Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her angriper isbjørnmammaen Gordons lille beskyttelsesboks

- Det er ingen tvil om at hun ville spise meg til lunsj.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg var livredd, sier fotograf Gordon Buchanan.

- Og du kan høre hjertet mitt banke på opptaket.

Buchanan har levd nærmere på isbjørner enn de aller, aller fleste. Han filmet isbjørnmammaen Lyra, og barna Miki and Luca, over en periode på ett år. Han er nå vel hjemme fra Svalbard og holder på med den siste finpussen på dokumentarserien fra oppholdet, som skal gå på BBC og har premiere denne helga.

Det mest dramatiske møtet med isbjørnene var da Lyra angrep den lille observasjonsboksen Buchanan satt inni, i et 45 minutters sammenhengende angrep. Buchanans beskyttelsesboks skulle være «bombesikker», ifølge Daily Mail, men det var vanskelig å stole på glassrutene mens isbjørnmammaen kastet seg på, med sin anslagsvis 450 kilo tunge kropp.

Lunsj? Buchanan har jobbet som naturfotograf i 20 år, etter at han så legenden David Attenborough på TV som barn.

Han betegner nå dette som det mest skremmende øyeblikket i hele karriera.

- Mange tror rovdyr er farlige av natur, men de fleste er ikke det. Risikoen er minimal, og angrep tilhører sjeldenhetene. Men det er ingen tvil om at hun ville spise meg til lunsj. Hun var så pågående, og lette i 45 minutter etter et svakt punkt i beskyttelsen min.

Utsatt Isbjørnen er utbredt på Svalbard, Grønland, i Russland, og Nord-Amerika, og ifølge Norsk Polarinstitutt finnes det mellom 20 000 og 25 000 isbjørner i verden. Et sted mellom 1900 - 3600 dyr inngår i Barentshavbestanden - Norge og Nordvest-Russland.
I Norge er isbjørnjakt strengt forbudt.

Isbjørnen kan bli overopphetet ved 10 plussgrader, og er dermed sterkt påvirket av den globale oppvarmingen.

ANGRIPER: Isbjørnmammaen ville ha meg til lunsj, sier Gordon Buchanan, fotografen som fulgte en isbjørnfamilie på nært hold i ett år. Foto: NTB Scanpix
ANGRIPER: Isbjørnmammaen ville ha meg til lunsj, sier Gordon Buchanan, fotografen som fulgte en isbjørnfamilie på nært hold i ett år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!