LYSERE TIDER:  11. juni 2008 åpnet kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit den nye hjørnestensbedriften i Årdal i Sogn og Fjordane.
 
Etter at Hydro la ned 130 arbeidsplasser i bygda i 2007 så alt nå mye lysere ut. Kronprinsen erklærte «Norsun waferfabrikk» for åpnet og klippet den første ingot (silisiumtråd som er råmateriale for produksjonen av solceller og solcellepaneler) produsert ved anlegget. Foto: MARIT HOMMEDAL/NTB SCANPIX
LYSERE TIDER: 11. juni 2008 åpnet kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit den nye hjørnestensbedriften i Årdal i Sogn og Fjordane. Etter at Hydro la ned 130 arbeidsplasser i bygda i 2007 så alt nå mye lysere ut. Kronprinsen erklærte «Norsun waferfabrikk» for åpnet og klippet den første ingot (silisiumtråd som er råmateriale for produksjonen av solceller og solcellepaneler) produsert ved anlegget. Foto: MARIT HOMMEDAL/NTB SCANPIXVis mer

Her åpner Haakon og Mette-Marit soleventyret

Nå er sola i ferd med å gå ned over Årdal. I dag fikk 220 ansatte permitteringsvarsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 11. juni 2008 åpnet kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit den nye hjørnestensbedriften i Årdal i Sogn og Fjordane.
 
Etter at Hydro la ned 130 arbeidsplasser i bygda i 2007, så alt nå mye lysere ut.

Kronprinsen erklærte «Norsun waferfabrikk» for åpnet og klippet den første ingot (silisiumtråd som er råmateriale for produksjonen av solceller og solcellepaneler) produsert ved anlegget.

«Omstilling kan være både vanskelig og smertefullt. Når vi blir tvunget inn i en situasjon som krever store forandringer i livet, kan dette bety tap - men også muligheter», sa kronprinsesse Mette-Marit i sin hilsningstale under åpningen, ifølge kongehuset.no.

Permitteringsvarsel Nå ser det mørkt ut for solcellefabrikken. I dag meldte NRK Sogn og Fjordane at Norsun har sendt ut permitteringsvarsel til samtlige 220 ansatte i Årdal.

- Det vil være tragisk hvis fabrikken forsvinner. Vi har alltid tenkt at det må være rom for industri i Norge, men nå er vi bekymret, sier hovedtillitsvalgt ved Solcellefabrikken Norsun, Hilde Larsen, til Dagbladet.

ÅRDAL 20080611: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Årdal i forbindelse med åpningen av solcellefabrikken NorSun. Vinker, norske flagg.
Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
ÅRDAL 20080611: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Årdal i forbindelse med åpningen av solcellefabrikken NorSun. Vinker, norske flagg. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Vis mer

Fallende priser i et marked der særlig kinesiske selskaper de siste årene har økt produksjonen voldsomt, har fått både Norsun og andre europeiske produsenter til å slite tungt for få til lønnsom produksjon.

Hard konkurranse Selv om omsetningen har økt jevnt og trutt, har prisene vært så lave at regnskapene har vist underskudd i alle år siden 2007, skriver Frifagbevegelse.no. I fjor ble sluttresultatet et underskudd på vel 920 millioner kroner og egenkapitalen ble redusert med to tredeler.

Med litt over tre tusen innbyggere kan tettstedet i Sogn og Fjordane bli hardt rammet hvis fabrikken blir lagt ned.

Norsun-fabrikken er den siste solcellefabrikken igjen i Norge, etter at det norske solenergiselskapet Rec la ned fabrikkene sine på Herøya og i Glomfjord tidligere i år. Norsun produserer silisiumskiver, som brukes til å produsere solceller.

- Fortvilende situasjon - Det er en fortvilende situasjon og mange er redde for jobben, men vi har troen på at dette skal gå bra, sier Larsen.

Også personaldirektør Jo Døhl håper at de slipper å iverksette omfattende permitteringer.

- VANSKELIG OG SMERTEFULLT: «Omstilling kan være både vanskelig og smertefullt. Når vi blir tvunget inn i en situasjon som krever store forandringer i livet, kan dette bety tap - men også muligheter», sa kronprinsesse Mette-Marit i sin hilsningstale under åpningen, ifølge kongehuset.no. Foto: MARIT HOMMERDAL/NTB SCANPIX
- VANSKELIG OG SMERTEFULLT: «Omstilling kan være både vanskelig og smertefullt. Når vi blir tvunget inn i en situasjon som krever store forandringer i livet, kan dette bety tap - men også muligheter», sa kronprinsesse Mette-Marit i sin hilsningstale under åpningen, ifølge kongehuset.no. Foto: MARIT HOMMERDAL/NTB SCANPIX Vis mer

- Vi har sendt ut et generelt permitteringsvarsel, men vi håper at en eventuell permittering kan holdes på et lavt nivå og være kortvarig, sier Døhl.

