Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Her avslører Høie seg

Bent Høies (H) svar viser at pengehensyn, ikke bekymring for skjønnhetspress, gjør at barn fratas støtte til regulering, mener Ap.

- AVSLØRER SEG: Helseminister Bent Høies svar på et skriftlig spørsmål, viser at det er penger som ligger bak tannreguleringskutt, mener Ap. Foto: Øisten Monsen
- AVSLØRER SEG: Helseminister Bent Høies svar på et skriftlig spørsmål, viser at det er penger som ligger bak tannreguleringskutt, mener Ap. Foto: Øisten Monsen Vis mer

- I pressemeldingen regjeringen sendte ut da statsbudsjettet kom, skrev de at det var støtten til kosmetisk tannregulering de kuttet. Kuttet var begrunnet nærmest som en gave til foreldre og barn for å ikke øke skjønnhetspresset. Dette viser noe annet. Her avslører helseminister Bent Høie at kuttet ikke er noe annet enn et sparetiltak.

KRITISK: Tellef Inge Mørland Foto: Lars Eivind Bones
KRITISK: Tellef Inge Mørland Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Det sier Ap-politiker Tellef Inge Mørland.

Han viser til svaret han har fått på et skriftlig spørsmål til Helseministeren.

- Konkluderte før utvalg

I statsbudsjettet for 2020, som skal vedtas i Stortinget i dag, har regjeringen foreslått å kutte støtten til tannregulering til de fleste barn med tannstilling som kommer i kategori C. Dette var anslått å gjelde rundt 10 000 barn.

- Før de var ferdig med sitt arbeid, hadde Høie konkludert med at gruppe C, som er definert som de med klart behov for regulering, bare hadde kosmetiske behov. Rapporten viser et annet utfall og lander på et kutt som er betydelig mindre, slik at færre barn og unge mister støtten, mener Mørland.

- Jeg har utfordret ham på om han vil følge opp rapporten, for hvis ikke, hva var ellers meningen med utvalget han selv satt ned, sier Møland.

- Sparer mindre

Høie skriver i sitt svar at ekspertgruppa har et annet forslag til innretning for støtte, men at også de er enige i at flere bør tas ut av ordningen.

- Det synes å være faglig enighet om nye og strammere vilkår for stønadsordningen for tannregulering. Det er jeg veldig godt fornøyd med, skriver Høie.

Han viser til et anslag fra Helsedirektoratet at 7800 færre enn i dag, vil få støtte - mot 10 000 i regjeringens forslag.

«Samlet innsparing (helårseffekt) anslås til 78,5 mill. kroner. (..) «Til sammenlikning er det i regjeringens budsjettforslag lagt til grunn en innsparing i 2020 på 50,5 mill. kroner og en helårseffekt på sikt på om lag 130 mill. kroner.»

«Innføres nye kriterier som foreslått i rapporten, er det trolig nødvendig å tilpasse både regelverk og takster slik at besparelsene for 2020 som er foreslått i statsbudsjettet oppnås. Spesielt kan det bli nødvendig å begrense rommet for skjønn/individuell vurdering i bruken av kriterier. Det kan også bli behov for supplerende tiltak gjennom reduksjon av enkelttakster » skriver Høie videre.

- Lureri

Dette mener Ap-politikeren er avslørende.

- Han problematiserer plutselig det økonomiske. Det er problematisk for ham og besparelsen skal oppnås. Da er konklusjonen at dette ikke handler om kosmetikk. Det handler om å få budsjettet i balanse, sier Mørland, som reagerer kraftig på det.

- Det er lureri når de hevder at det som er definert som «klart behov» er kosmetisk tannregulering, sier han.

I Stortinget i dag ble det påpekt at 40 prosent av norske barn i dag får tannregulering.

-Kan ikke det være for mange?

- Det kan være at det er riktig at man ser på det. Men nå er det slik at de som er kategori A, med størst behov for støtte, betaler litt, i kategori B litt mer og i C nå snart alt. Jeg mener det ville vært naturlig om de da la inn de pengene de sparer ved å kutte, til de som virkelig har størst behov for tannregulering. Det gjør de jo heller ikke, sier han og avslutter:

- Det viser igjen at dette ikke er noe annet enn et sparetiltak. Jeg tror det vil bli slik at de med god råd fortsetter å gi ungene sine tannregulering. De med dårlig råd vil la være. Da blir det et sosialt skille på hvem som har råd og ikke råd.

- Foreldrene forledes

Regjeringen mener dagens ordning har bidratt til et press på å få regjering.

- I dag bruker foreldre og staten store beløp på støtte til tannregulering av rene kosmetiske grunner. Det bør vi slutte med. Staten skal ikke sponse forbedringer av barns utseende. Vi ønsker ikke å bidra til økt kroppspress og presset om å ha det perfekte smil, sa helseminister Bent Høie da budsjettkuttet ble lagt fram.

Den statlige støtten dekker i dag en mindre andel av inngrepet.

- Foreldre forledes til å tro at disse reguleringene er nødvendige og helsemessige begrunnet. Resultatet blir en ordning som er dyr både for foreldrene og for staten, sier Høie.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media