Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her avgjorde én stemme valget

Høyre i Ibestad ble hyllet av Erna og utropt til rent flertall-vinner. Så kom fintellingen.

HØYRE-STYRT: I den fjellrike øykommunen Ibestad sør i Troms fikk Høyre 51,4 prosent av stemmene. De får likevel ikke flertall av mandatene i kommunestyret. Det kan føre til at bare to av 80 kommuner i Nord-Norge den neste perioden blir Høyre-styrt. Foto: Bård Løken / Samfoto
HØYRE-STYRT: I den fjellrike øykommunen Ibestad sør i Troms fikk Høyre 51,4 prosent av stemmene. De får likevel ikke flertall av mandatene i kommunestyret. Det kan føre til at bare to av 80 kommuner i Nord-Norge den neste perioden blir Høyre-styrt. Foto: Bård Løken / Samfoto Vis mer

Hva skal til for å vinne et valg? I teorien ikke mer enn én stemme, men veldig sjelden lever demokratiet opp til mantraet om at «hver stemme teller».

Denne ene stemmen ble svært avgjørende i den lille kommunen Ibestad i Troms, med sine snaut 1400 innbyggere.

Totalt 815 stemmer ble avgitt i kommunen ved mandagens kommunevalg. 418 av disse stemmene gikk til Høyre, noe som gir partiet en andel på 51,4 prosent av stemmene i kommunen.

Kan miste ordfører

Allerede på valgnatta var Høyre ute og feiret det gode resultatet i kommunen. Bare Bø i Vesterålen hadde bedre resultat i kommunevalget for regjeringspartiet med en oppslutning på 57 prosent. Valget har vært krise for Erna Solberg og co, som ser ut til å miste minst 24 ordførere i 19 ulike kommuner.

De kan også miste sin sittende ordfører i Ibestad, Dag Sigurd Brustind.

Allerede på tirsdag erklærte NRK at Brustind og Høyre sikret seg flertall alene. Også Erna Solberg viste til rent flertall i småkommuner som Bø og Ibestad da hun fredag oppsummerte valget i VG.

Slengertelling

MØTTE PRESSEN: Statsminister Erna Solberg møtte pressen dagen etter valget. Reporter: Mats Rønning. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer

Men, Høyre får ikke rent flertall i kommunestyret selv om de har 51,4 prosent av stemmene. Det fører slengersystemet og en «perfekt» fordeling av stemmene for de to andre partiene som stilte lister i kommunen, Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Det kan også føre til at Høyre mister ordføreren, med minst mulig margin.

Med dette resultatet i grunn får Høyre ni representanter i kommunestyret mot Ap's seks og Sp's fire.

Finregningen viser at én stemme mer til Høyre, eller fire færre slengere til andre partiet fra Høyre-velgere, så ville Høyre hatt flertall av mandatene, viser et regnestykke utført av Jonas Stein, stipendiat ved Institutt for samfunnsvitenskap, ved Universitetet i Tromsø.

- Aldri hørt

- Jeg har aldri hørt om noe liknende i Norge. Det er mange flere som har gitt slengere til andre partier enn det Høyre har fått tilbake av slengere. Vanligvis har ikke det mye å si, men det blir små marginer med såpass få velgere, sier han til Dagbladet.

I tillegg teller en slenger mer med det lave antallet representanter som skal legges inn. I Oslo, der 59 representanter velges inn i bystyret vil én slenger bare telle 1/59 av en stemme, mens du altså «gir bort» 1/19-del av en stemme i Ibestad.

- Er det noe svakhet i at systemet er slik at slengere kan avgjøre?

- Den eneste svakheten er hvis folk ikke er klar over det. Her måtte man gå inn å regne, og vanligvis vil jo ikke slengere ha så mye og si. Det er også en dimensjon her at fordelingen mellom Ap og Sp er perfekt for deres del, slik at de lander på seks og fire mandater, sier Stein.

- Uvirkelig

Politikerne selv omtaler resultatet som uvirkelig.

- Det er selvfølgelig et lite antiklimaks. Vi får ta det resultatet som det er og gjøre det beste ut av det. Vi kan ikke annet, sier leder i Ibestad Høyre, Stig Hermann Bruvoll, til Dagbladet.

HØYRE-LEDER: Stig Bruvoll. Foto: Privat
HØYRE-LEDER: Stig Bruvoll. Foto: Privat Vis mer

- Selvfølgelig kan man føle det litt urettferdig når du sitter med 51 prosent av stemmene og ikke får flertall, sier han.

Sittende ordfører og ordførerkandidat Dag Sigurd Brustind har ikke besvart Dagbladets henvendelse. Han kan miste ordførerkjedet til Arbeiderpartiets Linn Katariina Henriksen. Alt er opp til Senterpartiet, som den siste perioden har samarbeidet med Høyre. Nå er Sp i sonderinger med både Ap og Høyre.

KAN BLI ORDFØRER: Ap's Linn Katariina Henriksen. Her med partileder Jonas Gahr Støre. Foto: Privat
KAN BLI ORDFØRER: Ap's Linn Katariina Henriksen. Her med partileder Jonas Gahr Støre. Foto: Privat Vis mer

- Dette er jo fint for oss, men jeg skjønner at det må oppleves som frustrerende for Høyre og nærmest uvirkelig. Det er ganske utrolig at dette kan skje, sier ordførerkandidat for Ap Linn Katariina Henriksen til Dagbladet.

Dramatikk

Hun innrømmer at hun selv ga slengere til andre lister under valget.

- Vil du overta ordførerkjedet?

-Det er ikke ordførerkjedet som er viktig for meg, men at vi får rødgrønn politikk i Ibestad. Det kan jo bli jeg som blir ordfører, sier hun.

- Akkurat nå vet vi ikke hva som skjer. Det er spennende dager i vente i lokalpolitikken, sier Henriksen.

Høyre-leder Bruvoll sier de er meget fornøyd med valgresultatet.

- Målsettingen var ikke å styre med et rent flertall. Målsettingen er en bred politisk plattform,som vi har hatt de siste åra. Vi hadde seks representanter i kommunevalget forrige periode, som da var rekord for oss. Nå øker vi til ni de neste fire åra. Prosentmessig har vi også nest størst Høyre-oppslutning i Norge, bare slått av Bø, så vi er veldig fornøyd, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling