Her ankommer Krekar en norsk rett for 55. gang: - Finish, please

Italienske myndigheter mener Krekar ledet et internasjonalt terrornettverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet): Mulla Krekar ble litt etter klokka 15:00 i dag framstilt for varetekt i Oslo tingrett. Dette er ifølge ham selv 55. gangen han møter i en norsk rettssal.

- Alt i Egypt er bare falske saker. Dette med PST er det samme. Finish, please, sa Krekar på engelsk da han kom inn i salen.

Krekar hilste på pressen ved å holde opp fire fingre i et tegn som refererer til motstandsbevegelsen mot Egypts president Abdel Fattah al-Sisi.

- Skal jeg på'n igjen? Det er en litt sånn følelse, sier Krekars forsvarer Brynjar Meling til Dagbladet rett før møtet starter.

- Samtidig er jeg mer motivert enn noen gang, for dette lukter såpass vondt at det tirrer meg mer enn mye annet vi har jobbet med de siste årene - så her er et bare å brette opp ermene, fortsetter forsvareren.

Terrorsiktet Krekar ble natt til i går pågrepet i Kongsvinger fengsel, siktet for internasjonal terrorisme. Italienske myndigheter slo i går morges til mot en terrorgruppe de mener Krekar leder, som heter Rawti Shax.

Italiensk politi mener at nettverket har vært koordinert av Krekar og at det har blitt opprettet og organisert celler i nettverket over hele Europa.

- Gamle påstander Dette mener Krekar selv at bare er oppspinn.

- Han sier at dette ikke har noe grunnlag i virkeligheten og at det er oppspinn. Han tar etterforskningen med stoisk ro, sa Krekars advokat, Brynjar Meling etter et møte han hadde med mulla Krekar i går kveld.

Meling legger til at det er snakk om gamle påstander.

- Dette blir framstilt som nye ting, men det er bare et oppgulp av gammelt. Det er ingen bevis for noe nytt. Det er bare påstander og vi har enda ikke fått sett noen beviser for det som nå er framlagt, sier han.

Ble avlyttet i fengsel Av etterforskningsdokumentene kommer det fram at Krekar ble avlyttet mens han satt fengslet for trusler mot Erna Solberg i slutten av 2012 og starten av 2013.

PST har bistått italienske myndigheter med etterforskningen på norsk jord.

Italiensk politi beskriver avlytting av Krekar ifra november 2012 til september 2013 og går i detalj på hva Krekar, noen av de siktede og hans besøkende snakket om. I flere av samtalene snakker Krekar om politiske strategier i Kurdistan.

Dette er det italiensk politi mener de kan bevise at Krekar gjorde fra Kongsvinger fengsel:

• Definere strategier
• Planlegge voldelige handlinger i Kurdistan og mot norske ambassader og andre mål som hevn for at han var arrestert.
• Å gi direktiver om overføring av pengesummer til familiene til martyrer drept i terrorhandlinger.
• Å godkjenne medlemmers deltakelse i hellig krig i Syria
• Å ta valget om at Rawti Shax skulle støtte IS

Angrep i Norge Natt til i går slo italiensk politi til og pågrep 17 personer: Tre i Norge, en i Finland, en i Sveits, fire i Storbritannia og sju i Italia. Storaksjonen ble kalt «jweb», som står for jihad på nett.

FORSVARER:  Advokat Brynjar Meling sier den nye siktelsen mot mulla Krekar tirrer ham, og motiverer ham til å jobbe hardere.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
FORSVARER: Advokat Brynjar Meling sier den nye siktelsen mot mulla Krekar tirrer ham, og motiverer ham til å jobbe hardere. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer

Etterforskningen skal ifølge italienske myndigheter ha vist forsøk på å finne våpen til å bruke i Europa (spesielt i Nederland), planlagte trusler mot norske stortingspolitikere og trusler om voldelige angrep i Norge. Gruppa skal også ha opprettet sovende celler i Italia og Nederland.

Ved bruk av internett og virtuelle chat-grupper har gruppemedlemmer kunnet «holde kontakten med deres åndelige leder, mulla Krekar, selv i fengsel så fortsatte han å drive ikke bare den ideologiske organisasjonen, men også strategisk retning i store saker, som deltakelsen i Syria-konflikten og valget om å støtte IS» skriver italiensk politi.

De mener gruppa har bånd til terror og har bidratt til at minst 15 kurdere har blitt sendt til kamp i Syria i Irak, i tillegg til å ha planlagt attentat. Italiensk politi hevder Krekar fra fengselscella har gitt beskjed om å rekruttere selvmordbombere.

- FALSKE ANKLAGER: - Alt i Egypt er bare falske saker. Dette med PST er det samme. Ferdig, vær så snill, sa Krekar på engelsk da han kom inn i salen. Foto: Line Brustad / Dagbladet
- FALSKE ANKLAGER: - Alt i Egypt er bare falske saker. Dette med PST er det samme. Ferdig, vær så snill, sa Krekar på engelsk da han kom inn i salen. Foto: Line Brustad / Dagbladet Vis mer