Foto: REUTERS/Luke MacGregor/Scanpix
Foto: REUTERS/Luke MacGregor/ScanpixVis mer

Her avslører han ultimatumet

Fotograf fanget lista over kravene Nick Clegg stiller for å danne regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Etter fem dager med drama, gjenstår det trolig bare timer før valget i Storbritannia får sin endelige avklaring.

Forhandlingene mellom Liberaldemokratene og De konservative er inne i sluttfasen, og Gordon Brown er klar til å overlate statsministerrollen til David Cameron.

Helt siden klokka tre i ettermiddag har Liberaldemokratene og De konservative sittet i forhandlinger. Ifølge Vince Cable, talsmann for Liberaldemokratene, er de nå «svært, svært nær» en avtale.

Cleggs kravBritisk presse har i hele dag overvåket alle som går inn og ut av statsministerboligen i Downing Street 10, og fotfulgt Nick Clegg og David Cameron. En fotograf fra avisa The Guardian har fanget det som etter all sannsynlighet er kravene Liberaldemokratenes leder har stilt i de formelle samtalene.

Basert på uavhengige tolkninger av det håndskrevne A-4 arket, oppsummerer det hovedpoengene for forhandlingene mellom partiene.

Øverst på lista står «red lines», det vil si de områdene der De konservative ikke er villige til å gi noe: Europa, immigrasjon og det britiske atommissilprogrammet Trident

Neste punkt på Cleggs liste er «AV», som står for «alternative vote reform».  Etter at Liberaldemokratene i går signaliserte at de ville føre formelle samtaler med Arbeiderpartiet, var De konservative raskt frampå og tilbød folkeavstemning om valgreform.

Lista inneholder også krav om reform av systemet for valgfinansiering, finansiering av opposisjonspartier, samt fastsatte parlamentsperioder.

Møter med beggeDet var avisa Evening Standard som i ettermiddag først meldte at Brown ville gå av i kveld.

Det skjedde etter at Clegg i løpet av dagen hadde vært i samtaler med både Arbeiderpartiet og De konservative. Samtalene med Arbeiderpartiet førte imidlertid ikke fram, og mange kommentatorer tolker initiativet mer som et spill for galleriet enn et forsøk på å få til reelle drøftinger.

Clegg har i dag også hatt et time langt lunsjmøte med Cameron.

Ved valget 6. mai ble De konservative det største partiet med 307 seter. Labour og Liberaldemokratene fikk henholdsvis 258 og 57 representanter.

En eventuell koallisjon mellom Liberaldemokratene og De konservative vil ha rent flertall, med 364 seter.