøkelsesferd på autopilot inntil det styrtet.

Svarte bokser til Paris

Greske myndigheter håper at analysen av de to såkalte svarte boksene kan kaste lys over hva som skjedde i kabinen før flykroppen traff bakken. Både ferdsskriveren og flyets taleregistrator - som tar opp all samtale i cockpiten - ble funnet mellom vrakdelene og sendes i dag til Frankrike for analyse, melder AP.

Et annet viktig spor vil være obduksjon av de omkomne, som kan vise hvor mange som var døde idet flyet gikk i bakken.

Pårørende har det siste døgnet valfartet til sykehuset i Aten der de døde er blitt fraktet. Der skal familie og venner prøve å identifisere de omkomne. En ufattelig tung oppgave for de som har mistet sine aller nærmeste.  

- Jeg mistet min sønn, hans kone og mine tre barnebarn. Jeg vil at de som er ansvarlig for disse flygende kirkegårdene får sin straff, sa gresk-kypriotiske Anastasios Koudas til AP idet han ankom flyplassen i Aten i ettermiddag.

21 barn omkom

Det er tidligere meldt at 48 av ofrene var barn, men i dag justerte Hellas\' fungerende helseminister Giorgos Constantopoulos tallet ned til 21 barn.

Flyselskapet Helios har frigitt ei foreløpig passasjerliste som viser at minst ti familier med barn omkom i ulykken. Ifølge lista var minst tolv av de døde greske statsborgere. Kapteinen var tysk, mens resten av passasjerene og besetningen skal ha vært kypriotiske, melder AP.

Det norske utenriksdepartementet (UD) bekreftet i dag at ingen nordmenn reiste med ulykkesflyet.

TIL ATEN: Mange pårørende tok i dag den tunge turen fra Kypros til Aten for å identifisere sine næmeste.
HJERTESKJÆRENDE: Familie av de omkomne ventet på å få komme om bord i flyet fra Larnaca-flyplassen på Kypros til Aten i dag.
SKAL FINNE SVAR: Åstedsgranskere stirrer på restene av det som inntil i går var en cockpit.