IKKE ANERKJENT: Liberland er foreløpig ikke anerkjent av noen andre land, minst av alle Serbia og Kroatia. Det stoppet ikke den selvutnevnte presidenten Vit Jedlicka (midten) å ta i mot de første innbyggerne på fredag. Her poserer han med Liberlands flagg. Foto: Antonio Bronic / Reuters
IKKE ANERKJENT: Liberland er foreløpig ikke anerkjent av noen andre land, minst av alle Serbia og Kroatia. Det stoppet ikke den selvutnevnte presidenten Vit Jedlicka (midten) å ta i mot de første innbyggerne på fredag. Her poserer han med Liberlands flagg. Foto: Antonio Bronic / ReutersVis mer

Her ankommer de første innbyggerne i «verdens nyeste land»

Ble oppfordret til å ta med seg øl og mat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 13. april 2015 gjorde den tsjekkiske politikeren Vit Jedlicka (31) det mange stormannsgale politikere har drømt om før ham.

Han grunnla sitt eget land.

Navnet ble Liberland, er sju kvadratkilometer stort, og har det relativt pretensiøse mottoet «To live and let live».

Området Liberland ligger i beskrives som et «ingenmannsland» på grensen mellom Kroatia og Serbia, og landet er foreløpig ikke anerkjent av noen andre land, minst av alle Serbia og Kroatia.

Men det har ikke stoppet 300 000 mennesker fra verden rundt fra å søke om å få bli æresborger i landet, deriblant 65 000 tyrkere.

- Ta med øl og mat I et forsøk på å øke populariteten til Liberland, lovte Jedlicka nemlig ut æresstatsborgerskap til de første 100 som møtte opp innenfor landets grenser.

Fredag ankom de første innbyggerne, som hadde blitt oppfordret av «president» Vit Jedlicka om å ta med seg mat, øl og «øvrige forsyninger nødvendig for å leve et komfortabelt liv i naturen».

Begivenheten ble selvfølgelig dokumentert av fotografer, men det er foreløpig ikke rapportert hvor mange som faktisk møtte opp.

Vit Jedlicka er først og fremst EU-skeptiker og framholder EFTA som en ideell tilknytning, og hevder at han har en politisk overbygning for å etablere et nytt land.

- Dette handler om å begrense statens makt. Myndighetene har vokst seg for store sier han til britiske The Telegraph.

- Systemet er umoralsk Jedlicka har tidligere uttalt til The Guardian at opplevelsen som førte til ønsket om en egen stat var at farens selskap gikk konkurs da Tsjekkias sentralbank satte opp renta med 25 prosent.

Det gjorde at han ville finne ut av hva som var grunnen og begynte å studere på Cevro-instituttet.

- Systemet er umoralsk, og jeg har erfart at det er umulig å forandre dette fra innsiden. Vi skal derfor forandre det fra utsiden, sier han til The Telegraph.

Den nye staten har frivillig skatt, og krever at nye innbyggere skal respektere andre mennesker og privat eiendom, i tillegg til at de må være ustraffede og ikke ha en historie med kommunisme, nazisme eller annen form for ekstremisme.

Liberland har også utformet sin egen grunnlov, men på statens hjemmesider presiseres det at dette foreløpig bare er et utkast.

Sammenliknet med andre stater som faktisk er anerkjent, vil Liberland være den tredje minste staten i Europa, med kun Vatikanet og Monaco under seg på lista.

SØKER STATSBORGERSKAP: Her søker en mann statsborgerskap i Liberland. Over 300 000 har søkt om statsborgerskap så langt. Foto: Antonio Bronic / Reuters
SØKER STATSBORGERSKAP: Her søker en mann statsborgerskap i Liberland. Over 300 000 har søkt om statsborgerskap så langt. Foto: Antonio Bronic / Reuters Vis mer