LIVLØS: Her blir et livløst barn båret i land på den greske øya Rhodos etter at en båt med over 90 flyktninger kantret. Minst tre personer har mistet livet, deriblant et lite barn. Det er foreløpig ikke bekreftet at det er barnet på bildet som omkom. Foto: Argiris Mantikos/Eurokinissi/AP
LIVLØS: Her blir et livløst barn båret i land på den greske øya Rhodos etter at en båt med over 90 flyktninger kantret. Minst tre personer har mistet livet, deriblant et lite barn. Det er foreløpig ikke bekreftet at det er barnet på bildet som omkom. Foto: Argiris Mantikos/Eurokinissi/APVis mer

Her bæres barnet i land etter forliset. - Norge har ikke gjort nok

KrF-lederen etterlyste tiltak i november.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dette bildet viser det tragiske øyeblikket der et livløst barn blir løftet opp av vannet ved den greske øya Rhodos.

Barnet var sammen med over 90 andre flyktninger på vei fra Tyrkia da båten gikk på et skjær og kantret rett utenfor den idylliske ferieøya.

Minst tre mennesker mistet livet - deriblant et barn - samtidig som det pågikk flere parallelle redningsaksjoner andre steder i Middelhavet.

I havområdene mellom Libya og den italienske øya Lampedusa jobbet kystvakta i går kveld med å redde anslagsvis 400 flyktninger om bord i to båter. Søndag kantret en båt som skal ha hatt mellom 700 og 950 flyktninger om bord utenfor kysten av Libya, bare 28 personer overlevde.

- Varslet katastrofe - Det er en katastrofe vi nå er vitne til, og det er en katastrofe vi dessverre kunne forutse. Vi har fått signaler fra medlemmer av Rederiforbundet, i tillegg til at det var varslet at Italias redningsaksjon «Mare Nostrum» skulle avvikles til fordel for den mindre omfattende EU-aksjonen «Triton», sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagbladet, og understreker:  

- På vei inn i 2015 visste vi at vi ikke var godt nok forberedt, så nå må vi gjøre det vi kan for å hjelpe mennesker i nød.  

Mandag ettermiddag kunngjorde Erna Solberg til slutt at Norge skal delta med et sivilt skip i  operasjonen «Triton» i Middelhavet. 

Skipet skal være på plass 1. august eller før, men både Jonas Gahr Støre (Ap) og Trine Skei Grande (V) har sagt at det er lenge å vente til 1. august med å sende norsk hjelp.

Etterlyste tiltak - Har Norge gjort nok?  

- Norge har ikke gjort nok, men det har heller ikke andre europeiske land, svarer Hareide.  

- Har du tatt opp dette spørsmålet direkte med Erna tidligere?  

- I november tok jeg det opp i spørretimen, og Børge Brende lovte å følge opp. Vi har også sendt en henvendelse til statsministeren for å spørre hvordan vi kan bidra konkret i samarbeid med andre europeiske land.  

Og Hareide er ikke den eneste som har mast på regjeringen. I juni i fjor besøkte statsminister Erna Solberg (H) sin italienske kollega i Roma. Da ba Matteo Renzi Norge om å bidra i redningsoperasjonen. I februar slo også Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland alarm.

- For seint - Det er bra det kommer tiltak nå, men det kommer for seint. Men det viktige for meg nå er at vi kommer med reelle tiltak, ikke å gå inn i en politisk konkurranse, sier Hareide.

Etter hvert som katastrofen i Middelhavet øker i omfang, slår stadig flere organisasjoner alarm, deriblant FN.

- Det ser ut til at vi har vært vitne til den verste ulykken noensinne i Middelhavet, sier Carlotta Sami, talskvinne ved FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).