India:

Her bader de i giftig skum

Tusener bader i og drikker fra den hellige elva. Nå har det oppstått et giftig problem.

DEKKET: Elva Yamuna lider av store miljøutslipp. Nå er den dekket av hvitt skum. Foto: Adnan Abidi / Reuters / NTB
DEKKET: Elva Yamuna lider av store miljøutslipp. Nå er den dekket av hvitt skum. Foto: Adnan Abidi / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

En blanding av kloakk og giftig industriavfall har forvandlet deler av elva Yamuna i India til en skummende kjempe. Den over 130 mil lange hellige elva brukes daglig av hinduer.

På onsdag samlet de seg på elvebredden for å feire den religiøse festivalen Chhath Puja. Noen av dem valgte å bade i de giftige vannmassene.

SKITTENT: Hesten har såvidt hodet over overflaten når redningsmannskapene kommer for å hjelpe. Video: Kameraone Vis mer

Alvorlig helsefare

Det hvite skummet inneholder høye nivåer av ammoniakk og fosfater, som kan føre til både puste- og hudproblemer, skriver CNN.

Flere av de som møtte opp i forbindelse med markeringen, sier de ikke har så mange andre alternativer enn å vaske seg i det skitne og forurensede vannet.

- Det er ekstremt skittent, men det er en del av ritualet vårt. Vi har kommet hit for å bade, sier Gunjan Devi til Reuters.

MEXICO: Arbeiderne skulle tømme søppel i kloakktunnelene i Mexico City, så fant de denne merkelige skapningen. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: Twitter Vis mer

Desperat opprydding

Det er satt inn store ressurser for å rydde opp i situasjonen. Ifølge lokale medier er blant annet 15 båter hentet inn for å fjerne de enorme skummengdene.

Frykten er likevel stor for at naturen og vassdraget har tatt skade av situasjonen. Elva beskrives allerede som død.

- Den har verken fisk eller fugler. Sånn har det vært i flere år nå, sier Bhim Singh Rawat som jobber med overvåkning av elvas tilstand.

Det er et kjent problem at elvene rundt hovedstaden blir forurenset, og Yamuna-elva er ikke et unntak. Dumping av giftig avfall og ubehandlet kloakk har ifølge CNN vært et problem i en årrekke. Elva bærer også preg av de store mengdene søppel som dumpes langs elvebredden.

SØPPEL: Enorme søppelmengder har hopet seg opp ved en dam i elva Drina nær byen Visegrad i Bosnia. Foto: AP / NTB Vis mer

Drikker fra elva

Omkring Delhi er tilstanden verst. Til tross for at bare et par mil av elva renner ved hovedstaden, kommer omkring tre fjerdedeler av forurensningen herfra, viser miljøovervåkning.

Det hindrer imidlertid ikke befolkninga fra å ta både vaskevann og drikkevann fra Yamuna.

- Tusenvis av innbyggere gjør det. De kommer med bøtter og henter vann til både bading og drikke, sier Rawat.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer