Her avsløres Assads snikskyttere

- Barn blir skutt på åpen gate midt på lyse dagen, forteller fotograf som nylig ble smuglet ut av Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En ny video viser hvordan president Bashar al-Assads snikskyttere skaper frykt blant innbyggerne i den voldsherjede byen Homs.

Reuters-fotografene som avslørte snikskytterne havnet selv under ild etter bildene ble tatt, og måtte søke tilflukt i en olivenlund til det ble mørkt og de kunne komme seg i sikkerhet.

AFP-fotografen Bulent Kilic har selv vært i byen Idlib i Syria i to uker, og forteller at snikskyttere skjøt vilkårlig fra tak og og bakketopper.

- Innbyggerne frykter den usynlige fienden som skyter hele dagen. Offerene virker å være vilkårlig valgt ut. I løpet av de to ukene jeg var i byen var jeg vitne til begravelsene til tre barn som hadde blitt skutt i gatene midt på lyse dagen, forteller Kilic.

- Et slakterhus Sunday Times-journalist Paul Conroy ble denne uka smuglet ut av Syria av opprørerne, og har befunnet seg i Homs og bydelen Baba Amro inntil nylig.

Nå er han redd han har forlatt det som kommer til å bli husket som det neste Rwanda eller Srebrenica, to steder kjent for omfattende folkmord.

Conroy forteller i likhet med Kilic at Assads styrker slett ikke sikter seg inn på militære mål. Videoer avslører at styrkene kaster inn granater mot sivile demonstranter.

- Det er ingen mål i Baba Amro. Det er ingen militære mål, det er en ren og systematisk nedslakting av sivilbefolkningen. Den eneste grunnen til at granatene blir skutt inn, er for å eliminere folket og bygninger i Baba Amro. Det er ikke noen krig, det er et slakterhus, sier han til BBC Newsnight.

Frykter massakre pågår Conroy, som selv ble såret under granatangrepet som tok livet av den amerikanske journalisten Marie Colvin og den franske fotografen Remi Ochlik, sier at han frykter det nå foregår en massakre i bydelen.

- Det var kvinner, barn, gamle menn, unge mennesker, som bare vil slutte å eksistere. De vil slutte å eksistere, og om ti år kommer vi til å ha en etterforskning, og folk vil si: Hvordan kunne dette skje?

I dag ble Homs igjen bombardert av styrkene fra det syriske regimet, ifølge opposisjonen. Granater og maskingeværskyts ble skutt mot bydelen Jobar, der tusenvis av sivile har søkt tilflukt. Aktivister i landet har også meldt om tung beskytning fra hærens kontrollposter i nabolagene al-Khalidiya og al-Qusoor.

Røde Kors nektes tilgang Samtidig som dette skjer nektes Røde Kors tilgang til bydelen Baba Amro i Homs.

- ICRC og Syriske Røde Halvmåne er ennå ikke i Baba Amro i dag. Vi forhandler fortsatt med myndighetene om å få gå inn i Baba Amro. Det er viktig at vi får komme inn i dag, sier talsmann Hicham Hassan i Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) til Reuters.

Likvideringer? Regimets styrker tok torsdag kontroll over Baba Amro og erklærte at all motstand var slått ned. Bydelen hadde da vært beleiret og beskutt i nesten fire uker.

Syrisk opposisjon har advart om at regimet vil kunne gjennomføre en «massakre» i Homs etter å ha tatt kontroll over området som er blitt et symbol på opprøret mot president Bashar al-Assad.

Det er også kommet ubekreftede meldinger om likvideringer, noe FNs høykommissær for menneskerettigheter har uttrykt bekymring for, melder NTB.

FRYKT: Her flykter syriere fra et angrep i Idlib nordves ti Syria. Fotografen Bulent Kilic forteller at barn ble mål for Assads snikskyttere. Foto: AFP/Bulent Kilic/Scanpix
FRYKT: Her flykter syriere fra et angrep i Idlib nordves ti Syria. Fotografen Bulent Kilic forteller at barn ble mål for Assads snikskyttere. Foto: AFP/Bulent Kilic/Scanpix Vis mer

Regimet har sagt nei til å slippe inn FNs nødhjelpskoordinator Valerie Amos i landet, noe FNs sikkerhetsråd har omtalt som en skuffelse.

BARN DREPT: Fotografen Bulent Kilic ble vitne til tre begravelser der barn hadde blitt drept av på åpen gate av Assads sniksyttere. Foto: AFP/Bulent Kilic/Scanpix
BARN DREPT: Fotografen Bulent Kilic ble vitne til tre begravelser der barn hadde blitt drept av på åpen gate av Assads sniksyttere. Foto: AFP/Bulent Kilic/Scanpix Vis mer