Her beklager kronprinsen utleien som var i strid med lovverket, og forsvarer seg mot kritikken for elitedyrking

Kronprinsen samler unge lovende i Ålesund for å diskutere drivkraft og hva som beveger nasjoner framover.

SVARER: Kronprins Haakon svarer på elitekritikken. Video: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): Et vindstille Sunnmøre i sol omkranser kronprins Haakon og hans hoff, som er i Ålesund i forbindelse med kongehusets årlige SIKT-konferanse.

Konferansen samler unge mennesker i betydningsfulle posisjoner for å diskutere framtidas Norge. Temaet kronprinsen har valgt i år er «drivkraft»:

«Hva er det som driver oss? Hva beveger verden og nasjoner framover? Hvem flytter meninger og masser?», spørres det på konferansens hjemmesider.

SIKT ble kalt «nettverksbygging for eliten, organisert av Hans Kongelige Høyhet», av Bergens tidenes kommentar Mathias Fischer forrige uke. Fischer deltok selv på samlingen i fjor

I formiddag leverte kronprins Haakon et engasjert forsvar mot den tilbakevendende kritikken.

- Jeg tror at å samle mennesker er viktig, og det gjør vi på mange forskjellige måter, begynte kronprinsen, og nevnte gjestebud i hans bolig på Skaugum i Asker og middager på Slottet som eksempler.

- En måte vi har jobbet på

«Dette er problematisk fordi kronprinsen tar en rolle i å etablere nettverk mellom folk høyt i makthierarkiet. Han plasserer seg i sentrum av eliten.», skrev Fischer videre i artikkelen, med tittelen «Tronarvingens dårlige jobbsøknad».

- Det å samle mennesker har vært en måte som vi har jobbet på i kongehuset i mange år, og SIKT er på en måte en videreføring av det, sier kronprins Haakon til Dagbladet og fremmøtt presse på Skansenkaia i Ålesund.

- Hva vil du si til at de dere samler stort sett er eliten?

- Du må se det i sammenheng med de andre tingene, for det er ikke slik at det bare er det vi gjør, sa kronprinsen og nevnte også arbeidet for ungdom gjennom Kronprinsparets fond.

- Er nettverksbygging blant eliten den egentlige drivkraften bak konferansen?

- Dette er en gruppe mennesker som vil bidra med noe bra, så jeg er ikke enig i premisset for spørsmålet ditt, sa kronprinsen.

Kritikk

Kronprinsen er i Ålesund som representant for et kongehus som det siste halvåret har fått kritikk.

Da Dagbladet skrev at penger bevilget til offentlige formål midler i stedet har gått til private formål - som drift av private eiendommer - vakte det sterke reaksjoner blant medlemmer i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Dagbladet har også skrevet om hvordan utgifter til private feiringer og fester har blitt dekket over hoffets budsjetter.

- Beklager

Nylig avdekket Dagbladet hvordan kronprins Haakon tok i bruk og leide ut fem boliger på Skaugum i strid med plan- og bygningsloven på det private markedet. Da valgte Asker kommune og brannvesenet å dra på tilsyn. I kronprinsens utleieboliger avdekket de i tillegg flere brudd på brann- og sikkerhetskrav i plan- og bygningslovverket.

- Det beklager jeg. Vi har tatt tak i det og nå er alt på stell. Vi har fått midlertidig tillatelse og nå er alt lovlig, sier kronprinsen til Dagbladet.

Kronprinsen tjente totalt 1,4 millioner kroner helt privat og skattefritt på utleie av 11 boliger på Skaugum i fjor. Disse boligene ble blant annet vedlikeholdt av hoffet, på skattebetalernes regning.

Kronprinsen bruker en halv million av penger bevilget til staben hans av Stortinget, for å arrangere konferansen i Ålesund.

Dagbladet spurte kronprinsen om hvorfor deler av SIKT-konferansen er lukket, men Slottets informasjonssjef Marianne Hagen grep inn og stoppet kronprinsen fra å svare på spørsmålet.

- Unnskyld meg. Nå må vi si tusen takk, for nå sitter en ny gjeng og venter på kronprinsen, sa Hagen.