FHI brukte 13 dager på å analysere det muterte viruset fra Nordre Follo. Nå rustes det opp i avdeling for medisinsk genetikk og klinikk for laboratoriemedisin ved OUS.
Det forteller Dag Undlien, som også leder norsk konsortium for sekvensering og persontilpasset medisin (Norseq), til Dagbladet.
- Det vi har satt i gang her, er å lese genomene til viruset. Det vil kunne fortelle oss om det er en en britisk variant (B117), sørafrikansk variant (501.V2), eller om det dukker opp nye ting som kan ha betydning for å forstå utbruddet.
Slik oppdager de mutasjon
Avdelingen vil motta RNA - virusets genom - fra FHI, som de har isolert i et reagensrør. Spesialingeniør Marianne Dalland følger Dagbladet inn på prøvenes første stopp; prelaben.
- For at vi skal kunne sekvensere RNA, må vi gjøre det om til DNA. Det gjør vi her.
Deretter går turen inn i en pipetteringsrobot.
- Den kan gjøre mange forskjellige ting. Det vi bruker den til nå, er coronaprøver. Vi forbereder prøven før sekvensatoren på denne roboten her, forklarer spesialingeniør Ragnhild Aaløkken.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger