Her banker politiet kvinner på gata

Mousavi avlyser stor demonstrasjon i frykt for blodbad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Det har knyttet seg stor spenning til en bebudet demonstrasjon den iranske presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi skulle lede i Teheran i dag - men kort tid før demonstrasjonen skulle gå, meldte opposisjonslederen at han avlyser, melder BBC News.

Innenriksdepartementet har allerede erklært den planlagte demonstrasjonen som ulovlig - og avlysningen skal ha skjedd etter meldinger om at politiet vil være væpnet med skarpe skudd.

Dermed ser det ut til at Mousavi har avlyst det som kunne utviklet seg til et blodbad i den iranske hovedstaden - som allerede har vært preget av uro etter det omstridte presidentvalget på fredag.

Flere av opposisjonslederens støttespillere har også vært bekymret for at Mousavi selv kunne være et attentatmål under demonstrasjonen - som ifølge Mousavis nettsider er «utsatt».

Advarsel
- Alle som forstyrrer offentlig ro og orden, vil bli behandlet i samsvar med loven, erklærte de iranske myndighetene tidligere i dag. Dette anses som en klar advarsel om ikke å tøye strikken for langt i forhold til det store politioppbudet som er varslet.

Samtidig dukker det stadig opp materiale på nettet, blant annet en video som viser politi som banker tilsynelatende uskyldige tilskuere langs gata - både kvinner og menn.

Det offisielle valgresultatet etter presidentvalget på fredag er at sittende Mahmoud Ahmedinejad vant en overlegen seier over reformvennlige Mousavi. Demonstrantene nekter å godta resultatet og anklager regimet for valgfusk.

Tida etter valget har vært preget av omfattende opptøyer, der politi, opposisjon og støttespillere av Ahmedinejad har gått løs på hverandre. Flere skal være drept, og det ryktes at politiet har henrettet demonstranter.

HOVEDSTAD I BRANN: Teheran har vært preget av voldsomme opptøyer etter at det omstridte valgresultatet ble kunngjort. Foto: OLIVIER LABAN-MATTEI/AFP/SCANPIX
HOVEDSTAD I BRANN: Teheran har vært preget av voldsomme opptøyer etter at det omstridte valgresultatet ble kunngjort. Foto: OLIVIER LABAN-MATTEI/AFP/SCANPIX Vis mer

- Seks hengt
- Familien min forteller at seks, fire menn og to kvinner, er hengt i et underjordisk fengsel i Teheran, forteller en 40-årig norskiraner som vil være anonym, til Dagbladet.

40-åringen er pessimistisk med hensyn til demonstrantenes suksess.

- Regimet kommer til å sette inn sikkerhetspolitiet, som vil slå ned den folkelige reisningen med hård hånd, sier han og forteller at myndighetene tidligere har truet med reaksjoner mot familien i Iran på grunn av politisk aktivitet han har drevet med i Norge.

- De oppsøkte faren min og truet ham. To av søstrene mine ble kastet ut av universitetet, sier han.

Menneskerettsforkjemper Mahmoud Amiry-Moghaddam (38) forteller også om at liv er gått tapt i opptøyene.

- Vi har hørt om skyting, og at sikkerhetsstyrkene har angrepet studentboliger i flere byer. Regimet er i stand til å gjøre hva som helst for å bli sittende med makten, sier Moghaddam til Dagbladet.

- Internasjonal støtte viktig
Han understreker viktigheten av at det internasjonale samfunnet gir sin klare støtte til demonstrantene.

ATTENTATMÅL?: Opposisjonsleder Mir Hossein Mousavi skulle lede den store demonstrasjonen i Teheran i dag - men avlyste på kort varsel. Mange tror han ville risikert livet ved å delta. Foto: BEHROUZ MEHRI/AFP/SCANPIX
ATTENTATMÅL?: Opposisjonsleder Mir Hossein Mousavi skulle lede den store demonstrasjonen i Teheran i dag - men avlyste på kort varsel. Mange tror han ville risikert livet ved å delta. Foto: BEHROUZ MEHRI/AFP/SCANPIX Vis mer

- De har et legitimt krav - demokrati med frie valg og uten siling av kandidater på forhånd, sier han - men understreker at forandringen må komme innenfra, fra det iranske folket selv.

- Er det noe som tyder på at demonstrantene vil lykkes denne gangen, i motsetning til tidligere reisninger?

- Regimet er uten støtte blant folk, samtidig som det er tydelig hva folk vil. Hvorvidt demonstrantene vil lykkes, vet jeg ikke; i verste fall slår sikkerhetspolitiet hardt ned på oppstanden, med massearrestasjoner og henrettelser - før det blir stille og rolig igjen og alt fortsetter som før, sier han.

Formelt sett er det nå opp til Irans høyesterett, Vokterrådet, å avgjøre valgresultatets endelige skjebne, etter at Mousavi og en annen opposisjonskandidat, Mohsen Rezaie, har klaget på resultatet.

Rådet, som ledes av Ahmedinejad-vennlige ayatolla Ahmad Jannati, vil ventelig komme til en avgjørelse innen ei ukes tid, melder Reuters.

Ifølge Dagbladets opplysninger er det planlagt støttemarkeringer for opposisjonen i Iran i Norge i morgen eller onsdag.

HOLDER PÅ MAKTEN: President Mahmoud Ahmedinejad ble ifølge det offisielle valgresultatet gjenvalgt for fire nye år - til tross for massive anklager om valgfusk. Foto: ATTA KENARE/AFP/SCANPIX
HOLDER PÅ MAKTEN: President Mahmoud Ahmedinejad ble ifølge det offisielle valgresultatet gjenvalgt for fire nye år - til tross for massive anklager om valgfusk. Foto: ATTA KENARE/AFP/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer