Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her avslører de verdens største hvalhaislakteri

- Et forferdelig syn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det som skal være verdens største slakteri for hvalhaier er nå blitt oppdaget i byen Pu Qi nær Wenzhou i Zhejiang-provinsen i Kina.

Slakteriet opererer i full offentlighet, og prosesserer over 600 hvalhaier hvert år, ifølge organisasjonen Wildlife Risk. Li Guang, sjef for fabrikken, innrømmer den storstilte produksjonen.

Haiens finner går til haifinnesuppeindustrien, mens resten av dyret blir brukt til kosmetikk og helsekost. Hvalhaien er fredet internasjonalt og er i likhet med en fjerdedel av alle haiarter utrydningstruet.

Prisen for en stor finne kan i Asia ligge på opptil 10 000 dollar.

- Forferdelig syn Dyrevernere er opprørt over funnene:

- Vi har vært i Pu Qi tre ganger nå over en treårsperiode og hver gang har vi blitt møtt med et forferdelig syn ved slakteriet. Antallet hvalhai som slaktes er ikke annet enn utrolig, sier Alex Hofford og Paul Hilton i organisasjonen WildLifeRisk, som gjorde oppdagelsen, i en uttalelse.

- Hvordan disse store, utrydningstruede dyrene kan slaktes i en sånn skala er utenfor vår fatteevne. Vi ber nå kinesiske myndigheter om å holde seg til internasjonale avtaler og lovverk slik at denne ulovlige slaktingen av utrydningstruede hvalhaier kan stanses, sier Hofford og Hilton.

Også den norske organisasjonen Hjelp havets haier reagerer på funnene:

- Haifinner importeres også fra Kina til asiatiske restauranter i Norge, og det er ingen fra myndighetene som stiller krav til hvor finnene kommer fra eller hvilke haiarter det er snakk om. Sporbarheten er lik null og det er stor sannsynlighet at mange av disse stammer fra et ulovlig og uregulert haifiske. Norge som verdens ledende sjømatnasjon må ta ansvar og etablere et lovverk som stenger grensen for ulovlig handel av utrydningstruede haiarter, sier leder Fredrik Myhre til Dagbladet.

Selges i Norge Dagbladet dokumenterte i fjor at haifinner var til salgs i en rekke norske restauranter.

Restaurantene hadde svært forskjellige unnskyldninger på hvorfor de tilbød den omdiskuterte suppa.

LIGGER STRØDD: Fabrikken som nå er avslørt skal være verdens kanskje største. Foto: Wildlife Risk
STORSTILT DRIFT: Hvalhaislakteriet prosesserer over 600 hvalhaier hvert år. Foto: Wildlife Risk
STABLET: Her er bare noen av haifinnene som ble avslørt. Haifinner selges for opptil 10 000 dollar stykket. Foto: Wildlife Risk
SLAKTES: En hvalhai blir kappet opp på fabrikken. Foto: Wildlife Risk

I tradisjonell kinesisk medisin ryktes haien å ha en rekke positive helseeffekter - den skal både øke yteevnen i senga, forbedre hudkvaliteten, øke energinivået, motvirke hjertesykdommer og senke kolestrolnivået

I virkeligheten er de reelle medisinske egenskapene høyst omdiskuterte - og overtroen fører til store konsekvenser for verdens haibestand.

Raske penger - Avsløringene ved slakteriet i Kina er dessverre bare nok et eksempel på at mange rett og slett ikke klarer å tenke lenger enn raske penger. Haifinneindustrien er i omfang blant verdens topp fem ulovlige handler og bakmennene skyr ingen midler i sin grådige jakt. Industrien har hovedskylden for at over en fjerdedel av alle verdens hai- og skatearter nå er utrydningstruet, sier Fredrik Myhre.

Han har en klar bønn til norske forbrukere:

- Ved å styre unna produkter som haifinnesuppe og helsekostartikler med hai er du med på å si nei til denne type overgrep mot naturen. Fortell gjerne de som omsetter slike produkter hvor ille det står til med en rekke av verdens haibestander.

I SALG: Hailever til salgs i en butikk i Kina. Foto: Wildlife Risk
I SALG: Hailever til salgs i en butikk i Kina. Foto: Wildlife Risk Vis mer
Hele Norges coronakart