HYLLEST: Forsvarsminister Grete Faremo og forsvarssjef Harald Sunde skal delta i markeringer for de drepte soldatene. Her ankommer de flyplassen i Mazar-e-Sharif. Foto: Jonte Wentzel/Dagbladet
HYLLEST: Forsvarsminister Grete Faremo og forsvarssjef Harald Sunde skal delta i markeringer for de drepte soldatene. Her ankommer de flyplassen i Mazar-e-Sharif. Foto: Jonte Wentzel/DagbladetVis mer

Her ankommer Grete Faremo Afghanistan

Skal hylle de falne soldatene, og hente bårene hjem til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| MAZAR-E-SHARIF/OSLO (Dagbladet): Få minutter over klokka fire norsk tid landet forsvarsminister Grete Faremo og forsvarssjef Harald Sunde på flyplassen Marmale i Mazar-e-Sharif.

De to kom i et spesialchartret fly fra Amsterdam, for å delta i seremoniene som skal holdes for de drepte, norske soldatene i dag.

De fire drepte soldatene - Andreas Eldjarn (21), født i Tromsø, Simen Tokle (24), født i Ballangen, Trond Bolle (41), født i Lena på Toten, og Christian Lian (31), født i Kristiansand - skal hedres både i Meymaneh og her i Mazar-e-Sharif.

- Vanskelig Soldater, fortsatt dypt preget av det som har skjedd, bar store blomsterkranser ut av flyet.

- Å være til stede når slikt skjer, er en vanskelig, men viktig del av jobben min, sa Faremo ved ankomst.

Men forsvarsministeren avviser at den tragiske hendelsen har fått henne til å tvile på om oppdraget i landet er verdt innsatsen. - Den grunnleggende strategien vår ligger fast. Jobben er først gjort når afghanerne selv reelt sett er i stand til å ta ansvar for egen sikkerhet, gjorde hun det klart overfor NTB.
Hylles Etter seremoniene i Meymaneh skal de fire kistene først flys fra den norske leiren i Meymaneh, og så plasseres i to lastebiler som under strengt seremonielle former skal kjøre dem til flyet som skal ta dem hjem til Norge.

TATT I MOT: - Dette er en vanskelig, men viktig del av jobben, sa Faremo. Foto: Jonte Wentzel/Dagbladet
TATT I MOT: - Dette er en vanskelig, men viktig del av jobben, sa Faremo. Foto: Jonte Wentzel/Dagbladet Vis mer

Faremo, Sunde, kronprins Haakon, statsminister Jens Stoltenberg og soldatene som var med i kolonnen da veibomben gikk av, skal etter planen være med på hyllestseremonien på den militære delen av flyplassen på Gardermoen.

Den vil bli holdt før helga.

HAR LANDET: Forsvarsministeren fløy et spesialchartret fly. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
HAR LANDET: Forsvarsministeren fløy et spesialchartret fly. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer