Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

PROFILERT JOURNALIST HEVDES DREPT AV SAUDI-ARABIA:

- Her ankommer drapsteamet

Saudi-Arabia skal ha sendt ut 15 mann for å drepe den innflytelsesrike, regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi. Nå kan overvåkningsbilder og en Apple Watch bidra til å løse mysteriet.

DREPT: Journalisten Jamal Khashoggi hevdes å ha blitt drept. Disse bildene, som ble først offentliggjort av Tyrkisk TV, skal angivelig vise draptsteamet ankomme det saudiarabiske konsulatet i Istanbul. Tyrkiske myndigheter mener at det var her drapet skjedde. Video: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkiske myndigheter hevder at den profilerte journalisten Jamal Khashoggi (59) ble drept på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul 2. oktober - og så partert og fraktet ut av landet i deler.

Nye bilder hevdes å vise at det saudiarabiske drapsteamet ankommer Tyrkia.

Det ankom to fly fra Saudi-Arabia 2. oktober. På disse flyene skal det ha vært totalt 15 menn som tyrkiske myndigheter mente jobber for saudiarabisk etterretning. Overvåkningskameraer på flyplassen viser mennene når de går gjennom sikkerhetskontrollen.
(Saken fortsetter under grafikken)

Kameraer utenfor konsulatet der Khashoggi skal ha blitt drept, viser så flere svarte biler med diplomatskilter som kjører opp foran inngangsdøra. Dette materialet er nå sentralt i den tyrkiske etterforskningen, ifølge BBC. Totalt undersøker politiet materiale fra 150 overvåkningskameraer, ifølge tyrkiske medier.

Krimtekniker

Ifølge den tyrkiske avisa Sabah registrerte de 15 seg som gjester ved to hoteller i Istanbul tirsdag i forrige uke - samme dag som Khashoggi gikk inn i konsulatet. De 15 er også observert idet de forlater det saudiarabiske konsulatet.

Det er ikke Jamal Khashoggi. Han kom aldri ut igjen.

Blant de 15 hevder tyrkiske myndigheter blant annet å ha pekt ut en navngitt kriminaltekniker. Mens de svarte bilene kjørte opp foran konsulatet, ventet Jamal Khashoggi på innsiden.

Hatice Cengiz, den tyrkiske forloveden hans, var blitt igjen utenfor - hun ventet mens Khashoggi var inne for å formalisere skilsmissen fra sin (eks)kone.

BEVIS: Jamal Khashoggi hadde på seg en smartklokke av merket Apple Watch da han gikk inn på det saudiarabiske konsulatet. Foto: Hurriyet / AP / NTB scanpix
BEVIS: Jamal Khashoggi hadde på seg en smartklokke av merket Apple Watch da han gikk inn på det saudiarabiske konsulatet. Foto: Hurriyet / AP / NTB scanpix Vis mer

Apple Watch

I kveld ble det kjent at også Khashoggis klokke kan bli et viktig bevis for etterforskerne. Han hadde nemlig på seg en smartklokke av merket Apple Watch da han gikk inn på det saudiarabiske konsulatet.

Khashoggi la igjen sine to mobiltelefoner hos forloveden Hatice Cengiz , men to kilder sier Reuters at klokka var koblet opp til den ene av de to telefonene.

Dermed kan politiet ha sikret seg viktige tekniske bevis om Khashoggis bevegelser.

Dagbladet har vært i kontakt med den saudiarabiske ambassaden i Oslo, som ikke hadde mulighet til å kommentere saken onsdag kveld.

Forlovedens bønn

Saken har enorme storpolitiske forgreininger - forholdet mellom Saudi-Arabia og Tyrkia er på frysepunktet, fordi Tyrkia støtter Saudi-Arabias rival Qatar.

Samtidig bodde Khashoggi i USA, og skrev for blant annet Washington Post - hvorpå han altså hevdes å være drept av USAs nære allierte Saudi-Arabia.

Flere profilerte politikere både på republikansk og demokratisk side har sagt at USA må revurdere sine forbindelser med Saudi-Arabia hvis Khashoggi virkelig er drept. USAs visepresident Mike Pence opplyste ifølge NTB i dag at USA står klar til å sende etterforskere fra FBI til konsulatet i Istanbul for å bistå i etterforskningen - «dersom Saudi-Arabia ønsker det».

Forlovedens bønn

Hatice Cengiz har rettet en innstendig bønn til USAs presidentpar Donald og Melania Trump,

Forloveden har i en kronikk i Washington Post avslørt at Khashoggi følte han var i fare da han besøkte konsulatet - noe han gjorde første gang 28. september.

- På dette tidspunktet bønnfaller jeg president Trump og førstedame Melania Trump til å kaste lys over Jamals forsvinning, skriver Cengiz.

President Donald Trump sier ifølge NTB onsdag han har snakket med saudiarabiske myndigheter «på høyeste nivå» og krever svar om den savnede journalisten Jamal Khashoggi.

I en uttalelse onsdag sier Trump også at han har planer om å invitere Khashoggis tyrkiske forlovede Hatice Cengiz til Det hvite hus.

Cengiz skriver videre:

- Jeg oppfordrer også Saudi-Arabia, spesielt kong Salman og kronprins Mohammed bin Salman, om å vise følsomhet på samme nivå og frigi overvåkingsopptak fra konsulatet. Selv om denne hendelsen potensielt kan utløse en politisk krise mellom de to landene, må vi ikke overse den menneskelige siden rundt det som har skjedd.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!