Trump i Saudi-Arabia

Her ber USAs utenriksminister Iran respektere ytringsfriheten - mens hans saudiarabiske kollega lytter

Nevnte ikke Saudi-Arabias brudd på ytringsfriheten.

YTRINGSFRIHETS-TALSMANN: - Vi håper også at han gjenreiser iranernes rettigheter, til ytringsfrihet, til organisasjonsfrihet, slik at iranerne kan leve det livet de fortjener, sa USAs utenriksminister Rex Tillerson idag om Irans gjenvalgte president. Uttalelsen kom under en pressekonferanse sammen med Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir (t.h). Foto: AFP/Fayez Nureldine
YTRINGSFRIHETS-TALSMANN: - Vi håper også at han gjenreiser iranernes rettigheter, til ytringsfrihet, til organisasjonsfrihet, slik at iranerne kan leve det livet de fortjener, sa USAs utenriksminister Rex Tillerson idag om Irans gjenvalgte president. Uttalelsen kom under en pressekonferanse sammen med Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir (t.h). Foto: AFP/Fayez Nureldine Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Med FBIs Russland-etterforskning som en mørk sky over seg, begynte president Donald Trump lørdag sin ukelange Midt-Østen- og Europa-rundreise i Saudi-Arabia.

Mens mange fryktet nye diplomatiske skandaler, var Trumps utenriksminister Rex Tillerson svært nøye med hvilke tær han tråkket på.

Iran-kritikk

Under en pressekonferanse i Riyadh på åpningsdagen gjorde han det klart at USA ønsker seg mer ytringsfrihet - ikke av sunnimuslimske Saudi-Arabia, men av landets erkefiende, sjiamuslimske Iran.

Da Tillerson fikk spørsmål omkring gjenvalget av Irans president Hassan Rouhani, sa han først at han håpet Iran ville slutte med terrorfinansiering.

Så kom han inn på temaet ytringsfrihet.

- Vi håper også at han gjenreiser iranernes rettigheter, til ytringsfrihet, til organisasjonsfrihet, slik at iranerne kan leve det livet de fortjener, sa Tillerson ifølge Reuters og flere andre medier.

Bare få skritt unna sto Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir.

Ifølge flere medier, som Times of Israel, ba han ikke al-Jubeir om tilsvarende forbedringer.

1000 piskeslag

Men heller ikke Saudi-Arabia har noen plettfri historikk, verken når det gjelder terrorfinansiering eller ytringsfrihet - noe som tidligere har bekymret også USA.

Så sent som denne måneden sendte Amnesty International et brev til Canadas statsminister Justin Trudeau, og ba ham intensivere innsatsen for å få bloggeren Raif Badawi satt fri.

Det er en av en lang rekke saker hvor Saudi-Arabia har måttet tåle et kritisk søkelys for menneskerettighetsbrudd og grusomme straffer - blant annet halshogginger og steining.

I brevet skriver Amnesty at Badawi soner en dom på ti års fengsel og 1000 piskeslag - femti per gang - og at piskingen første gang ble utført i 2015.

Grunnen er ifølge Amnesty bloggingen og at han har stimulert til «åpen debatt om menneskerettigheter, likhet og andre viktige sosiale temaer.»

Myndighetene har anklaget ham for å «fornærme islam».

Mektig delegasjon

Men idag var det andre temaer som fylte agendaen, både for Tillerson og for hans sjef president Donald Trump.

Presidentens kone Melania er også med i den svært topptunge amerikanske delegasjonen, hvor det lørdag var åpningsseremonier og store festligheter.

Også Trumps datter Ivanka er med, hennes ektemann og presidentrådgiver Jared Kushner, seniorrådgiver Steve Bannon, den økonomiske sjefsrådgiveren Gary Cohn og altså utenriksminister Rex Tillerson.

STRATEGISK: Mens skandaleoppslagene om president Donald Trump florerer hjemme i USA, er presidenten selv på statsbesøk i Saudi-Arabia. I kveld signerte han og kong Salman bin Abdulaziz al-Saud en våpenavtale og flere andre avtaler under en seremoni ved det kongelige palasset i Riyadh.  Ifølge Saudi-Arabias utenriksminister har avtalene  en samlet verdi på over 380 milliarder dollar. Foto: AFP/Saudi Royal Palace / Bandar Al-Jaloud
STRATEGISK: Mens skandaleoppslagene om president Donald Trump florerer hjemme i USA, er presidenten selv på statsbesøk i Saudi-Arabia. I kveld signerte han og kong Salman bin Abdulaziz al-Saud en våpenavtale og flere andre avtaler under en seremoni ved det kongelige palasset i Riyadh. Ifølge Saudi-Arabias utenriksminister har avtalene en samlet verdi på over 380 milliarder dollar. Foto: AFP/Saudi Royal Palace / Bandar Al-Jaloud Vis mer

Våpen-milliardavtale

Under en signeringsseremoni lørdag kveld har Trump og kong Salman bin Abdulaziz al-Saud skrevet under flere strategiske avtaler, blant annet en om våpen og forsvarsmateriell verdt 110 milliarder dollar - drøyt 900 milliarder kroner.

Ifølge CNN er det Trumps svigersønn Jared Kushner som har meklet fram denne avtalen.

Presidenten har tidligere lørdag møtt kong Salman bin Abdulaziz al-Saud, og mottatt en orden i det kongelige palasset i Riyadh.

Senere under den ukelange reisen skal Trump besøke Israel, Belgia, Italia og Vatikanstaten, i det som mange analytikere beskriver som et svært krevende og ambisiøst program.

Nye skandale-oppslag

Hjemme i USA holder mange pusten, i frykt for en ny diplomatisk blunder fra presidenten.

Heller ikke de siste dagene har Trump vært forskånet fra de mange lekkasjesakene som i ukevis har omgitt presidenten og hans medarbeideres forhold til FBIs Russland-etterforskning.

FBI etterforsker Russlands innblanding i det amerikanske presidentvalget, inkludert mistankene om at presidentens medarbeidere har samarbeidet med russerne.

Fredag kveld, kort etter at president Trump og kona hadde satt seg på flyet, skrev New York Times at han i et møte med russernes utenriksminister Sergej Lavrov den 10. mai kalte den sparkede FBI-sjefen James Comey for en «skrulling

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer