Her berges svensken fra 50-metersstupet

Turgåeren skled på ryggen ned fjellsida før han ble sittende fast på ei fjellhylle. Ble reddet av 330-skvadronen og Hovedredningssentralen, som filmet aksjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): — Han tok feil veivalg og mistet stien sin. Ruta nedover ble for bratt. Det var bra han stoppet, ellers kunne det gått mye verre, sier fartøyssjef Erland Karlsen til Dagbladet.

Ved 17-tida i går ettermiddag rykket han og mannskapet hans ut under en redningsaksjon i regi av Hovedredningssentralen (HRS) og Forsvarets 330-skvadron ved Søreide i Sogn.

En svensk turgåer i 20-åra sto fast på ei fjellhylle og kom verken opp eller ned.

— Mannen hadde vært på tur til en støl, men slet med å finne veien ned til bygda igjen. Han hadde ikke gode nok klær eller godt nok utstyr, og hadde sklidd en del nedover på ryggen.

640 meter over havet Under hylla svensken ble fanget på, var et stup på 50 meter, som endte i en bratt skråning. Han måtte heises ut fra fjellhylla med et Sea King Redningshelikopter fra 330-skvadronen.

Svensken befant seg 640 meter over havet da han ble reddet.

— Han var uskadd og i fin form etterpå, og takket oss utallige ganger. Alle blir oppspilte etter å ha blitt heist ut på denne måten, men han skjønte at han hadde gjort noen feilvalg.

Fire aksjoner på tre dager Redningsaksjonen ved Søreide er fartøyssjef Karlsens fjerde på tre dager.

STUPBRATT: Svensken ble sittende fast på ei fjellhylle rett ved et stup på 50 meter. Foto: CHARLOTTE FØRDE
STUPBRATT: Svensken ble sittende fast på ei fjellhylle rett ved et stup på 50 meter. Foto: CHARLOTTE FØRDE Vis mer

— Det litt høysesong for denne typen oppdrag nå, og mange som trenger assistanse.

Han har gode råd til fjellfolk som skulle være uheldige med veivalget og plutselig befinne seg i uforutsette situasjoner.

— Pass på at du er kledd og utstyrt etter forholdene, og ta høyde for at ting kan skje.

TAKKNEMLIG: Den svenske turgåeren, som nylig skal være innflyttet til området, takket sine redningsmenn gjentatte ganger etter aksjonen. Foto: CHARLOTTE FØRDE
TAKKNEMLIG: Den svenske turgåeren, som nylig skal være innflyttet til området, takket sine redningsmenn gjentatte ganger etter aksjonen. Foto: CHARLOTTE FØRDE Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer