Her ber LO-lederen om internasjonal boikott av Israel

Foran 1 200 fagforeningsledere fra hele verden gikk LO-leder Hans-Christian Gabrielsen på talerstolen og ba om støtte til kravet om å boikotte Israel.

VIL BOIKOTTE: LO-leder Hans Christian Gabrielsen tok til orde for internasjonal boikott av Israel under årskonferansen til verdens største sammenslutning av fagorganisasjoner, ITUC, i København. Foto: Linda Reinholdtsen/LO
VIL BOIKOTTE: LO-leder Hans Christian Gabrielsen tok til orde for internasjonal boikott av Israel under årskonferansen til verdens største sammenslutning av fagorganisasjoner, ITUC, i København. Foto: Linda Reinholdtsen/LO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Dialog og resolusjoner har ikke hatt noen virkning. Derfor konkluderte LO-kongressen i 2017 med at vi nå må bevege oss mot en internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel, sa Gabrielsen i innlegget sitt under ITUC-konferansen i København tirsdag.

ITUC eller International Trade Union Confederation er verdens største sammenslutning av fagorganisasjoner og representerer rundt 200 millioner arbeidere i mer enn 160 land.

- LO har i mange år jobbet tett sammen med den palestinske fagbevegelsen i solidaritet med det palestinske folk. Brødre og søstre, den politiske, økonomiske og humanitære situasjonen er alvorlig, sa Gabrielsen.

Liten støtte

Kravet om internasjonal boikott fikk beskjeden støtte under konferansen, og det later ikke til at forslaget vil bli vedtatt når det kommer opp til votering på fredag. Marcus Strohmeier i ÖGB, østerriksk LO, sa de ble sjokkerte da de fikk høre om vedtaket som LO-kongressen fattet i fjor, skriver frifagbevegelse.no.

- Vi mener at en boikott vil føre til en radikalisering av situasjonen. Norsk LO er våre venner, men i denne saken kan vi ikke følge forslaget, sa Strohmeier ifølge nettstedet.

Etter det Dagbladet blir opplyst advarte også ITUCs generalsekretær Sharan Burrows mot boikottforslaget fra LO.

Nederlag

Det vakte sterke reaksjoner, ikke minst fra den israelske ambassaden, da LO-kongressen i fjor skjerpet kravet om boikott. Inntil da hadde LO bare gått inn for boikott av varer fra israelske bosettinger og industrisonene på Vestbredden.

Vedtaket skjedde under Gabrielsens første dag på jobben som ny LO-leder og var et sviende nederlag for ham personlig. Han advarte nemlig mot følgene av en internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott.

- Dette vil ramme palestinske arbeidere og palestinsk fagbevegelse, sa Gabrielsen.

El- og IT-forbundets leder Jan Olav Andersen var blant dem som tok til orde for å støtte forslaget - som ble vedtatt med 193 mot 117 stemmer.

- Nok er nok. Dette er en oppfølging av tidligere diskusjoner i LO, der vi har avstått fra å vedta boikott og i stedet stilt en rekke velmenende krav – uten at det har hjulpet, sa Andersen den gang.

- En vekker

Vedtaket på LO-kongressen ble blankt avvist av flere partier, også av Arbeiderpartiet. Men Frps utenrikspolitiske talsperson Christian Tybring-Gjedde viser til at LO har tre plasser i Aps sentralstyre og slår fast at Gabrielsens utspill bør være en «vekker for alle som støtter Israels rett til å forsvare seg».

- I en region der mennesker slaktes ned og drives på flukt, er det dette landet man fordømmer. Det er så man ikke tror det, sier han til Dagbladet.

- Israel er et demokrati, med en åpen økonomi, pressefrihet og ytringsfrihet, i motsetning til mange omkringliggende land, fortsetter Tybring-Gjedde.

Også KrFs Hans Fredrik Grøvan er sterkt kritisk til LOs forslag.

- Handelsboikott av Israel er ikke noe godt bidrag til dialog, forståelse og en fredelig utvikling i Midtøsten. Å rette boikottvåpenet mot en demokratisk rettsstat med fri presse i en region full av verstingstater når det gjelder menneskerettigheter og demokrati, er dypt urettferdig, sier Grøvan.

Under LO-kongressen i fjor kom den israelske ambassaden med en skarp uttalelse om vedtaket og slo fast at det ville føre til økende mistillit og spenning.

– Denne umoralske resolusjonen gjenspeiler dypt rotfestede, partiske, diskriminerende og dobbeltmoralske holdninger mot den jødiske staten. Det ser ut til å være en Israel-besettelse innen fagforbund, særlig LO, framholdt ambassaden.

- Dummet seg ut

Organisasjonen Med Israel For Fred (MIFF) mener LO har «dummet seg ut for en hel fagorganisert verden».

- LO må innse at deres antiisraelske politikk er ekstrem, skriver daglig leder i MIFF Conrad Myrland på egne nettsider.

LO viser til andre nestleder Roger Haga Heimli for kommentarer til Gabrielsens innlegg under ITUC-konferansen.

FØLGER OPP: Det bør ikke overraske at vi følger opp egne kongressvedtak, sier LO-nestleder Roger Haga Heimli. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FØLGER OPP: Det bør ikke overraske at vi følger opp egne kongressvedtak, sier LO-nestleder Roger Haga Heimli. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Det bør ikke overraske noen at vi følger opp egne kongressvedtak. Det sier at en boikott må til for å få hevet blokaden og bedret levekårene for folket og arbeiderne i de palestinske områdene., sier han til Dagbladet.

På spørsmål om han mener det er like greit at forslaget ikke ser ut til å få flertall, all den tid LOs leder selv er motstander av en internasjonal boikott, svarer Heimli som følger:

- Vi har et kongressvedtak som sier at vi skal jobbe for internasjonal boikott, og det har vi tatt seriøst. Vi håper på flertall, men det ser ikke slik ut foreløpig, sier han.

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer