Her avgjøres fredens framtid

I dag begynte disse våpeninspektørene jobben som avgjør Iraks framtid. Hvert eneste skritt de tar kan bety forskjellen mellom krig og fred.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grytidlig i morges dro våpeninspektørene fra hotellene Al-Hyatt og Canal Hotel til FNs hovedkvarter i Bagdad. Etter en kjapp samling reiste de elleve FN-inspektørene og seks inspektørene fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) videre klokka 08.30 lokal tid (05.30 norsk tid). De seks hvite FN-bilene satte kurs for den militæreide fabrikken Graphite Rod Factory i Amariyah, 40 kilometer sør-vest for Bagdad.

- Jeg tror alle er litt nervøse og spente, og vi er svært bestemte på å begynne disse systematiske inspeksjonene, sier inspektørenes talskvinne Melissa Fleming.

- Vi håper alt går bra i dag. Vi ser virkelig fram til en god dags inspeksjon, sier hun.

Luftvernsirener

Men bare en times tid seinere begynte den første dramatikken. Flyalarmene i den irakiske hovedstaden ulte, mens folk på bakken kunne se kondensstripene etter et jagerfly. En irakisk forsvarskilde sier at flyet var vestlig, men både amerikanske og britiske talsmenn nekter for at det var vestlig aktivitet i Iraks luftrom i dette tidsrommet.

Uansett stoppet det verken inspektørene eller folkene som ruslet rundt i Bagdad. Luftvernsirenene hyler titt og ofte i byen, og det var ikke tegn til eksplosjoner noe sted.

Ble lurt?

FN-bilene ble parkert rett utenfor fabrikken, mens de elleve FN-inspektørene brukte tre timer på å gjennomføre den første inspeksjonen. Fabrikken består av rundt seks varehusliknende bygninger. Amerikanerne mistenker at de ble lurt under inspeksjonene for fire år siden, ved at folk smuglet ut dokumenter og andre angivelige bevis. Derfor fikk ingen lov til å forlate forlate området mens inspektørene jobbet der.

Inspektørene nektet å si hvorfor de ville sjekke fabrikken, og hordene med pressefolk ble holdt igjen på utsiden.

Samtidig var inspektørene fra IAEA i en fabrikk i al-Tahadi, som ligger ti kilometer øst for Bagdad. Fabrikken eies av Iraks industridepartement. Også her ble journalistene holdt igjen på utsiden, mens inspektørene brukte tre timer på å gjennomsøke fabrikken.

Nytt utstyr

De har fått nytt høyteknologisk utstyr som raskt skal kunne påvise om det har vært utviklet kjemiske, biologiske er kjernefysiske våpen i lokalene.

- Du kan gå inn i et tomt rom, ta en prøve og finne ut at rommet slett ikke er så tomt som du trodde. Vi kan påvise hva som er skjedd her tidligere, fortalte FN-inspektør Dimitro Perricos i går.

Irakiske myndigheter tar tilsynelatende hele oppstyret med forholdsvis stor ro.

- Irak er ikke nervøse for inspektørenes arbeid, for vi har ikke noe å skjule. Men Irak frykter at inspektørene vil misbruke autoriteten sin og lage problemer som fører til at USA angriper. Irak vil ikke gi dem muligheten til det, sier landets FN-ambassadør Mohammed Al-Douri.

Avvæpne

De to inspeksjonene markerte bare begynnelsen på det som kommer til å bli en svært omfattende jobb. Arbeidet med å gjennomsøke de over hundre stedene der man frykter det framstilles atomvåpen, biologiske våpen og kjemiske våpen kommer trolig til å ta mange måneder.

USA har allerede sagt at de vil avvæpne Irak hvis inspektørene blir forhindret fra å gjøre jobben sin. Det kan fort bli en blodig affære. Det kan de komme til å gjøre uansett hva den internasjonale opinionen skulle mene.

(Kilder: AP, Reuters, CNN)

PÅ VEI: Disse FN-inspektørene forlot hotellet Al-Hyatt i Bagdad. Kort tid seinere var jobben i gang.
OVERVÅKET: FN-inspektørene tar notater mens en irakisk tjenestemann passer på.