RETTEN: Den drapssiktede svensken Makaveli Lindén ankommer retten i Dijon. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Her ankommer drapssiktede Makaveli Lindén retten ­med bind for øynene

Ble ført inn i tingretten av maskert politi. Nå framstilles han for varetektsfengsling.

DIJON/OSLO (Dagbladet): I høy hastighet ankom kortesjen med drapssiktede Makaveli Lindén (20) tingretten i Dijon klokka 13.50 i ettermiddag. Der vil svensken som er siktet for drapet på Heikki Bjørklund Paltto på Majorstua, framstilles for varetektsfengsling.

20-åringen ble i går pågrepet av sivilpoliti på togstasjonen i sentrum av byen. Han hadde da kommet med toget nordfra, fra byen Chalon de Champagne omkring 250 kilometer unna.

Den svenske statsborgeren ankom i ettermiddag retten i sivile biler med maskert politipersonell som følge. Forhandlingene om fengsling vil nå foregå for lukkede dører i Dijon tingrett. Makaveli ankom selv retten med bind foran øynene.

BIND: Med bind for øynene ble den drapssiktede geleidet inn i tingretten. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BIND: Med bind for øynene ble den drapssiktede geleidet inn i tingretten. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

40 dagers varetekt

Assisterende statsadvokat Pascal Labonne-Collin sier til Dagbladet at han har hatt saken mot Lindén siden i dag tidlig.

- Jeg har forberedt siktelsen. Jeg vil begjære ham fengslet i 40 dager, som er perioden norske myndigheter har på å sende over dokumenter. Det er europeisk standard, sier Labonne-Collins til Dagbladet.

I DIJON: Dagbladets reporter Trym Mogen er på plass i Dijon, Frankrike, hvor drapssiktede Makaveli Lindén (20) ble pågrepet tirsdag 23. oktober. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Statsadvokaten forteller videre at Lindén vil bli brakt til hans kontor. Det er uklart når domstolen vil komme med en avgjørelse.

- Jeg vil fortelle at siktede er begjært utlevert og fortelle ham at vi vil ha ham i fengsel. Deretter kommer saken til en dommer, som fatter beslutningen om fengsling, sier Labonne-Collins, og legger til at materialet vil bli sendt til både svenske og norske myndigheter.

STATSADVOKAT: Pascal Labonne-Collin. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
STATSADVOKAT: Pascal Labonne-Collin. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Norsk team til Frankrike

Politiadvokat Christian Hatlo opplyste tirsdag kveld, i forbindelse med pressekonferansen om pågripelsen, at et norsk etterforskningsteam i løpet av få dager vil bli sendt til Frankrike. Dette for å avhøre drapssiktede Lindén.

- Fordi det kan ta ganske lang tid å få avklart utleveringen, vil det være naturlig å spørre fransk politi om vi kan få være med på avhørene. Det vil bestå av meg selv fra påtale, en avhører og politiets etterforskningsleder, sa han til Dagbladet.

Hatlo opplyste samtidig at han har seks dager på seg fra fengslingsmøtet i Frankrike til å sende utleveringsbegjæringen.

Ifølge EAWs regler har domstolen i landet der en siktet sitter fengslet, ti dager på seg til å komme til en kjennelse fra tidspunktet den siktede samtykker i å bli utlevert. Skulle vedkommende bestride utleveringen, må domstolen komme til en beslutning innen 60 dager.

MASKERT: Maskert politi fører den drapssiktede Makaveli Lindén inn i tingretten. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MASKERT: Maskert politi fører den drapssiktede Makaveli Lindén inn i tingretten. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Ifølge en rapport fra EU-kommisjonen tar det i gjennomsnitt 16 dager å utlevere en samtykkende siktet, mens det tar 48,6 dager å utlevere en ikke-samtykkende siktet.

- Middels gjentakelsesfare

Lindén ble prøveløslatt fra fengsel i Sverige 10. august i år, et halvt år før tida, og ble plassert på et behandlingshjem for unge forbrytere omkring en halvtime unna hjembyen Uppsala.

Den svenske kriminalomsorgen hadde da vurdert gjentakelsesfaren for kriminalitet som middels på bakgrunn av hans rusmisbruk, kriminelle holdning, psykiske tilstand og antisosiale oppførsel.

6. oktober ble behandlingen på hjemmet avbrutt umiddelbart etter at Lindén hadde havnet i konflikt med en annen beboer.

12. oktober, bare tre dager før Heikki Bjørklund Paltto ble drept i Oslo, fikk Lindéns tilsynsfører kontakt med den drapssiktede. Lindén forklarte da at han måtte forlate Uppsala fordi det var trusler mot ham og at han befant seg i Göteborg.

Han fikk da også beskjed om at han måtte stille i et møte med kriminalomsorgen 15. oktober - samme dag som Bjørklund Paltto ble drept.