Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her avslørte italiensk politi det angivelige terrornettverket

Hevder gruppa ble ledet fra Norge av mulla Krekar, men at møtepunktet var en by i de italienske alpene.

ITALIENSK ALPELANDSBY:  En av de mest sentrale medlemmene i det italienske nettverket hadde ifølge italiensk politi en leilighet i den italienske alpebyen Merano, som de kaller «et sted for hemmelige møter og et møtepunkt for aspirerende jihadister». Sju personer ble i dag pågrepet her. Merano er et av flere steder Trentino-Syd-Tirol hvor politiet i dag aksjonerte. Foto: Google Earth
ITALIENSK ALPELANDSBY: En av de mest sentrale medlemmene i det italienske nettverket hadde ifølge italiensk politi en leilighet i den italienske alpebyen Merano, som de kaller «et sted for hemmelige møter og et møtepunkt for aspirerende jihadister». Sju personer ble i dag pågrepet her. Merano er et av flere steder Trentino-Syd-Tirol hvor politiet i dag aksjonerte. Foto: Google Earth Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Italiensk politi forklarer i sine etterforskningsdokumenter hvordan de siden 2010 har jobbet for å avsløre det de kaller et terrornettverk i Italia - som viste seg å ha bånd til Norge.

I går tidlig ble mulla Krekar pågrepet sammen med en mann bosatt i Drammen (42) og en annen i Fredrikstad (38), i en internasjonal storaksjon mot terror.

Politiet beskriver at alt startet med en nettside i 2010, som var full av stoff knyttet til al-Qaida. De sier det ledet dem til en italiensk radikalisert mann og til slutt til Krekar og den hemmelige cellen som ifølge italienske myndigheter planla angrep mot Norge.

Helt siden 2011 har de sett på dette nettverket, men først i går natt gikk politiet til aksjon i sju land og arresterte 17 personer.

Dette er hvordan politiet hevder gruppa har jobbet - og hva de hevder å ha avslørt:

Levde på nett Gruppa Rawti Shax, også kalt Didi Nwe, skal ha hatt sitt eget virtuelle universitet, med forelesninger av selvutnevnte islameksperter. Slike egne nettrom, med forelesninger og diskusjoner, er vanlige blant flere islamistgrupper og har også blitt benyttet av norske Profetens Ummah.

Italiensk politi sier gruppas medlemmer ofte brukte pseudonym og falske identiteter for å kommunisere på nett, og at de prøvde å bruke kommunikasjonsutstyr som de trodde ikke ville bli sporet. Et av knutepunktene for gruppa skal ha vært den italienske landsbyen Merano, hvor italiensk politi hevder mye aktivitet skal ha blitt koordinert tidligere.

Landsbyen i Alpene Politiet sier nettsida ledet dem til et tidligere medlem av Ansar al-Islam, en mann bosatt i Merano i Nord-Italia. De hevder han holdt flere forelesninger fra leiligheten sin i dette området i Trentino-Syd-Tirol.

Politiet beskriver leiligheten som «et sted for hemmelige møter og et møtepunkt for aspirerende jihadister». De hevder mannen var et knutepunkt mellom Rawti Shax i Europa, Syria og resten av Midtøsten. Mannen ble sammen med seks andre arrestert i Merano i dag.

- Han argumenterte, sammen med andre, for nødvendigheten av voldelige handlinger som kidnappinger og angrep i Europa, eller i det minste, mot europeiske og vestlige interesser i Midtøsten - også for å få mulla Krekar løslatt, skriver italiensk politi.

Politiet hevder gruppa har operert mest på nett - og mye av etterforskningen har naturlig nok også foregått på nett.

Avlyttet i fengsel Men italienske myndigheter begynte også å avlytte Krekar i fengsel, med hjelp fra norske PST. Italienske myndigheter har siden 2011 sendt en rekke anmodninger om hjelp til norske PST - som har bidratt i etterforskningen av de tre som i dag ble pågrepet i Norge.

Politiet beskriver avlyttingen i fengselet som sentral for å avsløringen av hierarkiet i Rawti Shax - som de hevder Krekar har vært øverste leder av. Det er blant annet gjennom nettovervåkning at italiensk politi hevder å ha avslørt angrepsplaner mot Norge.

Italienerne mener Krekar siden mars 2012 har ledet organisasjonen fra fengselet i Kongsvinger, og at han har gitt direktiver gjennom samtaler med blant annet mennene fra Fredrikstad og Drammen.

- Etterforskningen har dokumentert et prosjekt, støttet fra toppen av organisasjonen, for å ta norske diplomater i et europeisk land eller i Midtøsten som gissel, for å forhandle med myndighetene og få Krekar løslatt, skriver italiensk politi.

Hvor detaljerte og seriøse disse truslene og planene var, er imidlertid ikke kjent.

- Det har ikke på noe tidspunkt vært noen akutt eller konkret trussel mot norske politikere eller interesser, sa politiadvokat Signe Alling i PST i dag.

- En hemmelig celle Italienske myndigheter hevder Krekar beordret 42-åringen til å danne en egen gruppe, som skulle konsentrere seg om mulige mål i Europa. Denne «hemmelige komiteen», som den ble kalt, var en sovende celle i Nederland som politiet anklager 42-åringen organiserte oppstarten av - på ordre fra Krekar.

Italienske etterforskningsdokumenter, som Dagbladet har lest, viser samtaler mellom ulike personer om denne hemmelige cellen - uten at det nevnes angrepsplaner.

Slutningene som er trukket ovenfor er noe av det som ligger til grunn for de 17 siktelsene som ble tatt ut i dag. De 17 ble i dag varetekstfengslet mens politiet etterforsker saken. Så skal det tas ut en tiltale, før de får prøve saken sin for retten.

Krekar avviser Mulla Krekar har blitt etterforsket og siktet for aktiviteter relatert til terrornettverk gjentatte ganger siden 2003.

- Han sier at dette ikke har noe grunnlag i virkeligheten og at det er oppspinn. Han tar etterforskningen med stoisk ro, sier Krekars advokat, Brynjar Meling etter et møte han hadde med mulla Krekar i kveld.

- Dette blir framstilt som nye ting, men det er bare et oppgulp av gammelt. Det er ingen bevis for noe nytt, sier Meling.

Dagbladet har ikke fått svar på henvendelsene til 42-åringens forsvarer. 38-åringens forsvarer sier følgende:

- Han benekter forholdene og forstår ikke hva dette dreier seg om, sier 38-åringens forsvarer, advokat Truls Dramer, til NTB.

- Han har forklart at han har vært en slags venn (av Krekar journ.anm.), om ikke nødvendigvis nå, sier Dramer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media