Her åpnes verdens høyeste bygning i Dubai

Fyrverkeri, laserlys og fallskjermhoppere i Dubais farger markerte den offisielle åpningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Et enormt fyrverkeri, laserlys og fallskjermhoppere i Dubais farger markerte den offisielle åpningen av verdens høyeste bygning i Dubai mandag.

Bygningen er 828 meter høy, opplyste sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktum, Dubais statsoverhode, som sto for den offisielle åpningen.

Fyrverkeriet spraket og gnistret oppover og nedover den høyeste skyskraperen i verden før oppmerksomheten ble rettet mot fallskjermhoppere i Dubais farger, som landet rundt bygningen. Samtidig ble et gigantisk portrett av sjeik Khalifa bin Zayed al-Nahayan, president i De forente arabiske emirater, vist på en yttervegg av bygningen, som har kostet rundt 8 milliarder kroner å bygge.

Sjeik Mohammed avdekket en tavle og holdt en kort tale der han døpte om bygningen som fram til mandag var kalt Burj Dubai, til Burj Khalifa, oppkalt etter emiratenes president.

Den nøyaktige høyden var ikke tidligere kunngjort. .

- Kriser kommer og går

Styreformann i eiendoms-utviklingsselskapet Emaar, Mohammad Alabbar, har opplyst at rundt 90 prosent av leilighetene, kontorene og de andre lokalene i bygningen er solgt, til tross for gjeldskrisen som har rammet Dubai.

- Kriser kommer og går, men byer fortsetter å utvikle seg, framholder han.

Burj Khalifa skyver Taipei 101 ned på andreplass på listen over verdens høyeste bygninger.

ENORM: Til tross for finanskrise ble verdens høyeste bygning offisielt åpnet i dag i Dubai. Foto: REUTERS/Ahmed Jadallah
ENORM: Til tross for finanskrise ble verdens høyeste bygning offisielt åpnet i dag i Dubai. Foto: REUTERS/Ahmed Jadallah Vis mer

Skyskraperen i Dubai slår også rekorden for antall etasjer, minst 160, og for den høyeste bebodde etasje i noen bygning: 124. etasje.

- Vi var ikke sikre på hvor høyt vi kunne komme. Det var en slags oppdagelsesferd, en læringsprosess, sier Bill Blaker, en av ingeniørene bak tårnet.

Boblen sprakk

Da de første spadetakene ble tatt i 2004, var Dubai et av verdens travleste finanssentra og trakk til seg investorer fra hele kloden. Emiratet ble for mange beviset på at det er mulig for golfstater å klare seg uten å ha bunnløse oljeressurser i ryggen.

Nå er virkeligheten en annen.

Finanskrisen fikk omfattende konsekvenser for Dubai, som lånte enorme summer for å finansiere de tallrike og luksuriøse byggeprosjektene i emiratet.

I november sprakk boblen da investeringsselskapet Dubai World kunngjorde at det ikke lenger kunne betjene gjelden sin. Et lån på 10 milliarder dollar i siste liten fra det oljerike naboemiratet Abu Dhabi hindret konkurs, men Dubai sliter fortsatt tungt økonomisk. Den totale gjelden er anslått til rundt 100 milliarder dollar. (NTB)


SPEKTAKULÆRT: Det ble ikke spart på kruttet i Dubai i dag. Foto: REUTERS/Mosab Omar
SPEKTAKULÆRT: Det ble ikke spart på kruttet i Dubai i dag. Foto: REUTERS/Mosab Omar Vis mer