Her arresteres Madrid-terroristenes hjelpere

Ifølge spansk politi. Dagens raid kan være gjennombrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 191 mennesker ble drept og over 1500 skadd i terrorangrepene mot to tog i Madrid 11. mars 2004.

Spansk politi arresterte i dag fem menn som kan ha hjulpet to av de hovedmistekte for terrorangrepet å flykte, sier Spanias innenriksminister, Alfredo Perez Rubalcaba til nyhetsbyrået AP.

Zohaib Khadiri, Djilali Boussiri, Nasreddine Ben Laid Amri, Samir Tahtah og Kamal Ahbar er mistenkt for å hjelpe marokkanerne Mohamed Belhadj og Mohamed Afalah med å flykte fra Spania.

Belhadj og Afalah, som også mistenkes for å ha tilknytning til annen internasjonal terror, regnes for å være nøkkelpersonene i terroristcellen som stod bak bombene for tre år siden. Det er uvisst hvor de to nå befinner seg, og politiet tror at Afalah kan ha blitt selvmordsbomber i Irak.

Fem byer

- De fem ble arrestert i fem ulike byer: Barcelona, Tarragona, Gerona, Cadiz og La Coruna, sier Rubalcaba. Arrestasjonene ble beordret av Juan del Olmo, som leder etterforskningen, sier Rubalcaba.

Nasjonalitet og andre detaljer om de arresterte er ennå ikke frigitt av politiet. Terrorcellen som stod bak angrepet regnes for å bestå av menn med nord-afrikansk bakgrunn.

Politiet fant forfalskede dokumenter og penger i raidene i dag.

HOVEDMENNENE PÅ RØMMEN: Slik så det ut etter terrorangrepet på to tog i Madrid i 2004. Nøkkelpersonene i terrorcelen som stod bak Madrid-bombene, er fortsatt på rømmen. De fem som ble arrestert i dag, mistenkes for å hjelpe hovedmennene med å komme seg ut fra Spania. Alle foto: SCANPIX
HOVEDMENNENE PÅ RØMMEN: Slik så det ut etter terrorangrepet på to tog i Madrid i 2004. Nøkkelpersonene i terrorcelen som stod bak Madrid-bombene, er fortsatt på rømmen. De fem som ble arrestert i dag, mistenkes for å hjelpe hovedmennene med å komme seg ut fra Spania. Alle foto: SCANPIX Vis mer

Brukte 13 bomber

Bombeangrepene i Madrid var nøye og profesjonelt planlagt. I alt 13 koordinerte bomber var plassert på to ulike tog, i løpet av bare tjue sekunder gikk ti av bombene av. De tre siste ble sprengt i sikkerhet av politiet. Omfanget av terrorangrepet gjør dette til det verste i et EU-land gjennom tidene.

Lenge ble den bastiske separatistgruppen ETA beskyldt for å stå bak terrorangrepet, men senere fant etterforskerne ut at det var en terrorcelle, trolig er tilknyttet al Qaida, som stod bak angrepet.

Fra før er hele 55 personer siktet for angrepet.

Her arresteres Madrid-terroristenes hjelpere
RAID: Politiet fant også forfalskede dokumenter og penger i raidet i dag.
NASJONALITET UVISST: Politiet har ennå ikke gått ut med nasjonalitet og andre spesifikke opplysninger om de arresterte.
PÅGREPET I FEM BYER: De fem ble arrestert i hver sin by: Barcelona, Tarragona, Girona, cadiz og La Coruna.