Norwegians konkurrenter frir til Donald Trump

Her ber pilotene president Trump om hjelp mot Norwegian

Ber presidenten trekke tilbake Norwegians omstridte USA-lisens.

DEMONSTRERTE FORAN DET HVITE HUS: Pilotfagforeningenes slagord «Make U.S. aviation great again» er en lett gjenkjennelig omskrivning av Donald Trumps slagord «Make America great again». Her demonstrerer de foran Det hvite hus på tirsdag. Foto:  SWAPA
DEMONSTRERTE FORAN DET HVITE HUS: Pilotfagforeningenes slagord «Make U.S. aviation great again» er en lett gjenkjennelig omskrivning av Donald Trumps slagord «Make America great again». Her demonstrerer de foran Det hvite hus på tirsdag. Foto:  SWAPAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag protesterte 140 amerikanske fagorganiserte piloter og kabinansatte mot det norske flyselskapet Norwegian foran Det hvite hus, melder Dallas News.

De mener striden med Norwegian er en ypperlig anledning for Trump til å gjøre alvor av sine valgløfter om å redde amerikanske arbeidsplasser.

- Hvis vi bare greier å komme gjennom all støyen, er denne saken en vinnersak for presidenten og amerikanske arbeidere, sier Chip Hancock, en av lederne i pilotfagforeningen i Southwest Airlines (SWAPA), ifølge Dallas News.

- Nekt Norwegian

Demonstrantenes slagord «Make U.S. aviation great again» er en lett gjenkjennelig omskrivning av Trumps slagord «Make America great again».

Bildene fra foran Det hvite hus viser også slagord som «Gjør det godt igjen» og «Nekt NAI».

NAI er en forkorting for Norwegians irske datterselskap Norwegian Air International. Det var dette selskapet som i desember i fjor, helt mot slutten av Barack Obamas presidentperiode, fikk en like etterlengtet som omstridt lisens til å fly mellom Europa og USA.

Denne lisensen vil fagforeninger i flyselskapene South West og NetJets nå ha Trump til å trekke tilbake.

Frir til Trump

I sine anstrengelser for å få lisensen kansellert, har pilotfagforeningene i South West og NetJets i ukevis fridd til Trump og hans folk.

«Beslutningen (om å gi NAI lisens, red. anm.) er bare enda en mislykket handelsavtale fra Obama-administrasjonen, og gir utenlandske selskaper en urettferdig fordel over amerikanske selskaper», sa SWAPAs president Jon Weaks i en pressemelding 12. januar.

Han ga uttrykk for at det bare er Trump som har makt til å omgjøre den «hodeløse» beslutningen før den får effekt den 29. januar.

Slik Dagbladet nylig skrev, har en rekke fagforeninger saksøkt Obama-administrasjonen for å ha gitt NAI tillatelsen.

Fram til nå har Norwegians USA-flygninger vært utført med tillatelsen til det norske morselskapet Norwegian Air Shuttle.

APPELLERER TIL TRUMP: De amerikanske pilotfagforeningene SWAPA og NJASAP mener de har en sammenfallende agenda med USAs president. Foto: SWAPA
APPELLERER TIL TRUMP: De amerikanske pilotfagforeningene SWAPA og NJASAP mener de har en sammenfallende agenda med USAs president. Foto: SWAPA Vis mer

Norwegian: - Tar det med stor ro

Mens fagforeningene mener NAIs lisens setter titusenvis av amerikanske arbeidsplasser i fare, kunne ikke Norwegians kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen ha vært mer uenig.

«Det er ikke første gang konkurrentenes fagforeninger demonstrerer mot Norwegian, våre lave priser og amerikanske ansatte, så dette tar vi med stor ro. EU-selskapet vårt har fått flytillatelse og kommer til å fortsette å skape amerikanske arbeidsplasser, bringe hundretusener av turister til USA og sørge for at amerikanerne har råd til å fly til Europa, innen utgangen av året vil Norwegian ha over tusen amerikanske kolleger, både kabinpersonale og piloter», skriver han til Dagbladet.

IKKE FØRSTE GANG: - Det er ikke første gang konkurrentenes fagforeninger demonstrerer mot Norwegian, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen. Foto: Halvor Solhjem Njerve, Aftenposten  
IKKE FØRSTE GANG: - Det er ikke første gang konkurrentenes fagforeninger demonstrerer mot Norwegian, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen. Foto: Halvor Solhjem Njerve, Aftenposten   Vis mer

Trumps mantra

- Vi ser fram til at han (Trump, red. anm.) ser på denne saken og på mantraet han gikk til valg på, å ta vare på den amerikanske arbeideren og amerikanske jobber, sier Mike Panebianco, visepresident i Southwest Airlines Pilots’ Association, i Dallas News.

Han og hans fagforeningskolleger frykter at NAIs lisens skal dra med seg bruk av mannskaper fra lavkostland, dårligere lønninger og såkalte «bekvemmelighetsflagg» innen luftfarten, slik det har skjedd i shippingnæringen.

Selv om Norwegian bruker asiatiske mannskaper på en del av sine flygninger, lovet Norwegian-sjef Bjørn Kjos i 2015 det amerikanske Transportdepartementet ikke å bruke mannskaper fra land utenfor USA og Europa på NAIs flygninger til og fra USA.

HUSKER DU: Dette er noen av øyeblikkene Donald Trump har dukket opp på TV-skjermen. Video: NBC / Universal Pictures / Twentieth Century Fox / WWE Vis mer