Personaldirektøren forteller at der er to forhold som ligger bak det siste permitteringsvarslet: Det ene er en vesentlig forsinkelse med et nytt produkt og det andre er den generelt hardt pressede situasjonen på solcellemarkedet.

- Vi har god grunn til å tro at driften kan opprettholdes, sier Døhl og legger til at Norsun for tiden har en meget god dialog med sine kunder. Et sted det ikke gikk så bra var på Herøya i Porsgrunn. 

- Tragisk Etter at Rec og underleverandøren SIS har lagt ned sine fabrikker har nærmere tusen personer mistet sine jobber. En av dem er Hans Ødegård (57). Han var klubbleder ved Rec-fabrikken på Herøya.

- Det er veldig tragisk det som skjer, sier Ødegård til Dagbladet, som håper det ikke går med Norsun slik det gikk for Rec. Ødegård forteller at mange av de Rec- og SIS-ansatte fortsatt er arbeidsledige. Blant annet han selv.

KAN BLI PERMITTERT: Nå ser det mørkt ut for solcellefabrikken. I dag meldte NRK Sogn og Fjordane at Norsun har sendt ut permitteringsvarsel til samtlige 220 ansatte i Årdal. Foto: MARIT HOMMERDAL/NTB SCANPIX
KAN BLI PERMITTERT: Nå ser det mørkt ut for solcellefabrikken. I dag meldte NRK Sogn og Fjordane at Norsun har sendt ut permitteringsvarsel til samtlige 220 ansatte i Årdal. Foto: MARIT HOMMERDAL/NTB SCANPIX Vis mer

- Ser du for deg en framtid som industriarbeider?

- Akkurat nå har jeg liten tro på det, sier Ødegård.

- Passiv næringslivspolitikk Den tidligere klubblederen mener regjeringen må ta en del av ansvaret for det som har skjedd med solcelleindustrien.

- Vi syntes regjeringen har hatt en utrolig passiv næringslivspolitikk. Regjeringen burde investert oljepenger til infrastruktur og forskning. I stedet har oljefondet investert 5,3 milliarder i solceller utenfor Norges grenser, blant annet én milliard i Kina, sier Ødegård.

«Utvikling av og tilgang på fornybare energikilder er et helt sentralt tema for at alle skal kunne bidra i kampen mot det forskerne mener er menneskeskapte klimaendringer», sa Kronprinsen da han åpnet Norsun-fabrikke i Årdal. Nå ser det ut som mesteparten av den utviklingen må skje i utlandet.

MISTET JOBBEN: Etter at Rec og underleverandøren SIS har lagt ned sine fabrikker har nærmere tusen personer mistet sine jobber. En av dem er Hans Ødegård (57). Han var klubbleder ved Rec-fabrikken på Herøya.  Foto: ERLEND AAS/NTB SCANPIX
MISTET JOBBEN: Etter at Rec og underleverandøren SIS har lagt ned sine fabrikker har nærmere tusen personer mistet sine jobber. En av dem er Hans Ødegård (57). Han var klubbleder ved Rec-fabrikken på Herøya. Foto: ERLEND AAS/NTB SCANPIX Vis mer
HÅPER DET GÅR BRA: Også personaldirektør Jo Døhl håper at de slipper å iverksette omfattende permitteringer.

- Vi har sendt ut et generelt permitteringsvarsel, men vi håper at en eventuell permittering kan holdes på et lavt nivå og være kortvarig, sier Døhl. Her ser man en ansatt fra fabrikken. Foto: MARIT HOMMERDAL/NTB SCANPIX
HÅPER DET GÅR BRA: Også personaldirektør Jo Døhl håper at de slipper å iverksette omfattende permitteringer. - Vi har sendt ut et generelt permitteringsvarsel, men vi håper at en eventuell permittering kan holdes på et lavt nivå og være kortvarig, sier Døhl. Her ser man en ansatt fra fabrikken. Foto: MARIT HOMMERDAL/NTB SCANPIX Vis mer