Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her angriper de fakkelbærer i rullestol

Myndighetene slukket OL-ilden, ikke demonstrantene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Er du eller noen du kjenner i nærheten av opptøyene? Tips oss

(Dagbladet.no): Tre ganger er OL-ilden blitt slukket av fransk politi og eskortert om bord på en buss, melder nyhetsbyrået AP.

Nøyaktig hva som er bakgrunnen for dette er foreløpig ikke kjent, men mye tyder på at det ble gjort for å få fakkelen på avstand fra Tibet-aktivister.

Da fakkelstafetten startet opp igjen etter første slukking, ble fakkelen båret av en kvinnelig utøver i rullestol. Da demonstranter begynte å bue og rope Tibet-slagord, måtte sikkerhets- personell for andre gang gripe inn og ta hånd om fakkelen.

Da fakkelen kom om bord på bussen, tok demonstranter oppstilling foran bussen og ropte slagord.

Fakkelstafetten er nå i gang igjen, men det er ventet ytterligere demonstrasjoner under dagens etappe.

Så langt er fire Tibet-aktivister arrestert. To demonstranter med det tibetanske flagget ble arrestert da de forsøkte å blokkere OL-fakkelens ferd gjennom Paris, melder Sky News.

Fryktet gjentakelse

image: Her angriper de fakkelbærer i rullestol

Minst 500 Tibet- demonstranter hadde samlet seg på plassen vis a vis Eiffeltårnet i formiddagstimene i dag.

Sikkerhetsoppbudet var enormt og rundt 3000 politimenn var i beredskap etter gårsdagens basketak i Londons gater. Opprørspoliti, politi på rulleskøyter og på motorsykler skulle sørge for at OL-ilden kom seg helberget gjennom dagens 28 kilometer lange etappe.

På forhånd hadde organisasjonen Reportere uten Grenser i Paris varslet at demonstrantene skulle gjøre noe «spektakulært».

- Kineserne har sørget for at i noen få timer, vil Paris se ut som Den himmelske freds plass, sa Robert Menard til BBC.

I går ble 37 aktivister arrestert etter demonstrasjonene i London. Ved to anledninger ble OL-ilden forsøkt slukket med brannslukkingsapparat.

- Hadde fakkel på lur

Da OL-stafetten var i Norge i forbindelse med Lillehammer-OL, fikk fakkelen reise i fred og ro, og den ble møtt med fest overalt hvor den kom, forteller Tarjej Gjeldstad,  avdelingsleder for Norsk Skieventyr i Morgedal.

Der ble den norske OL-ilden tent i november 1993. 

USIKKER FERD: OL-fakkelen var omgitt av et enormt sikkerhetsoppbud i Paris\' gater i dag. Foto: SCANPIX
USIKKER FERD: OL-fakkelen var omgitt av et enormt sikkerhetsoppbud i Paris\' gater i dag. Foto: SCANPIX Vis mer

- Hele poenget er jo at den skal komme fram urørt. I 1993 hadde vi en ekstra fakkel på lur, som stammet fra den originale flammen. Det er jo lett å snuble når man er ute på ski eller løper.

- Derfor hadde vi hele tiden ei lampe med den samme flammen i. Men vi behøvde ikke å benytte oss av den, sier Gjeldstad til Dagbladet.no.

- Har bedt om det

I Amnesty kan de bare konstatere det som har skjedd i Paris i dag. Direkte overrasket er de ikke.

- Vi har ikke hatt noe ønske om å ødelegge olympiske symboler, men kinesiske myndigheter og Den internasjonale olympiske komité (IOC) bør ikke være overrasket over reaksjonene som har kommet, sier fungerende generalsekretær i Amnesty International Norge, Ina Tin, til Dagbladet.no.

- De har på en måte bedt om det, mener hun.

Nå har følgende klare oppfordring til de ansvarlige for OL i Beijing.

- Ballen ligger hos dem. Nå må de komme demonstrantene i møte. Bare slik kan de unngå at denne fakkelstafetten fortsetter å være en slagmark, sier Ina Tin til Dagbladet.no.

Dagbladet.no kommer med mer.

<B>SLUKKET FOR ANDRE GANG:</B> Stafetten var startet opp igjen da demonstranter ble aggressive overfor en fakkelbærer i rullestol.
HETT TEMA FOR GORDON: Storbritannias statsminister Gordon Brown med OL-fakkelen i går.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media