Her aksjonerer Bellona mot kjemisk bedrift i Sandefjord

Hevder Oleon lagrer farlig kjemisk avfall ulovlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDEFJORD/OSLO (Dagbladet): Miljøstiftelsen Bellona aksjonerer akkurat nå mot den kjemiske bedriften Oleons fabrikk i Sandefjord. Årsaken er at de mener selskapet lagrer farlig kjemisk avfall uten tillatelse.

- Dette er grov miljøkriminalitet og svindel. Dersom det viser seg at de lagrer disse stoffene, er det ikke tvil om at ledelsen må i fengsel, sier stiftelsens leder Frederic Hauge til Dagbladet.

- Føler oss lurt - Vi føler oss lurt av avfallshåndteringsselskapet DVS, sier Oleons administrerende direktør Jan Rørvik Johnsen til Dagbladet.

Johnsen forteller at Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) allerede har fastslått at prosessvannet (vann fra oljeboring, red.anm.) anlegget har mottatt, inneholder stoffer som ikke skal være der, og både Oleon og Bellona er orientert om funnet. Han stiller seg derfor undrende til miljøstiftelsens aksjon.

- Hadde Hauge henvendt seg i vakta, ville han fått all hjelp og bistand han ba om. Det virker som aksjonen er viktigere enn selve saken, sier han.

Kjetting Klokka 07.20 er Bellonas båt på vei mot anlegget for å landsette aksjonister som skal lenke seg sammen med kjetting. De akter også å blokkere transporten til og fra anlegget både på land- og sjøsida.

- Vi håper dette fører til at politiet kommer og tar beslag i Oleons regnskap og fraktpapirer, sier Hauge.

Han hevder Sandefjord-bedriften tar imot store mengder avfallsprodukter fra oljeindustrien som egentlig skulle vært lagret på Statoils anlegg på Mongstad, men som pga. innstramminger i kjølvannet av Vest-Tank-ulykken i 2007 nå blir lagret i stor stil hos Oleon i stedet.

I 07.40-tida er Bellonas folk i gang med å ta prøver av det de mener er lekkasje av forurenset vann inne på anlegget. En times tid seinere ankommer politiet.

Griper ikke inn Hauge tilbyr tjenestemennene å vise dem rundt på området, og oppfordrer dem til å ta med seg papirer fra selskapet.

TAR AFFÆRE: Bellonas leder Frederic Hauge fører selv an under aksjonen. Foto: TORBJØRN GRØNNING / DAGBLADET
TAR AFFÆRE: Bellonas leder Frederic Hauge fører selv an under aksjonen. Foto: TORBJØRN GRØNNING / DAGBLADET Vis mer

Det skjer ikke; politiet opplyser at de ikke kommer til å gripe inn, verken på den ene eller andre måten.

- Så lenge aksjonistene ikke gjør noe farlig, kommer ikke vi til å foreta oss noe, sier Svenn Arne Heian, førstebetjent ved Sandefjord politistasjon, til Dagbladet.

- Titalls millioner Ifølge Bellona tjener bedriften titalls millioner på den angivelig ulovlige lagringen. Det er det danske transportselskapet DSV som frakter avfallet fra Mongstad til Sandefjord.

Sandefjord-fabrikken produserer estere, som stort sett brukes i kosmetikken; den får bl.a. hudkremer til å trekke seg inn i huden. Det jobber 20 personer på anlegget, som ligger ved havkanten.

Bellona og Oleon er gamle kjenninger; miljøstiftelsen har flere ganger klaget på kjemibedriftens forhold til miljøforskrifter, men forholdet skal de siste åra ha tødd opp.

Arild Just Christensen, nabo til anlegget, har tidligere fortalt til Sandefjords Blad at han har observert utslipp og fettklumper i sjøen i en årrekke. Han er begeistret for Bellonas aksjon, og er selv med inn på anlegget.

- Det er bra at den ulovlige geskjeften blir avdekket. Nå håper jeg det blir satt en stopper for dette umiddelbart, sier Christensen til Dagbladet.

Beklager Overfor naboene beklager adm.dir. Johnsen på det sterkeste situasjonen som er oppstått.

- Men jeg understreker at innholdet i tankene ikke er brannfarlig, sier han.

UNDRENDE: Oleons adm.dir. Jan Rørvik Johnsen stiller seg undrende til Bellonas aksjon, siden Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) allerede har fastslått at prosessvannet på anlegget inneholder uforskriftsmessige stoffer. Foto: PER FLÅTHE / DAGBLADET
UNDRENDE: Oleons adm.dir. Jan Rørvik Johnsen stiller seg undrende til Bellonas aksjon, siden Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) allerede har fastslått at prosessvannet på anlegget inneholder uforskriftsmessige stoffer. Foto: PER FLÅTHE / DAGBLADET Vis mer

Nå er planen at prosessvannet skal fraktes tilbake til Mongstad av DVS. Dette skal i utgangspunktet gjøres i løpet av året, men Johnsen opplyser at det kan bli aktuelt å påskynde prosessen betydelig.

Han framholder at han synes Bellona gjør en god jobb.

- Men vi er uenig i framgangsmåten deres noen ganger, sier han.

- Oleon var orientert DVS Norge avviser at de har opptrådt uredelig overfor Oleon, og framholder at selskapet tar regelverket på alvor.

- DVS har derfor selvsagt opplyst Oleon om innhold og produkttyper knyttet til avfallet som er blitt sendt til Sandefjord, skriver advokat Ørnulf Olsen Aamlid på vegne av selskapet i en pressemelding.

Aamlid skriver videre at det går klart fram av avtalen med Oleon hva slags type avfall de skulle motta, og at analyseprøver er sendt. I tillegg framholder advokaten at lastens lovlighet er dokumentert.

Han forklarer at DVS er i ferd med å bygge utvide lagringsfasilitetene på Mongstad, men at anlegget ikke er helt ferdigstilt før til høsten. Derfor har de hatt behov for mellomlagring av avfallet hos Oleon.

Aamlid framholder at avfallet i henhold til avtale vil bli tilbakeført til Mongstad når arbeidene der er ferdigstilt.

KOMMER SJØVEIEN: I 06.50-tida ankommer Bellonas aksjonister Oleons anlegg med båt. Foto: TORBJØRN GRØNNING / DAGBLADET
KOMMER SJØVEIEN: I 06.50-tida ankommer Bellonas aksjonister Oleons anlegg med båt. Foto: TORBJØRN GRØNNING / DAGBLADET Vis mer

Dagbladet følger saken.

TAR PRØVER:  Bellonas aksjonister undersøker og tar prøver fra anlegget. Foto: TORBJØRN GRØNNING / DAGBLADET
TAR PRØVER: Bellonas aksjonister undersøker og tar prøver fra anlegget. Foto: TORBJØRN GRØNNING / DAGBLADET Vis mer