SELVMORDSBOMBERE: Dette bildet hentet fra pakistanske Dawn skal vise de antatte selvmordsbomberne ved kontrollposten utenfor det amerikanske konsultatet. Foto: AP Photo/Dawn TV/SCANPIX
SELVMORDSBOMBERE: Dette bildet hentet fra pakistanske Dawn skal vise de antatte selvmordsbomberne ved kontrollposten utenfor det amerikanske konsultatet. Foto: AP Photo/Dawn TV/SCANPIXVis mer

- Her angriper selvmordsbomberne det amerikanske konsulatet

Pakistanske Taliban sier de har 3000 selvmordsbombere klare til å hevne amerikanske droneangrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Dagens terrorangrep mot det amerikanske konsulatet i Peshawar er bare starten på en rekke selvmordsangrep som vil ramme amerikanske mål.

Det hevder pakistanske Taliban, som tar på seg ansvaret for eksplosjonene som drepte til sammen minst seks personer.

Paraplyorganisasjonen Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) sier de har et arsenal på nesten 3000 selvmordsbombere, som står klare til å hevne USAs aggressive dronekrig i det som omtales som «verdens farligste område». I august i fjor ble lederen for Tehreek-e-Taliban Pakistan, Baitullah Mehsud, drept i et amerikansk droneangrep i Sør-Waziristan.

- Dette er hevn for droneangrepene, sier talsmann for Taliban-talsmann Azam Tariq til nyhetsbyrået AFP.

- Vi vil gjennomføre flere slike angrep. Et hvert sted der det er amerikanere vil vi slå til, sier han.

Prøvde å ta seg innEn paramilitær soldat, en privat sikkerhetsvakt og en sivil, alle pakistanske statsborgere, ble drept da et kjøretøy fullastet med eksplosiver nærmet seg en kontrollpost utenfor det amerikanske konsulatet.

Ifølge en reporter fra Associated Press som var på stedet, skjedde to av eksplosjonene om lag 20 meter fra inngangspartiet på konsulatet.

Eksplosjonene ble etterfulgt av at militante iført sikkerhetsuniformer angrep med bombekastere og granater. Minst fire militante ble drept i angrepet. Ingen amerikanske liv gikk tapt.

- Målet var helt klart det amerikanske konsulatet, men de lyktes ikke med å ta seg inn. En selvmordsbomber sprengte seg i lufta nær inngangsporten, sier Ghulam Hussain, talsmann for politiet til nyhetsbyrået AFP.

Opptrapping av dronekrigMilitante med tilknytning til al-Qaida eller Taliban-grupperinger har lenge sverget at de ville angripe USA, som det siste halvannet året har gjennomført gjentatte droneangrep mot de militantes arnested i det nordvestlige Pakistan.

Under president Barack Obama har USA trappet opp dronekrigen mot Pakistans militante både i omfang og aggressivitet. Siden Obama tok over er antallet droner over Pakistan og Afghanistan blitt doblet, viser en gjennomgang Associated Press har gjort.

I tillegg har USA gitt milliarder av dollar til den pakistanske hæren, som har drevet en langvarig offensiv for å få kontroll over stammeområdene på grensa til Afghanistan.

Angrepet mot konsulatet skal også være en respons på en større militæroperasjon som ble iverksatt i Orakzai, nær Peshawar i forrige uke.

Vil vise styrkeForsker ved Christian Michelsens institutt, Arne Strand, mener pakistanske Taliban nå forsøker å vise at de fortsatt har styrke til å slå tilbake.

- Det at de så enkelt kan slå til mot et såpass høyprofilert mål som det amerikanske konsulatet viser at de føler seg trygge på seg selv, og at de trolig har en viss grad av støtte i befolkningen, sier Strand til Dagbladet.

- De vet at de møter motstand, men likevel forsøker de å ta seg inn der. Det tyder på at Taliban vil markere at de kan slå tilbake, selv om de har lidd militære tap, sier han.

Men USAs dronekrig mot Taliban og al-Qaida møter også motstand i sivilbefolkningen. Ifølge en amerikansk studie, «The Year of the Drone», som ble publisert i februar i år er mellom 800 og 1200 sivile blitt drept i amerikanske droneangrep siden 2004.

De sivile tapene fører også til svekket oppslutning om den paksitanske hæren, som i praksis tillater de amerikanske angrepene.

Flere angrepStrand tror det er all grunn til å frykte at det vil komme flere angrep mot amerikanske mål i nærmeste framtid.

- Det er grunn til å ta truslene fra Taliban på alvor. Jeg tror Taliban kommer til å hevne seg, og at det dessverre blir i form av denne formen for terroraksjoner.

I tillegg til angrepet mot konsulatet, tok en selvmordsbomber med seg 43 mennesker i døden da et pasjtunsk nasjonalistparti holdt folkemøte i Lower Dir, nordøst for Peshawar.

I et tredje angrep nordøst i Pakistan i dag slo militante til mot tankbiler som skulle forsyne NATO-styrkene i Afghanistan med drivstoff.

Ifølge tall fra Det pakistanske instituttet for fredsstudier (Pips) ble 3021 mennesker drept i terrorangrep i Pakistan i fjor. Det var en økning på 48 prosent fra året før, og gjør at Pakistan omtales som et av de farligste stedene i verden.