Her angriper FSK tungsvannsfabrikken

Sandføyka fra forsvarshelikopteret stoppet ikke krigshelten Joachim Rønneberg (94), som ville se dagens elitesoldater rappellere ned i simulert angrep mot Vemork.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

RJUKAN/VEMORK (Dagbladet): Markeringen av 70-årsjubileet for sabotasjen mot tungtvannsproduksjonen på Vemork, ble en suksess.

- En forbilledlig demonstrasjon, sier en meget fornøys Joachim Rønneberg.

Krigshelten er den siste gjenlevende av gruppen Gunnerside som natt til 28. februar 1943 tok seg over Månajuvet og sprengte produskjonsanlegget for tungtvann. Sabotasjen var vellykket, og sørget for at sabotørene fikk bred oppmerksomhet i etterkrigstidens Norge.

- Det er viktig at vi får fram for dagens unge hvordan den fantastiske tiden jeg har fått være med på var, og hva vi gjorde, forteller Rønneberg.

<strong>ÆRESGJEST:</strong> Joachim Rønneberg (94) er den eneste gjenlevende av Kompani Linge som gjennomførte den vellykkede sabotasjeaksjonen på Rjukan i 1943. I dag var han på plass med kona Liv for å overvære spesialkommandoens demonstrasjon av et angrep på tungtvannsfabrikken anno 2013. Foto: Øistein Norum Monsen /DAGBLADET
ÆRESGJEST: Joachim Rønneberg (94) er den eneste gjenlevende av Kompani Linge som gjennomførte den vellykkede sabotasjeaksjonen på Rjukan i 1943. I dag var han på plass med kona Liv for å overvære spesialkommandoens demonstrasjon av et angrep på tungtvannsfabrikken anno 2013. Foto: Øistein Norum Monsen /DAGBLADET Vis mer

Som hovedperson fikk krigshelten betydelig oppmerksomhet, og ikke minst mange rosende ord fra forsvarssjef Harald Sunde og den britiske viseambassadøren.

General Sir Richard Shirreff forteller at aksjonen til Rønneberg og hans åtte medsabotører er uten sidestykke.

- Jeg kunne ikke ha gjort det bedre på noen måte. Som tidligere nevnt. Dette er den best gjennomførte sabotasjen under hele den 2. Verdenskrig, sier han.

Sammen med forsvarssjef Sunde la general Shirreff ned krans på minnesteinen over Vemork-aksjonen, som sabotasjen heter.

VAKTHOLD Soldater fra HV03 tok seg av vaktholdet under arrangementet. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
VAKTHOLD Soldater fra HV03 tok seg av vaktholdet under arrangementet. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer