Her banker de opposisjonen

Men Tsvangirai åpner for samtaler med Mugabe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Zimbabwes opposisjonsleder Morgan Tsvangirai sier han er villig til å forhandle med det regjerende Zanu-PF-partiet om en koalisjonsløsning.

Betingelsen er at det blir slutt på de politiske voldshandlingene.

- Vi er klare til å forhandle med ZANU-PF, men det er selvsagt viktig at visse prinsipper blir akseptert før forhandlingene finner sted. En av forutsetningene for at forhandlinger skal komme i stand, er at denne volden mot folket blir stanset, sier Tsvangirai, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Tsvangirai, som leder opposisjonspartiet Bevegelsen for Demokratisk Endring (MDC), sa dette i et intervju med den sørafrikanske radiokanalen Radio 702.

Samtidig kommer det nå meldinger om at politiet har inntatt opposisjonspartiets lokaler i hovedstaden Harare, ifølge nyhetsbyrået AP.

Vold på landsbygda

Etter den første valgomgangen 29. mars, der Tsvangirai seiret over Mugabe, har Mugabes ungdomsmilits og krigsveteraner terrorisert innbyggerne på landsbygda for å få dem til å slutte opp om regjeringspartiet.

MDC hevder at 86 av deres tilhengere er blitt drept og 200 000 drevet fra sine hjem siden valget.

BANKET OPP: Medlemmer av regjeringsmilitsen banket opp opposisjonstilhengere i hovedstaden Harare i går. Foto: AP Photo/SCANPIX Vis mer

Gårsdagens avgjørelse om å trekke seg fra den andre valgomgangen kommende fredag, ble tatt etter at opposisjonen ble nektet å avholde et stort valgmøte i hovedstaden Harare.

På en pressekonferanse etter på sa Tsvangirai at han blir behandlet som en kjeltring.

- Ellevte gang han trekker seg

Mens det internasjonale samfunnet har reagert kraftig på at Tsvangirai i går valgte å trekke seg, er myndighetene i Zimbabwe langt mer avventende.

Justisminister Patrick Chinamasa karakteriserer Tsvangirais utspill som en avledningsmanøver, og sier at landets valgkommisjon ikke har mottatt formell bekreftelse på at han trekker seg.

- Dette er ellevte gang Tsvangirai har truet med å trekke seg fra presidentvalget, og hver gang har jeg utfordret han til å sette det ned på papiret, slik loven krever, sier justisministeren, ifølge BBC.

Han hevder Tsvangirai trekker seg for å unngå ydmykelse, og fordi han var «forberedt på en sprint, ikke marathon».

Sør-Afrikas president kan få til løsning

Forskere og analytikere mener nå at Zimbabwe nå er så hardt presset, både økonomisk og politisk, at Mugabes parti kan være villig til å gå med på forhandlinger om en koalisjon, der Tsvangirai inngår.

Nøkkelen til å få til en eventuell forhandlingsløsning er det i første rekke Sør-Afrikas president, Thabo Mbeki, som sitter på.

- Mbeki har i ukesvis og månedsvis prøvd å få til en storkoalisjon som omfatter regjeringspartiet og opposisjonspartiet. Ikke ulikt det man fikk til i Kenya. Nå som han snakker offentlig om dette, er det et tegn på at Mugabe er isolert, sa Elling Tjønneland, forsker ved Christian Michelsens institutt til Dagbladet.no tidligere i dag.