Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

London-terroren

Her ber han foran et ekstremistflagg i en TV-dokumentar. Snaue to år seinere står 27-åringen bak terroren i London

Medvirket i dokumentar om radikal islamisme. 

I DOKUMENTAR: Den ene London-terroristen som ble skutt og drept av politiet etter angrepene i London 3. juni, Khuram Shazad Butt, var med i Channel 4-dokumentaren «The Jihadis Next Door», som kom ut i fjor. Se klipp fra den her. Video: Channel 4/ AP DV / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Britisk politi offentliggjorde mandag navnene på to av de tre terroristene som de mener sto bak terrorangrepet i London lørdag kveld. Politiet har identifisert dem som Khuram Shazad Butt (27) og Rachid Redouane (30).

Khuram Shazad Butt var en britisk statsborger født i Pakistan, som var kjent av britisk etterretning fra før, men det var ikke bevis for at han skulle ha planlagt noe angrep, ifølge politiet. Rachid Redouane var angivelig marokkansk og libysk statsborger, og skal ha vært ukjent for politiet. Begge to skal ha bakgrunn fra forstaden Barking i Øst-London.

IDENTIFISERT: Khuram Shazad Butt (til venstre) og Rachid Redouane er navngitt som to av de tre terroristene som sto bak angrepet i London lørdag kveld, ifølge britisk politi. Foto: Metrolpolian Police
IDENTIFISERT: Khuram Shazad Butt (til venstre) og Rachid Redouane er navngitt som to av de tre terroristene som sto bak angrepet i London lørdag kveld, ifølge britisk politi. Foto: Metrolpolian Police Vis mer

De tre terroristene som politiet mener sto bak London-terroren, ble skutt og drept åtte minutter etter at angrepet startet. Den tredje antatte gjerningsmannens identitet er ennå ikke offentliggjort.

Ber i dokumentar

Foreløpig har det kommet få opplysninger om de to identifiserte mennene som politiet mener står bak London-terroren, men det ble raskt kjent at Khuram Shazad Butt var med i TV-dokumentaren «The Jihadist Next Door». Dokumentaren ble sendt på Channel 4 i januar 2016, og handler radikal islamisme i England.

I dokumentaren blir man kjent med det radikale islamistiske miljøet i London. I to år fulgte regissøren Jamie Roberts radikale islamister, og blant dem som er med i filmen er Khuram Shazad Butt.

Han har en liten rolle i dokumentaren, og blir filmet mens han ber i en park sammen med flere andre. I klippet tar han blant annet fram et svart ekstremistflagg, som blir brukt under bønnen.

Se klipp fra dokumentaren øverst i saken.

Butt skal ha vært tilhenger av den forbudte islamistgruppen al-Muhajiroun, som senest forrige måned forsøkte å overtale folk i London om å ikke ta del i det britiske valget, skriver The Guardian.

Naboer som The Independent har snakket med, forteller at Butt var tobarnsfar og en ivrig fan av det engelske fotballaget Arsenal. De beskriver han som en hyggelig og høflig mann, men forteller at flere reagerte på at han den siste tiden fikk stadig mer ekstreme holdninger, skriver avisa.

En tidligere venn av Butt, skal også ha kontaktet myndighetene og fortalt at han var bekymret for de ekstreme holdningene hans, ifølge BBC.

- Mye kjærlighet i miljøet

Den norske dokumentarfilmskaperen Adel Khan Farooq, har laget en lignende dokumentar om radikal islamisme i Norge, sammen med regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen. I filmen «Den norske islamisten», blir man godt kjent med den omstridte Ubaydullah Hussain, og islamistmiljøet i og rundt den mye omtalte Profetens Ummah. Deler av filmmaterialet har vært gjennom Høyesterett, fordi PST konfiskerte det, men det ble til slutt frigitt etter at PST tapte saken i 2015.

Adel Khan Farooq har ikke sett dokumentaren «The Jihadist Next Door», som Butt var med i, men forteller at han selv brukte mye tid på å bygge opp tillit til personene som var med i hans dokumentar.

- Jeg kan bare ta utgangspunkt i de personene som jeg ble kjent med og fikk lov til å filme. Det var mye kjærlighet mellom personene i deres miljø, sier Farooq til Dagbladet.

Mener alle har et ansvar

Han mener alle har et ansvar for å forhindre at personer mangler tilhørighet, ikke føler seg inkludert og faller utenfor samfunnet, som han mener er tilfellet for mange av dem som oppsøker ekstreme miljøer.

- Jeg kan ikke uttale meg om terroristene i London, men ifølge politiet var jo dette personer som er født og oppvokst i landet. Jeg synes det er helt forferdelig at ungdommer som er født og oppvokst i landet begår terror, og vi må gjøre det vi kan for å forhindre at det skjer, sier dokumentarfilmskaperen.

Adel Khan Farooq har tidligere vært ansatt som journalist i Dagbladets nyhetsavdeling.

ISLAMISTEN: Ikke lenge etter dette bildet er tatt setter 18 år gamle «Peter» og Ubaydullah Hussain seg bilen for å kjøre til Sverige. 18-åringen er på vei for å slutte seg til IS i Syria, men arresteres. Ubaydullah Hussain, talsperson for Profetens Ummah, lot et filmteam følge seg over lengre tid. Det har resultert i en unik dokumentar om norske i... Vis mer

IS hevder å stå bak

Sju personer ble drept og 48 skadd da tre gjerningsmenn kjørte ned en folkemengde med en varebil på London Bridge lørdag kveld, før de etterpå angrep tilfeldige mennesker med kniv i området Borough Market.

IS hevder de står bak London-terroren. Påstanden fra IS ble framsatt gjennom Amaq, et av terrorgruppas mange propagandaorganer, søndag kveld - 24 timer etter angrepet - og er ikke bekreftet. IS hevder angrepet ble gjennomført av deres terrorister.

Utspillet fra IS kom etter at London-politiet meldte at tolv personer er arrestert i forbindelse med angrepet. Dette inkluderer syv kvinner mellom 19 og 60 år, samt fem menn i aldersgruppen mellom 27 og 55. Blant disse er en mann på 55 som ble sluppet fri uten å bli siktet for lovbrudd. Samtlige pågripelser ble gjort i forstadsbyen Barking.

Hele Norges coronakart