Her bankes en politimann opp mens en jente ler og roper «allah akbar, politiet løper!»

Svensk politi bekrefter at mannen som blir banket opp er politi og sier videoen vil bli brukt i etterforskningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Siste: Det er nye opptøyer i Husby i kveld. Biler er satt fyr på og det er hørt eksplosjoner. Dagbladet kommer tilbake med mer.

(Dagbladet): Midt under opptøyene i bydelen Husby i Stockholm i natt ble en politimann overfalt og banket opp av fire-fem ungdommer på ei bru.

- Det er forferdelig at han blir angrepet på denne måten, sier Daniel Mattsson i Stockholm-politiet til Expressen.

En video av angrepet er lastet opp på YouTube, der det utfra videoen virker å være en far som filmer fra sin egen balkong sammen med sine døtre. En ung jentestemme ler i videoen og roper «allah akbar (allah er stor), politiet løper, politiet løper!» før man ser en politimann blir slått og sparket. Den enslige politimannen klarer så å komme seg unna.

Stockholm-politiet bekrefter at det er en politimann som blir angrepet i videoen og sier at videoen vil bli viktig i deres videre etterforskning. Det har ikke lykkes Dagbladet å få kontakt med personen som har lastet videoen opp på YouTube, men videoen spres nå i sosiale medier og er plukket opp av svenske medier.

Skole, garasjeanlegg og biler påtent Husby er en drabantby i Stockholm med drøye 11 000 innbyggere (2008), hvorav over 80 prosent har utenlandsk opprinnelse. I natt startet 40-60 ungdommer å brenne biler i drabantbyen og da politiet kom til stedet, begynte de maskerte ungdommene å kaste stein mot politiet.

Politisjef i området, Jörgen Karlsson, fortalte Dagbladet tidligere i dag at det er store skader.

- Det var åtte utendørs bilbranner, i tillegg ble et garasjeanlegg påtent, og et ukjent antall biler ble skadd i denne brannen. I tillegg er det anmeldt fire tilfeller av forsøk på mordbrann, det er mange knuste ruter og mye knust glass som ligger rundt her, fortalte Karlsson.

I tillegg ble Husbygårdskolan påtent og totalt 50 mennesker måtte evakueres.

Husby-beboere trekker fram en politiaksjon forrige mandag som årsaken til opptøyene. Politiet rykket ut til en leilighet der en 69 år gammel mann hadde forskanset seg etter å ha oppført seg truende med en machete. Han ble skutt og drept under pågripelsen.

- Det stemmer at det brant i biler, for etter det som hendte på mandag, da en 69 år gammel mann ble skutt og drept av politiet, har man villet stille politiet til ansvar. Man har ringt og holdt demonstrasjoner, men det er åpenbart at det ikke finnes andre kanaler enn dette, sier en person Sveriges Radio har snakket med.

Politiet kritiseres Flere Husby-beboere mener også at politiet oppførte seg unødvendig brutalt under nattas opptøyer.

- Når vi hadde sendt hjem om lag 30 ungdommer, mente politiet at vi hadde gjort en dårlig jobb. To av mine kolleger ble slått med batonger, sier Daniel Ghirmai, som er lokalt ansatt i kommunen, ifølge NTB.

<strong>TENTE PÅ BILER:</strong> Ifølge politisjef i området, Jörgen Karlsson, var det totalt åtte bilbranner i Husby i natt, i tillegg til at et helt garasjeanlegg ble påtent. Skadeomfanget er uoversiktlig. Foto: Expressen
TENTE PÅ BILER: Ifølge politisjef i området, Jörgen Karlsson, var det totalt åtte bilbranner i Husby i natt, i tillegg til at et helt garasjeanlegg ble påtent. Skadeomfanget er uoversiktlig. Foto: Expressen Vis mer

På en pressekonferanse om opptøyene i Husby, arrangert av ungdomsorganisasjonen Megafon i kveld, hevdet Ghirmai at politiet blant annet kalte folk for «aper og negre».

- De spurte også om vi ikke hadde hunder i våre hjemland, fordi noen av mine kollegaer ble redde for politiets enorme hunder, sa Ghimani.

Quena Soruco i ungdomsorganisasjonen Megafon kritiserte også politiet.

- Hvem ringer man når det er politiet som angriper? Jeg aner ikke, sa hun på pressekonferansen.

Advarer mot politidrap Politiet på sin side forsøker å slå alarm om utviklingen i området.

En politiansatt i Stockholm sier til svenske Aftonbladet at de har store problemer med ungdomsgjenger i området, som nærmest leter etter en unnskyldning for å angripe politiet:

- Folk har ingen anelse om hvor alvorlig dette er, men det har vært så mange henvendelser det siste året at jeg er overbevist om at dette kommer til å ende med at en politibetjent blir drept. Det neste politidrapet i Sverige kommer til å skje her.

Dagbladet ser seg dessverre nødt å stenge kommentarfeltet på grunn av sjikane og rasistiske ytringer.

<strong>KASTET STEIN:</strong> 40-50 ungdommer var involvert i bilbrannene og kastet stein på politiet. I kveld har politiet økt beredskapen. Foto: Johan Nilsson / NTB Scanpix
KASTET STEIN: 40-50 ungdommer var involvert i bilbrannene og kastet stein på politiet. I kveld har politiet økt beredskapen. Foto: Johan Nilsson / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer