Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

20 pågrepet for terrorplaner i Danmark

Her aksjonerer politiet med bomberobot

Har sperret av stor boligblokk i København-drabantby og ber folk holde seg unna vinduer. Har også slått til mot gård i terror-raid onsdag kveld.

BOMBEROBOT: Politiets bomberobot i aksjon i Greve kommune utenfor København onsdag kveld. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
BOMBEROBOT: Politiets bomberobot i aksjon i Greve kommune utenfor København onsdag kveld. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

GREVE (Dagbladet): Etter å ha pågrepet 20 personer for terrorplanlegging i Danmark, gjennomfører dansk politi onsdag kveld en massiv aksjon mot en boligblokk i København-forstaden Greve.

Rundt klokka 17.30 skal politiet ha ankommet stedet med en bomberobot.

Dagbladet er på stedet like før klokka 19.00 i kveld. Der har folk samlet seg i gatene, samtidig som folk følger antiterroraidet fra vinduene sine.

Politifolk med megafoner oppfordrer folk til å holde seg unna området rundt 19.45 onsdag kveld, opplyser Dagbladets mann på stedet. Beboere blir også bedt om å holde seg unna vinduene.

Rundt klokka 20.15 onsdag kveld ble sperringene på stedet opphevet, sier Dagbladets reporter på stedet.

Beredskapstropp

POLITIET AKSJONERER: Her ransaker politiet en adresse i Husum. Video: Kenneth Meyer Vis mer

Ti-tolv politifolk omkranser den store boligblokka, som er avsperret i en omkrets på rundt 60 meter i alle retninger. Tre biler fra politiets spesialstyrker er på stedet, og både beredskapstropper og vanlig uniformert politi er på stedet i tillegg til brannvesenet.

Rundt klokka 19.15 i kveld utvidet politiet sperringene rundt boligblokka ytterligere.

Samtidig innstilte DSB alle tog på strekningen mellom Hundige og Solrød. Politiet har bedt om at togene innstilles, ifølge Ekstra Bladet.

Togene fikk kjøre igjen rundt 20.30 i kveld.

STOR AKSJON: Politiet har sperret av et stort område samtidig som en bomberobot skal være på plass inn i boligblokka. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
STOR AKSJON: Politiet har sperret av et stort område samtidig som en bomberobot skal være på plass inn i boligblokka. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

Blokka det ble aksjonert mot onsdag kveld er en av flere store boligblokker i København-forstaden Greve.

Også bombeeksperter fra politiets beredskapstropp skal være på stedet, og det skal være en konkret adresse det aksjoneres mot. Rundt klokka 19.00 er ikke bomberoboten synlig på utsida av boligblokka.

20 pågrepet

KJENT AV NABOENE: To personer skal ha blitt pågrepet på adressen tidligere onsdag. Ifølge naboer gikk de i tradisjonelle plagg fra Midtøsten. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
KJENT AV NABOENE: To personer skal ha blitt pågrepet på adressen tidligere onsdag. Ifølge naboer gikk de i tradisjonelle plagg fra Midtøsten. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

20 personer ble i dag pågrepet i en gigantisk antiterroraksjon flere steder i Danmark. Dansk politi fryktet at et nærstående islamistisk motivert terrorangrep kunne være på trappene. Samtidig opplyser de at de ikke har flere mistenkte i saken.

Politiet fant både bombeutstyr da de aksjonerte mot rundt 20 adresser i Danmark i dag. De mener at de mistenkte hadde til hensikt å skaffe skytevåpen.

En av naboene til de to som tidligere i dag skal ha blitt pågrepet i blokka, forteller til danske B.T. at det dreier seg om to menn mellom 25-30 år. Begge skal ha gått i langt skjegg og gikk alltid i tradisjonelle kjortler. Kvinnene i utleieleiligheten skal ha gått med burka, forteller naboen.

Anslag mot gård

Samtidig melder avisa Fyens om en stor politiaksjon mot en gård i Munkebo på øya Fyn vest for Sjælland, omkring to timers kjøring fra København.

Ifølge avisa har aksjonen etter alt å dømme forbindelse til antiterroraksjonen. Avisas mann på stedet forteller at det er umulig å komme tett på gården, og at politiet har slått ring rundt stedet.

Under en pressekonferanse klokka 17 onsdag ettermiddag, opplyser politiinspektør Jørgen Bergens Skov at politiet har ransaket mer enn 20 adresser og anholdt cirka 20 personer.

Våpen og bombeutstyr

Flere av dem som er pågrepet, siktes for terror, opplyser politiet. Skov forteller at politiet fikk tak i alle de lette etter i dagens politiaksjon.

- Det er personer som både har intensjon og kapasitet til å begå terror i Danmark, sier politiinspektør og operativ sjef i PET, danskenes svar på PST, Flemming Drejer.

ORIENTERTE: Politisjef i København Jørgen Bergen Skov og PST-sjef Flemming Drejer. Foto: Philip Davali / NTB Scanpix
ORIENTERTE: Politisjef i København Jørgen Bergen Skov og PST-sjef Flemming Drejer. Foto: Philip Davali / NTB Scanpix Vis mer

Bakgrunnen er at disse personene skal ha skaffet seg utstyr for å produsere eksplosiver og skal ha forsøkt å skaffe seg skytevåpen.

Politiet opplyser at de pågrepne vil bli framstilt for fengsling bak lukkede dører i morgen.

- Når PET og politiet går ut i en så stor aksjon kan det virke voldsomt, men jeg vil påpeke at vi gjør vårt ytterste for å beskytte Danmark, sier Drejer.

København, Midt- og Vestjyllands, Vestegens, Fyns og Nordjyllands og Østjyllands og Midt- og Vestsjællands politidistrikt skal være involvert i aksjonen, som ledes av førstnevnte. PET deltar også i aksjonen.