Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her avgjøres Slobos skjebne

TAMNAVA (Dagbladet): Dramaet rundt Kolubara-gruvene kan være avgjørende i Jugoslavias rå maktkamp. Og nå er Vojislav Kostunica trygg på seieren: - Hold ut et par dager til, og vi kan ta fatt på å bygge det nye Serbia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I skumringen i går snakket Kostunica til et par titusen jublende gruvearbeidere, familier og opposisjonelle som hadde strømmet til inngangen til gruvene.

Kanskje ble Slobodan Milosevics endelige fall beseglet i ettermiddags- og kveldstimene i går i Tamnava, en rydning i skogen og inngangen til den østlige delen av Serbias største kullgruve. Her blir det skrevet historie på et sted som er så lite at det ikke finnes avmerket på noe kart.

Holder ut

I timevis har et par tusen arbeidere holdt ut trykket fra noen hundre politifolk som omringet området. En politioberst gir arbeiderne ultimatum om å fjerne seg slik at de kan kjøre inn streikebrytere - en buss med serbere fra Kosovo og et par titalls fra nabolaget.

Politifolk har allerede tatt seg inn på gruveområdet. En av streikelederne har gått i skjul for politiet som jakter på ham.

- Vi viker ikke, vi står samlet. Selv mange som i årevis har vært medlemmer av Milosevics Sosialistparti, er nå sammen med oss, sier elektroingeniøren Ljubinko Bilznakovic (48) til Dagbladet.

Bøyde av

Talsmenn for de streikende gir det samme avvisende svaret i et kort forhandlingsmøte med politioffiseren. Det skurrer og spraker i politisambandet. Stemmer i den andre enden roper om å gjøre klar til aksjon. Men ordren ble aldri fulgt av de 150- 200 politifolkene utenfor gruveinngangen.

Litt over klokka 17 starter den makeløse tilstrømningen. Arbeidere fra andre gruveavdelinger, koner, foreldre og barn. Det er opposisjonstilhengere fra nabobyer i området. Noen er reist helt fra Cacak og Beograd, 60- 70 kilometer unna.

Over åskammen kommer tusener på tusener i en bølgende, endeløs masse. De kommer til fots utenom politisperringene. En buss dytter en politibil unna og rydder vei for en masseinvasjon av privatbiler.

Mot en slik overmakt har politiet ingen sjanser - og etter alt å dømme heller ingen lyst til å ta en konfrontasjon.

Ikke redde

- Politifolkene her er vi ikke redd. De er jo våre sønner. Jeg har gått til fots en time etter at jeg hørte om mobiliseringen til støtteaksjonen på den lokale radiostasjonen, sier den pensjonerte lærerinnen Danica Coltic (63). Hennes sønn Dejan (37) har i fem dager vært blant de streikende.

- Vojislav Kostunica er en god mann. Han er ærlig. Han er vår president. Milosevic har gått fra forstanden, sier ekteparet Milijana (45) og Paul Simonovic (53) begeistret i munnen på hverandre.

Ekteparet har forberedt seg på å holde ut hele natta utenfor gruveinngangen dersom politistyrkene i skogen skulle komme igjen.

- For det er her alt blir avgjort, understreker Milijana.

I dag er minst en million serbere på vei til Beograd. Slobodan Milosevic har fått ultimatum om innen klokka 15 å akseptere Kostunicas seier og kunngjøre sin egen avgang.

Gruvearbeiderne blir igjen for å holde skansen.

Bare rå maktbruk kan nå redde Slobodan Milosevic.