Her berges både bil og bestemor

Været går amok over store deler av Europa. Flere land er rammet av styrtregn, jordras og oversvømmelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Sveits førte rekordregn til jordras og oversvømmelser.

Veiforbindelser ble kuttet. Elver gikk over sine bredder og oversvømte flere landsbyer. Tog måtte stoppe og hundrevis av mennesker evakueres. Innsjøer og elver fortsetter å stige.

I går mistet tre personer livet. Søndag ble to brannmenn drept av et jordras.

Kjempet forgjeves

I Østerrike kjempet i går frivillige og brannmannskaper en desperat kamp for å hindre oversvømmelse av Innsbruck, hovedstaden i Tyrol. Hundrevis av mennesker måtte evakueres og hjelpes.

Et helikopter klarte så vidt å redde en 72 år gammel kvinne som satt fast i en bil som var i ferd med å bli slukt av vannet. I Sør-Tyskland måtte soldater evakuere folk fra landsbyene Kempten og Eschenlohe etter at demninger brast og vannet flommet inn i gatene.

Ekstrem sommer

I den kjente ferie- og skiidrettsbyen Garmisch-Partenkirchen rant i går kveld vannet inn i gatene og ned i kjellere.

 HELIKOPTERREDNING:  Mens den 72 år gamle kvinnen satt i bilen sin, ble kjøretøyet heist opp fra de frådende vannmassene i elva Lavant i det sørlige Østerrike. Kvinnen var i sjokk etter den dramatiske hendelsen, men fikk ingen fysiske skader. Foto: Scanpix
HELIKOPTERREDNING: Mens den 72 år gamle kvinnen satt i bilen sin, ble kjøretøyet heist opp fra de frådende vannmassene i elva Lavant i det sørlige Østerrike. Kvinnen var i sjokk etter den dramatiske hendelsen, men fikk ingen fysiske skader. Foto: Scanpix Vis mer

I grenseområdet mellom Kroatia og Slovenia ble det i går rapportert om oversvømmelser og veier som var vasket vekk. Og nye stormer over Bulgaria oversvømte en rekke landsbyer og førte til et dødsfall i går.

Dette landet har vært rammet av ekstremt uvær i hele sommer, 24 mennesker er omkommet siden juni og over 14 000 er blitt hjemløse.I Romania har 18 mennesker mistet livet på grunn av uværet som har herjet landet i over ei uke og mer enn 5000 hjem er blitt ødelagt.

WWF-advarsel

Det voldsomme regnet har nok en gang rettet søkelyset mot hvordan elvene er regulert i landene i Europa.

World Wildlife Fund (WWF) sa i går at det som nå skjer i Sveits er nok et bevis på at elvene ikke har nok plass. De bygges inn, og når de går over sine bredder svømmer vannet bare over asfalt og betong eller over jordbruksområder som ikke klarer å absorbere vannmassene.

-  Det haster nå å gi elvene i Europa mer plass. Den globale oppvarmingen fortsetter, og de europeiske landene må regne med at ekstreme regnstormer vil komme både regelmessig og hyppig, mener WWF.

HÅPLØST: Denne sveitsiske kvinnen gjør et fortvilt forsøk på å fjerne vannmassene med ei bøtte.
BIKKJEVÆR: Politi- og brannmenn evakuerer en kvinne og hennes dachs i den sveitsiske byen Bern.
EVAKUERING: Politifolk jobber på spreng for å sikre flomvollene i Østerrike og det sørlige Tyskland
MALERISK: Fjellet Pindo de Carnota i det nordvestlige Spania står i flammer.