Her banker de opposisjonen

Men Tsvangirai åpner for samtaler med Mugabe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Zimbabwes opposisjonsleder Morgan Tsvangirai sier han er villig til å forhandle med det regjerende Zanu-PF-partiet om en koalisjonsløsning.

Betingelsen er at det blir slutt på de politiske voldshandlingene.

- Vi er klare til å forhandle med ZANU-PF, men det er selvsagt viktig at visse prinsipper blir akseptert før forhandlingene finner sted. En av forutsetningene for at forhandlinger skal komme i stand, er at denne volden mot folket blir stanset, sier Tsvangirai, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Tsvangirai, som leder opposisjonspartiet Bevegelsen for Demokratisk Endring (MDC), sa dette i et intervju med den sørafrikanske radiokanalen Radio 702.

Samtidig kommer det nå meldinger om at politiet har inntatt opposisjonspartiets lokaler i hovedstaden Harare, ifølge nyhetsbyrået AP.

Vold på landsbygda

Etter den første valgomgangen 29. mars, der Tsvangirai seiret over Mugabe, har Mugabes ungdomsmilits og krigsveteraner terrorisert innbyggerne på landsbygda for å få dem til å slutte opp om regjeringspartiet.

MDC hevder at 86 av deres tilhengere er blitt drept og 200 000 drevet fra sine hjem siden valget.

BANKET OPP: Medlemmer av regjeringsmilitsen banket opp opposisjonstilhengere i hovedstaden Harare i går. Foto: AP Photo/SCANPIX
BANKET OPP: Medlemmer av regjeringsmilitsen banket opp opposisjonstilhengere i hovedstaden Harare i går. Foto: AP Photo/SCANPIX Vis mer

Gårsdagens avgjørelse om å trekke seg fra den andre valgomgangen kommende fredag, ble tatt etter at opposisjonen ble nektet å avholde et stort valgmøte i hovedstaden Harare.

På en pressekonferanse etter på sa Tsvangirai at han blir behandlet som en kjeltring.

- Ellevte gang han trekker seg

Mens det internasjonale samfunnet har reagert kraftig på at Tsvangirai i går valgte å trekke seg, er myndighetene i Zimbabwe langt mer avventende.

Justisminister Patrick Chinamasa karakteriserer Tsvangirais utspill som en avledningsmanøver, og sier at landets valgkommisjon ikke har mottatt formell bekreftelse på at han trekker seg.

- Dette er ellevte gang Tsvangirai har truet med å trekke seg fra presidentvalget, og hver gang har jeg utfordret han til å sette det ned på papiret, slik loven krever, sier justisministeren, ifølge BBC.

Han hevder Tsvangirai trekker seg for å unngå ydmykelse, og fordi han var «forberedt på en sprint, ikke marathon».

Sør-Afrikas president kan få til løsning

Her banker de opposisjonen

Forskere og analytikere mener nå at Zimbabwe nå er så hardt presset, både økonomisk og politisk, at Mugabes parti kan være villig til å gå med på forhandlinger om en koalisjon, der Tsvangirai inngår.

Nøkkelen til å få til en eventuell forhandlingsløsning er det i første rekke Sør-Afrikas president, Thabo Mbeki, som sitter på.

- Mbeki har i ukesvis og månedsvis prøvd å få til en storkoalisjon som omfatter regjeringspartiet og opposisjonspartiet. Ikke ulikt det man fikk til i Kenya. Nå som han snakker offentlig om dette, er det et tegn på at Mugabe er isolert, sa Elling Tjønneland, forsker ved Christian Michelsens institutt til Dagbladet.no tidligere i dag.