<strong>HEIES FRAM:</strong> En far blir båret inn i fengsel av støttespillere. 100 000 ultraortodokse jøder demonstrerte i Jerusalem i dag mot at deres barn skal gå i klasse med andre jøder. Foto: AFP
HEIES FRAM: En far blir båret inn i fengsel av støttespillere. 100 000 ultraortodokse jøder demonstrerte i Jerusalem i dag mot at deres barn skal gå i klasse med andre jøder. Foto: AFP Vis mer

Her bæres han inn i fengsel

100 000 ultraortodokse jøder heiet fram 33 foreldre som går i fengsel fordi de ikke ønsker at barna deres skal gå i klasse med annerledes troende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): I dag møtte 33 ultraortodokse jøder opp på politikammeret i Jerusalem for å sone to uker i fengsel.

Foreldrene nekter barna sine å gå i klasse med jøder av arabisk eller afrikansk opprinnelse (sephardijøder). Konflikten har sitt opphav på en religiøs skole på Vestbredden.

Grunnen skal være at de arabiske og afrikanske jødene ikke er like rettroende som de selv.

Askenasijødene stammer fra Europa og er sist kjent i Norge fra serien «Hjernevask», der forskere på intelligens omtalte dem som det mest intelligente folkeslaget i verden.

- Gleder meg En høyesterettsdom forbyr denne type segregering, dermed bar det i fengsel for de 33 fedrene.

Men de kom ikke alene.

100 000 askenasiske jøder fulgte dem i en enorm demonstrasjon som protesterte mot høyesterettsdommen og fengslingen av foreldrene - samtidig som de heiet de 33 foreldrene inn i fengselet, melder Haaretz.

- Jeg ser fram til å gå i fengsel og gleder meg over støtten vi har fått, sa en av fedrene.

<strong>PROTESTERTE:</strong> Ultraortodokse jøder. Foto: AFP
PROTESTERTE: Ultraortodokse jøder. Foto: AFP Vis mer

- Vi sørger bare for at barna våre får best mulig utdannelse.

Forfulgt gruppe De fleste arabiske jødene kom til Israel mellom 1948 og 1970. Opp mot en million jøder flyktet fra sine hjemland i denne perioden på grunn av antisemittiske lover og forfølgelse i arabiske land.

Blant annet mistet jøder eiendomsretten i flere arabiske land. Organisasjonen World Organization for Jews from Arab Countries estimerer at de arabiske jødene mistet land tilsvarende fire ganger Israels territorium i dag. Verdien av landområdene er estimert til 300 milliarder dollar, ifølge Wikipeida.

Etterkommere av de arabiske jødene blir også sett ned på av grupper i Israel, blant annet de ultraortodokse, som i dag demonstrerte mot at barna deres skal gå i klasse med arabiske jøder.

22 kvinner og fire menn skulle også vært fengslet i dag, men de møtte ikke til soning.

Debatten er stengt på grunn av rasistiske innlegg.

<strong>FLOSSHATTER:</strong> De ultraortodokse jødene er ikke vanskelig å kjenne igjen på klesdrakten. Foto: AFP
FLOSSHATTER: De ultraortodokse jødene er ikke vanskelig å kjenne igjen på klesdrakten. Foto: AFP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer