Her avsløres et falskt pass

Ultrafiolett lys, avanserte mikroskop og massevis av tålmodighet er de viktigste arbeidsredskapene når skriftgranskerne ved Kriminalpolitisentralen skal avsløre om et pass er falskt eller ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- I gjennomsnitt bruker vi kanskje tre- fire dager på en slik jobb, opplyser skriftgransker Line Raftsjø ved dokument- og skriftavsnittet ved laboratorieavdelingen hos Kripos til Dagbladet.

Forfalsket

Iført engangshansker for ikke å avsette fingeravtrykk legger hun et falskt og et ekte pass under UV-lyset. Deler av det ekte passet lyser opp som det var laget av sølv, mens det falske er helt «dødt» under lyset. Så legger hun det som ser ekte ut, et gresk pass, på et lysbord. Da oppdager hun at det likevel er fikset på. For da dukker den egentlige utløpsdatoen opp under den forfalskede.

- En mørkere farge fra en annen type penn er brukt for å manipulere den opprinnelige datoen, sier hun.

Den vanligste måten å forfalske pass på, er å bytte ut bildet. Det avslører Raftsjø ved hjelp av et kraftig mikroskop. Når hun forstørrer området rundt bildet, ser det ut som om det har en kraftig ramme.

- Slik ser man at det opprinnelige bildet er skåret ut, og at det er lagt et nytt plastlag over det nye bildet, sier hun.

Nytt bilde

Den vanligste måten å forfalske pass på er å endre bildet eller personopplysninger på i utgangspunktet ekte pass. Ofte er hele personaliasiden kopiert og limt inn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer