Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her ankommer politidirektøren til krisemøte

Har hasteinnkalt alle landets 27 politimestre etter 22. juli-kritikken.

ALVORSTYNGET: Politidirektør Øystein Mæland ankom like før klokka 12 Radisson-hotellet på Gardermoen, på vei inn til krisemøte med politimestrene. Foto: JO STRAUBE / DAGBLADET
ALVORSTYNGET: Politidirektør Øystein Mæland ankom like før klokka 12 Radisson-hotellet på Gardermoen, på vei inn til krisemøte med politimestrene. Foto: JO STRAUBE / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Radisson Blu Airport Hotel, bare et par steinkast fra terminalbygget på Oslo Lufthavn, vrimler av polititopper; politidirektør Øystein Mæland har i dag samlet landets 27 politimestre til krisemøte i kjølvannet av den knusende rapporten fra 22. juli-kommisjonen.

- Allerede iverksatt tiltak Mæland understreker at politiledelsen allerede har iverksatt noen tiltak etter 22. juli-terroren.

- Vi må ha tiltak på kort, men også på lang sikt. Noen tiltak vil også kreve politiske avklaringer, sier Mæland.

Aftenposten meldte i går at bare 2 av 17 planlagte strakstiltak i politiet er gjennomført etter terroren i fjor.

I forkant av dagens hastemøte forteller Mæland at Politidirektoratet har levert Justisdepartementet et forslag om framtidig antall og størrelse på landets politidistrikter.

Møtet begynte klokka 12, og skal etter planen vare til klokka 15.

Graverende mangler 22. juli-kommisjonen, som mandag la fram sin rapport om politiets arbeid terrordagen i fjor, fant en rekke graverende mangler ved så vel politiets prestasjon som organisering. Flere har krevd at så vel politidirektøren som politimestrene i de berørte distriktene Oslo og Nordre Buskerud går av. Ingen av dem har varslet noen snarlig avgang som følge av kritikken.

- Vi skal være profesjonelle og ri stormen av, sa Nordre Buskerud-politimester Sissel Hammer da Dagbladet snakket med henne tirsdag.

Hun meddelte at hun blir sittende så lenge hun har tillit hos sine overordnede.

Fem hovedpunkter Det er fem grunnleggende forutsetninger som 22. juli-kommisjonen mener er avgjørende for de ulike etatenes prestasjoner 22. juli:

1. Evnen til å erkjenne risiko og ta lærdom av øvelser har vært for liten.

2. Evnen til å gjennomføre det man har bestemt seg for, og til å bruke planene man har utviklet, har vært for svak.

3. Evnen til å koordinere og samhandle har vært mangelfull.

4. Potensialet i informasjons- og kommunikasjonsteknologi har ikke vært godt nok utnyttet.

5. Ledelsens evne og vilje til å klargjøre ansvar, etablere mål og treffe tiltak for å oppnå resultater har vært utilstrekkelig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media