BESKYTTENDE MUR: På dette bildet tatt i dag i kommunen Sant Julia de Ramis i Girona danner lokale brannmenn en beskyttende mur utenfor en valgstasjon i folkeavstemningen om Katalonias uavhengighet. Spanias regjering har erklært avstemningen ulovlig. Foto: Reuters/Juan Medina
BESKYTTENDE MUR: På dette bildet tatt i dag i kommunen Sant Julia de Ramis i Girona danner lokale brannmenn en beskyttende mur utenfor en valgstasjon i folkeavstemningen om Katalonias uavhengighet. Spanias regjering har erklært avstemningen ulovlig. Foto: Reuters/Juan MedinaVis mer

Barcelonas ordfører: Over 460 skadde i dagens folkeavstemning

Her beskytter brann­menn katalanske velgere mot spansk politi

Lokale brannmenn har aktivt valgt side i striden om en folkeavstemning om Catalonias uavhengighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bildet over, fra nyhetsbyrået Reuters, er ikke det eneste som illustrerer at brannmenn i Catalonia aktivt har valgt side, og beskytter dagens folkeavstemning om uavhengighet - selv om Spanias regjering har erklært den ulovlig.

Ifølge nyhetsmediet dBalears støtter Barcelonas brannvesen avstemningen, og har annonsert at 400 brannmenn ville bidra for å holde avstemningslokalene åpne.

Enkelte bilder viser at det ikke bare oppsto en konfrontasjon, men at politiet faktisk slo og angrep brannfolkene.

Under demonstrasjonene som har vært i forkant av dagens avstemning har de karakteristiske gule hjelmene vært å se blant annet i menneskemengden foran Tribunal Superior de Justica de Cataluña i sentrum av Barcelona.

Den spanske storavisa El Pais skrev torsdag at Barcelonas brannvesen har stilt seg til disposisjon for den katalanske nasjonalforsamlingen for å forme «et sikkerhetsbånd som garanterer den fredelige gjennomføringen av arrangementene».

For dette har brannfolkene fått mye ros i sosiale medier, skriver britiske Independent.

«Takk til branmennene for å beskytte det katalanske folket fra politiet» skriver for eksempel signaturen Lagarder Activista i en tweet med en video som viser konfrontasjonen mellom lokale brannmenn og spansk politi.

Dette har likevel ikke hindret utbredt vold under dagens avstemning, med konfrontasjoner mellom folk som vil stemme og spansk politi som hindrer dem i å gjøre det. Politiet har blant annet, ifølge en rekke medier, avfyrt gummikuler.

En talsperson for den katalanske regjeringen, Jordi Turull, skrev i en tweet tidligere i dag at 337 demonstranter da var skadet som følge av opptøyene.

Nå har Barcelonas ordfører Ada Colau meldt på twitter at over 460 personer er skadde. Hun krever en «øyeblikkelig slutt» på politiets aksjoner mot den «forsvarsløse befolkningen».

En rekke bilder og videoer viser også at deltakere i den omstridte avstemningen har blitt dratt etter håret og utsatt for en svært hardhendt blant politiet, i aksjoner for å tømme stemmelokaler for folk.

VOLD: Spansk politi bruker fysisk makt for å fjerne katalanske demonstranter fra stemmelokaler i Spania søndag. Video: CNN / Minister of Justice / Catalan Government Vis mer