Her angripes politiet under sexrykteopptøyene

Ble pepret av steiner, snøballer og spark. Jente (17) inn til avhør, mistenkt for «hore»-anklager på nett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere hundre ungdommer gikk i dag berserk i Göteborgs gater, etter at en bruker av bildedelingstjenesten Instagram hengte ut en lang rekke personer helt ned i 13-årsalderen som «horer» og dess like.

De ville «ta» den 17 år gamle kvinnen, en elev ved skolen Plusgymnasiet, som antas å stå bak kontoen. Hun er nå innbrakt av politiet for avhør, opplyser svensk politi ifølge Expressen.se, og sier hun er mistenkt for injurier.

- Det er forferdelig. Elver kommer ikke til å tørre å gå på skolen. Det er spesielt pinlig i den her alderen. Den som startet det her ville ha kaos. Jeg tror dette kommer til å lede til vold, sa en 22-åring til Aftonbladet tidligere i dag.

22-åringen fikk rett. Utover at forbipasserende kjøretøyer og politibiler ble pepret med steiner og snøballer, viser videoopptak fra stedet at en ung, uidentifisert kvinne blir dratt i bakken og utsatt for slag og spark.

Bakgrunnen for angrepet er foreløpig ukjent, og det er ikke klart om hun er 17-åringen som folkemengden mente sto bak den sjikanerende nettkontoen.

Det er heller ikke helt kjent om hun, eller noen andre som deltok i bråket, ble fysisk skadd. Filmen er bare én av flere som nå granskes av politiet, i et forsøk på å få oversikt og nøste opp i dagens kaos.

HETS: Også på Facebook har ungdommer i Göteborg blitt hetset. Denne gruppen legger ut navn på svenske jenter og navn på gutter de skal ha ligget med. Gruppen ble opprettet mandag kveld. Foto: Skjermdump
HETS: Også på Facebook har ungdommer i Göteborg blitt hetset. Denne gruppen legger ut navn på svenske jenter og navn på gutter de skal ha ligget med. Gruppen ble opprettet mandag kveld. Foto: Skjermdump Vis mer

- Jeg har ikke kjennskap til at noen har blitt nødt til å oppsøke sykehus, men jeg kan ikke si med sikkerhet at ingen måtte gjøre det, sier politiets pressetalsmann Björ Blixter til Expressen.

Under en pressekonferanse nå i ettermiddag, sier politiet at situasjonen er under kontroll og folkemengden oppløst. Bråket var på forhånd varslet og koordinert via en Facebook-gruppe som nå er fjernet.

Her angripes politiet under sexrykteopptøyene

Politiet presiserer at det har en hard kjerne på 15-20 personer sto for mesteparten av problemene, mens resten var nysgjerrige tilskuere som hadde møtt opp.

- Slike hendelser muliggjøres av sosiale medier; du kan samle 1000 personer på 10 minutter, sier politiets Lena Matthijs under pressekonferansen.

HARD KJERNE: Politiet sier det bare var et titalls personer som sto for mesteparten av problemene.
Foto: Alexander Ehn / NTB scanpix
HARD KJERNE: Politiet sier det bare var et titalls personer som sto for mesteparten av problemene. Foto: Alexander Ehn / NTB scanpix Vis mer

Den 17-årige kvinnen, som er mistenkt for injurier etter Instagram-meldingene om andre elevers sexliv, er så langt ikke pågrepet, sier Carl-Henrik Andersson ved påtalemyndigheten til nyhetsbyrået TT.

- I prinsippet kan det bli aktuelt, men jeg vet ikke tilstrekkelig nok til å kunne uttale meg, forteller han.

Politiet opplyser at Plusgymnasiet - episenteret for dagens bråk - kommer til å holdes stengt i morgen for hindre ytterligere hendelser.