PRODUKSJON I GANG:  Én måned og ti dager etter terrorangrepet mot gassanlegget i Tiguentourine, In Aménas, er anlegget i drift igjen. Foreløpig er en av de tre anleggene i gang, men algerierne setter store ressureser inn på å få hele anlegget i drift igjen så fort som mulig. Foto: Salim Tamani
PRODUKSJON I GANG: Én måned og ti dager etter terrorangrepet mot gassanlegget i Tiguentourine, In Aménas, er anlegget i drift igjen. Foreløpig er en av de tre anleggene i gang, men algerierne setter store ressureser inn på å få hele anlegget i drift igjen så fort som mulig. Foto: Salim TamaniVis mer

Her åpnes gassproduksjonen i In Aménas igjen

Og i morgen skal Statoil granske seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Én måned og elleve dager etter den dramatiske terroraksjonen mot gassanlegget In Aménas i Tiguentourine, er produksjonen nå i gang i ett av de tre produksjonsanleggene, eller «togene», som de bli kalt. Dermed er 35 prosent av anleggets kapasitet i fullt virke, får Dagbladet bekreftet av Benadouda Lotfi, anleggsansvarlig.

- Vi har nå andre produksjonsdag, og produserer 35 prosent, sier Lotfi.

Taust fra Statoil Det er nesten to uker siden Dagbladet fikk beskjed om at In Amenas' «train No. 1» var klar for oppstart den 22. februar. Da ønsket ikke Statoils informasjonsansvarlige Bård Glad Pedersen å kommentere det han kalte «spekulasjoner». 

- Vi har dialog med Sonatrach og BP om disse spørsmålene, og det er ikke tatt noen endelig beslutning om når anlegget skal starte. Forutsetningen er at vi har trygghet for en sikker oppstart,» sier Statoils informasjonssjef Bård Glad Pedersen.

Men 22. februar startet gassproduksjonen i den algeriske ørkenen som anleggssjefen sa nær to uker tidligere. Gassanlegget ligger i den algeriske ørkenen, rundt 1300 kilometer og nesten to timers flytur fra hovedstaden Alger. Foreløpig er det det algeriske oljeselskapet Sonatrach som driver anlegget.

«Ansatte i Statoil og BP vil inntil videre følge opp og bidra med teknisk assistanse fra andre lokasjoner, eller i unntakstilfeller gjennom korte besøk i henhold til strenge sikkerhetsprosedyrer etablert. Statoil er nå i tett dialog med algeriske myndigheter, Sonatrach og BP om nødvendige betingelser for full produksjon og reetablering av Statoil-personell ved anlegget», skriver Statoil på sine hjemmesider.

Dagbladet har forsøkt å få tak i Statoils informasjonsfolk i dag, uten resultat.

Egen granskning I dag ble det klart at Statoil har besluttet å gjennomføre en granskning etter terrorangrepet ved In Aménas. Mandatet og sammensetningen av granskningsgruppen presenteres på en pressekonferanse ved Statoils hovedkvarter i morgen.

Tillitsvalgte i Statoil har tidligere ytret ønske om en ekstern granskning. Morgendagen viser om Helge Lund og hans folk vil det samme. Også TV2s nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther mener en ekstern granskning vil være det beste, i en kommentar om Statoils hemmelighold i dag.

I går, søndag 24. februar, markerte Algerie sin hydrokarbon-dag. I den forbindelse ble det avduket et minnesmerke over de som ble drept i terrorangrepet den 16. januar.

FREMDELES STENGT:  "Tog nummer tre" er navnet på den tredje av de tre gassproduksjonsenhetene, og er den som gisseltakerne forsøkte å sprenge i lufta den 16. januar. Det vil fremdeles ta tid før dette "toget" er reparert og klarert. Foto: Salim Tamani
FREMDELES STENGT: "Tog nummer tre" er navnet på den tredje av de tre gassproduksjonsenhetene, og er den som gisseltakerne forsøkte å sprenge i lufta den 16. januar. Det vil fremdeles ta tid før dette "toget" er reparert og klarert. Foto: Salim Tamani Vis mer

 

STRENGT VAKTHOLD:  Algerierne gjør nå alt for å sikre sine gassanlegg i den enorme ørkenen. - Krigen mot terror er en internasjonal og felles kamp. Algerie trenger samarbeid med land som Storbritannia og USA: Land som råder over satelitter og droner, mener eks-politikeren Abdelaziz Rahabi, gammel algerisk diplomat og tidligere informasjonsminister.
STRENGT VAKTHOLD: Algerierne gjør nå alt for å sikre sine gassanlegg i den enorme ørkenen. - Krigen mot terror er en internasjonal og felles kamp. Algerie trenger samarbeid med land som Storbritannia og USA: Land som råder over satelitter og droner, mener eks-politikeren Abdelaziz Rahabi, gammel algerisk diplomat og tidligere informasjonsminister. Vis mer