Her avbryter Breivik: Dette er latterlig og oppdiktet

Breivik brøt inn under vitneforklaring og ble irettesatt av dommer Arntzen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fra morgenen i dag har lederen for psykatrisk gruppe i Den rettsmedisinske kommisjon Karl Heinrik Melle forklart retten hvordan de har gått gjennom de to sakkyndigrapportene.

Irritert Breivik Under sitt vitnemål trakk Melle blant annet fram et par eksempler fra Synne Sørheim og Torgeir Husbys rapport. I denne blir Breivik erklært psykotisk og dermed utilregnelig.

Breivik lot seg tydelig irritere av eksemplene og skiftet mellom å trekke på smilebåndet og riste på hodet.

Deretter brøt han inn og tok ordet:

- Dette blir kringkastet, ikke sant? Det er latterlig at jeg ikke får kommentere Asbjørnsen og Moes rapport. Den er oppdiktet. Dette er et maktovergrep, sa Breivik.

Dommeren grep inn Det er slettes ikke første gangen i løpet av rettssaken at Breivik bryter inn i situasjoner der han ikke er gitt anledning til det.

Derfor var dommer Wenche Arntzen rask da hun irettesatte Breivik.

- Det er ikke gitt anledning for deg til å kommentere under Melles framlegg, sa Arntzen.

Dommeren la ikke skjul på hva hun mener om Breiviks kallenavn på de to sakkyndige.

 AVBRUTT AV BREIVIK:  Leder av den pskyiatriske gruppa i Den rettsmedisinske kommisjon (DRK) Karl Heinrik Melle (t.v) ble avbrutt av Breivik da han vitnet i Oslo tingrett i dag. Her sammen med lederen av DRK Tarjei Rygnestad. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
AVBRUTT AV BREIVIK: Leder av den pskyiatriske gruppa i Den rettsmedisinske kommisjon (DRK) Karl Heinrik Melle (t.v) ble avbrutt av Breivik da han vitnet i Oslo tingrett i dag. Her sammen med lederen av DRK Tarjei Rygnestad. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer

- Breivik, du skal ikke omtale de sakkyndige slik, det har vi snakket om. Dine kommentarer blir ikke kringkastet, det står ved lag, sa hun.

Forutsetter ærlighet Melle fortalte i retten at arbeidet til de to siste sakkyndige, Agnar Aspaas og Terje Tørrissen, har vært langt mer utfordrende.

Blant annet er dette på grunn av at Anders Behring Breivik har hatt mulighet til å følge med på hva media har skrevet om ham, og at han derfor kan ha tilpasset sine svar i de såkalte semistrukturerte intervjuene.

- Det forutsettes at folk svarer ærlig i disse intervjuene, sa Melle.

 UTILREGNELIG ELLER IKKE?:  Det er spørsmålet som Oslo tingrett skal ta for seg de nærmeste dagene, når de sakkyndige skal redegjøre for sine rapporter. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
UTILREGNELIG ELLER IKKE?: Det er spørsmålet som Oslo tingrett skal ta for seg de nærmeste dagene, når de sakkyndige skal redegjøre for sine rapporter. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer