Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her banker politifolk demonstranten i flere minutter

Før personen slepes bort. Sjokkerende bilder fra opptøyene i Ukraina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/KIEV (Dagbladet): Følgeteksten til denne videoen som aktivister har lagt ut på YouTube forteller at fem Berkut-politimenn (ukrainsk opprørspoliti) klatret opp på arken over inngangen til Dinamo Kievs stadion under de voldsomme opptøyene på kvelden 20. januar.

«Aktivistene som var der oppe skal ha blitt overrasket. Mens en av dem hoppet til et tre og reddet seg, skal en annen ha falt ned eller blitt dyttet, og mistet livet.», skriver personen som la ut videoen på Youtube.

- Aldri vært så redd Channel5-reporteren Myroslava Petsa var vitne til episoden ved fotballstadionet.

- Jeg så de forferdelige voldsscenene på arken. Jeg har aldri vært så redd i hele mitt liv, skriver hun på Twitter.

Personen som filmet slagsmålet var ikke mindre bekymret.

- Den ene ser vi blir dratt bort bevisstløs etter at han blir banket. Den andre ble slått. Jeg vet ikke hvordan de ble ført ned fra arken, og håper bare at de ikke bare ble kastet ned, skriver han i en følgetekst til videoen.

- Politimann skutt Siden søndag har det vært voldelige sammenstøt mellom demonstranter og opprørspoliti i hovedstaden Kiev og en rekke steder ellers i landet. Fem mennesker skal være drept og flere hundre skadd.

I dag, etter en natt med voldsomme sammenstøt og brennende bildekk i Kievs gater, har den ukrainske innenriksministeren Vitalij Zakarsjenko ifølge en melding på departementets hjemmeside sagt at opposisjonslederne ikke lenger greier å kontrollere opprørerne og at de utsetter Ukraina for fare.

Han erkjente at regimets forsøk på å finne en fredelig løsning hadde vært mislykket, og ga opposisjonen ansvaret for at en politimann skal ha blitt skutt i hodet natt til i dag og tre andre skal ha blitt kidnappet.

Dette avvises av opposisjonen, melder nettstedet KyivPost.

Okkupasjoner Men regimet til president Viktor Janukovitsj ser nå ut til å rakne fra flere kanter samtidig. Byen Vinnytsia er den siste der opposisjonen tok kontroll. Der skal flere hundre offiserer fra det berykede og brutale opprørspolitiet Berkut ha sluttet seg til opprørerne. Minst ti byer skal nå være under opprørernes kontroll.

Også flere parlamentarikere fra Janukovitsj parti, Regionenes parti, har sluttet seg til opposisjonen. I flere byer i Vest- og Sentral-Ukraina har ikke bare opposisjonen tatt kontroll, de har også avsatt guvernøren, som er sentralregjeringens representant. I «hovedstaden» i Vest-Ukraina, Lviv, og i flere ande byer, skal partiorganisasjonen av Regionenes parti ha opphørt å eksistere, og lokalpartiet har lagt ned seg selv.

Hvis regjeringen vil prøve å bruke hæren mot folket, vil det være noe helt nytt i Ukrainas korte historie. Men det er uklart om hæren vil la seg bruke. Hæren består av offiserer og menige fra hele landet, som ofte har sin lojalitet knyttet til den delen av landet de kommer fra.


Ukraina er et delt land politisk, kulturelt og historisk. Dagens opprør begynte med at president Jankuovitsj ikke skrev under på en samarbeidsavtale med EU i slutten av november. Nå er kravet ikke bare å knytte landet til EU, slik et stort flertall av folket vil, men å avsette presidenten, og ha nyvalg til president og parlament.


Hele Norges coronakart