Her bader Melissa (23) i lemurer

Vil det gi henne et dykk ned til vraket av «Titanic»? Se alle finalevideoene i «Det store dykket» her!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se resten av vinnervideoene nederst i artikkelen!

(Dagbladet): Engasjementet har vært stort rundt konkurransen «Det store dykket», der én heldig vinner får dykke med en miniubåt ned til vraket av «Titanic» i anledning 100-årsjubileet for forliset til neste år.

De siste to månedene har over 100 lesere deltatt i konkurransen, hvor de måtte sende inn en videosnutt med tema «fjernsynsglede» til detstoredykket.no.

Nå er ni ukesvinnere klare til å gå videre til delfinalene, som arrangeres i samarbeid mellom RiksTV, National Geographic Channel og Dagbladet, i tillegg til Norsk Maritimt Museum og Sjøforsvaret. Delfinalene sendes på Dagbladet.no førstkommende onsdag og torsdag.

Sju av finalistene er blitt stemt fram på nettet, mens to er blitt plukket ut av en jury bestående av representanter fra RiksTV og National Geographic.

Russeprosjekt Mathias Berg Nielsen (18) fra Nesttun foreslo på et russemøte at de skulle melde seg på konkurransen. 

- Vi bestemte oss da for å bruke minst mulig tid på filmen, og heller sanke stemmer. Om vi skulle vinne, ville premiene gå til russebussen, forteller Berg Nielsen og innrømmer at det er nok ikke vanskelig å avsløre at produksjonen ikke har akkurat vært tidkrevende.
 
Tiitelen på filmen er «Hverdagskos».

- Vi hadde det koselig, og det var jo i hverdagen, sier han.

Apekatter Melissa Joreid Bertelsen (23) fra Kristiansand filmet seg selv og et tredvetalls lemurer som ser på tv. Bertelsen sier hun fikk ideen av en venn.

- Jeg jobber i dyreparken i Kristiansand om sommeren, og det var faktisk klassekameraten min som kom med ideen om å filme lemurene som satt og så på tv sammen med meg.

- Ideen var ganske impulsiv, legger hun til.

- Filmet i vei Andreas Forvik (20) fra Norbyhagen kaller filmsnutten for «Super til jeg stuper».

- Ut på byen og drikke til jeg stuper, nei, da blir jeg heller hjemme og koser meg med NRK Super, sier Forvik.

- Vi lagde oss et hjemmesnekret mobilstativ, kjørte på med full HD og filmet i vei, forklarer han.

Kamera i taket Jørgen Lauvsland (18) fra Åseral sendte inn en film hvor han tegner det han liker best med tv: «House M.D».

- Da jeg så temaet til konkurransen, tenkte jeg at videoen der jeg tegner dr. House passer perfekt til å illustrere en form for tvglede.

- Jeg hengte et kamera i taket på rommet, og satte meg ned for å tegne. Det tok over 7,5 timer å lage tegningen, men filmen varer bare i 30 sekunder.

Komisk alvor Simen André Dølbakken (18) fra Elverum samarbeidet med kompisen Martin for å lage filmen «Krangel om kos».

- Vi ville ha en litt «alvorlig», men komisk vinkling på to personer som vil se på to forskjellige programmer.

- Da vi var ferdig med opptakene etter en del timer, var det jeg som klippet filmen. Musikk og lyd ble lagt til etterpå, og filmen ble klippet på nytt for å matche lengden på musikken. Martin tok seg av det fine arbeidet med å redigere at han «slår meg av» i filmen.

Kjærlighetsbrev Øyvind Furuhatt (32) fra Oslo lagde filmen sammen kjæresten, som også skal være med på turen om de vinner konkurransen.

- Jeg og min kjæreste Trine så reklamen på tv, og bestemte oss for å lage en morsom, kort videosnutt selv, sier Øyvind.

- I løpet av kvelden var konseptet tenkt ut: «Et kjærlighetsbrev fra oss til tv-en, om alt vi opplever sammen, på godt og vondt», derfor tittelen «tv-elsker».

Grønnskjerm Christer Steffensen (19) fra Alversund er freelance fotograf, og lagde filmen «TV-opplevelse» i studioet til filmselskapet Buss & Medias.

- Vi spilte hele filmen inn på grønnskjerm. Siden byttet vi ut bakgrunnene og redigerte filmen på data, sier han.

- Ideen til innslaget var impulsiv, men selve innspillingen og gjennomføringen var godt planlagt, forteller Steffensen.

Slik foregår konkurransen Første runde i konkurransen, som startet 20. oktober, er altså avsluttet. Over 100 lesere sendte inn sin video med temaet «Fjernsynsglede» til nettstedet detstoredykket.no, og av de er det kåret sju ukesvinnere.

En jury har plukket ut ytterligere to bidrag, så totalt ni personer går til to delfinaler som arrangeres på Norsk Maritimt Museum. Den sendes her på Dagbladet.no 21. og 22. desember.

I løpet av romjula vil juryen plukke ut en ytterligere finalist, en wild card, som får kjempe mot de to i en fartsfylt finale på nyåret i regi av Sjøforsvaret i Bergen.

Den ene vinneren av dette får ta med seg en venn til Canada, oppleve livet om bord et forskningskip og få lov til å bli med miniubåten ned til vraket av Titanic.